RSS, internet sitelerine her yeni eklenen içeriği kolayca takip etmeye yardımcı olan bir bildirimcidir.
RSS Nasıl Kullanılır?
İnternet ortamına yüklenilen ve kendimizi ilgilendiren tüm paylaşımları anında yakalamak oldukça zor bir iştir. Her gün binlerce internet sitesini gezip kontrol edemeyiz. RSS Feed bu sitelere giriş yerine, sitelerde açılan başlıkları toplar ve topladığı verileri bilgisayarın istenilen yerine veya bir internet sitesine yükler. RSS Feed açılımı Really Simple Syndication – Gerçekten Basit Dağıtım’dır.
RSS Feed Nasıl Çalışır?
İnternet ortamındaki tüm web siteleri RSS Feed’ini paylaşmaz, birçoğu ise paylaşır. Siz de kişisel feed’inizin ayarlarını yapmak istiyorsanız;
- Bir RSS Okuyucu indirip, (kaynak olarak da bilinmektedir) RSS özet akışına başlamalısınız. Ücretsiz ancak reklamlı RSS Okuyuculardan birini bilgisayarınıza indiriniz.
- Hedefimizdeki internet sitesine girerek RSS linkini arıyoruz. Bulamadığınız taktirde, arama motoruna internet sitesinin tam adı ve “RSS” yazıyoruz.
- Site için RSS Feed’in yer aldığı URL’yi kopyalıyoruz.
- İndirerek temin ettiğimiz RSS URL’sini, RSS okuyucuya yapıştırıyoruz.
- Bu işlemi düzenli olarak ziyaret ettiğimiz internet sitelerine tek tek yapıyoruz.
Bazı okuyucular, RSS yayınlarının olduğu ek internet siteleri hakkında öneride bulunur. RSS okuyucuyu kullanmak için, RSS okuyucunun internet sitesine giriyoruz ya da RSS yazılımı veya uygulamasını başlatıyoruz. Böylelikle anında tüm internet yayınları taranabilir. RSS akışlarını E-mail gibi klasörler şeklinde düzenleyebilmekte ve belli bir internet feed güncellendiğinde uyarı ve ses ayarı yapılabilmektedir.
RSS Kaynak Türleri
Seçilen internet sitelerinin son yayınlanan haberlerini doğrudan yönlendirmeleri için RSS yayınları özelleştirilebilmektedir. Hava durumundan, spor haberlerine, siyasi tartışmalardan film sitelerine kadar haberlere ulaşmak için farklı farklı yerleri ziyaret etmek yerine sadece bir ekrana girerek, seçilen internet sitelerinin başlıklarını bir araya getirebilirsiniz.
RSS başlık ve hikayeleri anında hazırlanır. Bir farkla; kaynak sunucuda yayınlanan RSS başlıklarının sizin ekranınıza düşmesi biraz zaman alacaktır.
RSS URL’sini kopyalayarak RSS okuyucusuna yapıştırdığımız zaman, feed’e abone olmuş oluruz. Abonelik iptal edilene dek RSS okuyucumuza sonuçlar gelmeye devam edecektir.
RSS okuyucunun birtakım faydalarını sıralamak istersek;
- Hava Durumu; ülkemizdeki hava durumunu RSS vasıtasıyla kolaylıkla takip edebiliriz.
- Haber; spor haberlerinden magazin haberlerine kadar en güncel haberleri RSS sayesinde takip edebiliriz.
- Hobi; kişisel ilgi alanına göre, motosiklet yarışından dağ tırmanışına, heykelden köpek eğitimine kadar tavsiyeler alabilir, güncel paylaşımları anında takip edebiliriz.
- Fotoğraf; bilgisayardaki duvar kağıtlarının günlük otomatik değişmesi için, RSS günlük fotoğraf paylaşılan internet sitelerinden görselleri otomatik almak için güzel bir araçtır.
- Blog okumak; sürekli takip ettiğimiz blogların içeriklerini RSS vasıtasıyla otomatik ve doğrudan ekranlarımızda görebiliriz.
- Siyaset; RSS aracılığıyla popüler düşünce ve blog yayınlarını anında takip edebilirsiniz.
- Fıkralar, özlü sözler, günün sözü, borsa ve dövizin durumu ve bunun gibi daha nice kaynağı otomatik alabilir, çaba göstermeden takip edebiliriz.
Bazı RSS Okuyucuları;
Ücretsizden ücretliye birçok RSS okuyucu vardır. Bunlardan başlıcaları;
- Web, İOS ve android işletim sistemleri için Feedly
- Google Chrome eklentisi, web ve İOS için Panda
- Mac ve İOS için Reeder 3
- Android, Google Chrome ve İOS için Feeder
- Windows için Feedreader
İnternet dünyasına ait tüm bilgileri LF Digital Blog sayfamızdan edinebilir, Google Ads, SEO, Sosyal medya reklam ya da kreatif işleriniz için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.