UTM (Urchin Tracking Module) link kaynağı, pazarlama aracı ve kampanya adı takibi sağlayan, farklı bir URL’ye eklenebilme özelliği taşıyan kolay bir koddur. UTM kodu arama motorunda arama yapanların hangi kampanya (kaynak) yoluyla geldiğini, hangi yolla geldiğini ve hangi kaynağa yönlendirildiğini göstermesini sağlar. UTM kodu her çevrimdışı durumdaki kaynak için ayrı bir URL oluşturur. Daha sonra oluşturulan URL’yi kullanıcının ana domain URL’sine yönlendirir.
UTM Ne İşe Yarar?
UTM Kodları ile takip etmek istenilen bir takım değer, terimler, özel içerikler, isimler gibi değerler Google UTM (Google URL Builder)’de bulunan parametrelere girilir. Bu değerler herhangi bir nesneden, olaya, özel isimden mekan adına kadar değişiklik gösterebilir. Takip etmek istediğiniz değer ve hedefler zamanla değişebilir veya yeni şekiller alabilir. Bu durumda UTM kodu kolay bir şekilde değiştirilebilir. UTM kodlarının birikimi kullanıcı için bir data havuzu oluşturur. Bu havuzu inceleyerek ve yorumlayarak hedef kitle davranış şekilleri ortaya çıkar.
UTM Bileşenleri Nelerdir?
Toplamda 5 UTM bileşeni vardır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse;
- utm_campaign: Kampanya ismi (Girilmesi şart olan bir değerdir)
- utm_source: Kaynak (Girilmesi şart olan bir değerdir)
- utm_medium: Kampanya değişkenidir (Girilmesi şart olan bir değerdir)
- utm_term: Metin (text) reklamlarına anahtar tanımlama için kullanılır
- utm_content: İçerik (A/B testi için çok kullanışlı ve değerlidir.
UTM Linki Oluşturma
UTM linki oluşturabilmek için Google URL oluşturucu sayfasına giriş yapılıp, formda belirtilen hususların yerine getirilmesi zorunludur. UTM bileşenlerinin yerleştirilip kullanılması vasıtasıyla link oluşturulabilir.
- İnternet sitesi adresi (URL): Reklama tıklayan ziyaretçilerin yönlendirileceği sayfanın internet adresini yazdığımız alandır.
- Kampanya Kaynak Değeri: Kampanya değerlerine göre reklamların hangi alanlarda oluşacağını belirlediğimiz alandır.
- Kampanya Aracı: Reklamların hangi araç kullanılarak kullanıcı, ziyaretçi ve müşterilere ulaşacağının belirlendiği alandır.
- Kampanya Terimi: Kampanya için aranacak anahtar kelimeyi belirleyerek girdiğimiz alandır.
- Kampanya İçeriği: Reklam grubu isminin yazılacağı alandır.
- Kampanya Adı: Anlayacağınız üzere kampanya adı girilen alandır.
Arama motoru pazarlama ile alakalı tüm detaylı bilgilere Google Ads sayfamızdan ulaşabilir, bu konuda destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz!