Ortada herhangi bir neden yokken trafik değerleriniz bir anda düşmeye mi başladı? Bunun altında yatabilecek en bilinen nedenleri gözden geçirmeli ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmalısınız.
Kimse trafik düşüşlerine karşı koyamaz ve bu düşüşleri gözden kaçırmak oldukça kolaydır. Trafik değerlerini kontrol ederken sebebi hatalı saptamak oldukça kolaydır. Yapmanız gereken ilk iş Google Analytics verilerinizi gözden geçirmek ve kısa bir süre önce periyodik olarak trafik iniş çıkışlarının olup olmadığını kontrol etmektir. Çünkü yaşadığınız trafik düşüşleri veya artışları mevsimsel sebeplerden kaynaklanıyor olabilecektir.
Emin olmanız gereken bir diğer unsur ise belirli günler veya cihazlar için verileri görmezden gelmemektir. Google Analytics izleme kodunun doğru çalıştığından emin olmalısınız ve hatta bunu gerekirse iki kez kontrol etmelisiniz. Mülkünüz için doğru kodun yer aldığında ve doğru izleme yönteminin geçerli olduğundan emin olmalısınız.
Yaşadığınız hatalar istatistiksel değilse artık daha derinlemesine araştırma yapmaya başlayabilirsiniz demektir. İlk olarak aşağıdaki unsurları gözden geçirmeli ve bir problem olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
1. Sitenizde Yapılan Önemli Değişiklikler
Sitenizde yaptığınız değişiklikler çok farklı olabilecektir. Yeniden tasarlama, taşıma veya içerik temizleme gibi pek çok sebep potansiyel olarak trafik değerlerinizin düşmesine neden olabilecektir. Son zamanlarda trafik düşüşleri yaşıyorsanız sitenizin SEO durumunu gözden geçirmeniz gerekebilecektir. Genel olarak en çok göz ardı edilen hataların indeksleme ve tarama ile ilgili olduğunu unutmamalısınız.
İlk olarak, Google Search Console mülkünüze gitmeli Tarama > Tarama Hataları kısmına göz atmalısınız. Burada yer alan grafiği dikkatli bir biçimde inceleyerek absürt değişiklikler olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Google Search Console tarafından sunulan bozuk URL uyarılarını takip edebilmek için WebSite Auditor aracından faydalanabilirsiniz. Siteniz için bir proje oluşturmalı ve uygulamanın birkaç saniye içerisinde sitenizi derinlemesine bir biçimde taramasını sağlamalısınız. “All Resources” kısmına göz atarken “Quick Search” filtresinden yararlanmalı ve “Links to Page” kısmından gizli olan bozuk linkleri saptamalısınız.
Bir sonraki adımda Google Search Console mülkünüze gitmeli Dizin > Dizin Durumu kısmına gelerek sitenizin indekse eklenen site rakamında çok ani düşüşlerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Burada çok ani düşüşler varsa bu durumda bir şeyleri yanlışlıkla engelleyip engellememiş olduğunuzu kontrol etmelisiniz. WebSite Auditor aracında bir proje oluşturarak “All Resources” kısmında yer alan “Robots Instructions” sütununa göz atarak robots.txt dosyasında yer alan komutları gözden geçirmelisiniz.
2. Manuel Arama Motoru Yaptırımları
Google’ın site yöneticisi kalite kılavuzundaki kuralları ihlal ettiyseniz ve Google’ın çalışanları tarafından yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda Google Search Console mülkünüzün içerisinde Arama Trafiği > Manuel Eylemler kısmında bir bildirim bulabilirsiniz. Siteniz için hatalı değerlendirilme yapıldığına inanıyorsanız Google’a yeniden değerlendirme talebi gönderebilirsiniz. Kendi kontrolünüz dışında gelişen durumlardan ötürü almış olduğunuz cezalardan kurtulmak genellikle kolay olmaktadır.
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Spam
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklere izin vermeniz durumunda sitenizde yer alan ilgisiz alakasız linklerden ötürü ceza almanız söz konusu olabilecektir. Bu tür bir kural ihlalini ortadan kaldırmak için gerekli temizlik çalışmalarını yapmalısınız. Daha sonra benzer problemlerin yaşanmasını istemiyorsanız reCATPCHA eklentisi kullanabilir veya kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğe “nofollow” niteliği ekleyebilirsiniz.
Doğal Olmayan Linkler, Sinsi Yönlendirmeler ve İçerik Gizleme
Bunlar site içi kural ihlaline girmektedir ve siteniz ortalamanın üzerinde bir büyüklükte ise bunları yakalamak oldukça zordur. Yine WebSite Auditor aracından faydalanarak yoğun gözüken işi kolaylaştırabilirsiniz.
Siteniz doğal olmayan link çalışmalarından ötürü ceza almışsa “All Resources” kısmına gitmeli ve burada yer alan “External resources” kısmını dikkatli bir biçimde incelemelisiniz. Satın alınmış veya takas ile elde edilmiş olan linklerden kurtulmalısınız.
Sinsi yönlendirmelerden ötürü ceza almış durumdaysanız sitenizden farklı yerlere yönlendirmeler gitmediğinden emin olmalısınız. Site Audit aracını kullanarak tüm URL’lerin çıkış noktalarını kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için özellikle 301 ve 302 yönlendirmelerine göz atmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Bunlara ek olarak içerik gizleme yöntemini kullanıyorsanız tarayıcı aracılığıyla kullanıcılara gösterdiğiniz içerik ile arama motoru botlarına gösterdiğiniz içeriğin aynı olduğundan emin olmalısınız. Sitenizi Google’ın bakış açısından görmek istiyorsanız Google Search Console içerisinde yer alan “Google Gibi Getir” özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Zayıf veya Kopya İçerik
Az anlama sahip olan çok miktarda sayfaya sahip olmak zayıf içerikten ötürü ceza almanıza neden olabilecektir. Bunlar linklerle dolu kategori sayfaları olabileceği gibi bilgi vermeyen ve hiçbir değer katmayan sayfalar da olabilecektir. Bunları bir araya getirmek veya gizlemek oldukça iyi bir seçenektir. Erişilebilir olan tüm içeriklerin sitenizin ortalama kalitesiyle uyumlu olmasını sağlamalısınız.
WebSite Auditor aracında oluşturmuş olduğunuz projeye tekrar göz atarak siteniz için bir çözüm oluşturabilirsiniz. Çalışma alanınıza “Word Count” sütununu ekleyerek zayıf içeriğe sahip olan içerikleri bulmalısınız. Bu kısımda “Word Count” ile “Links From Page” arasında bir denge olmasına dikkat etmelisiniz.
Kopya içerikleri veya oldukça benzer içerikleri kontrol etmek için Site Audit kısmında yer alan Duplicate Titles ve Duplicate Meta Descriptions kısmına göz atmanız yeterli olacaktır.
Sitenize Gelen Doğal Olmayan Linkler
Bu konudaki problemleri saptamak için SEO SpyGlass aracını kullanabilirsiniz. Siteniz için bir proje oluşturmalı ve SEO PowerSuite Backlink Explorer içerisinde Google Search Console bağlantısını kullanmalısınız. Sitenizde yer alan linkler toplandığı zaman “Linking Domains” kısmına geçiş yapmalı ve çalışma alanında “Penalty Risk” kısmına bakmalısınız. Burada incelemelere başlamadan önce “Update Penalty Risk” kısmına tıklayarak güncelleme yapmayı ihmal etmemelisiniz.
“Penalty Risk” sütununda yer alanlar sayfanızın ceza alma olasılığını gösterecektir. Bu hesaplama sitenizin kalitesi ve link profili çeşitliliğine göre farklılık gösterebilmektedir. Buradaki oranın %50’nin üzerinde olması demek sıkıntı yaşayabileceğiniz anlamına gelecektir. Hızlı bir biçimde bu linklerden kurtulmalısınız. Google’ın Disavow aracından faydalanarak ilgili linklerle bağlantınızı kesebilirsiniz.
Tüm temizleme ve denetim işlemlerini gerçekleştirdikten sonra Google’a yeniden değerlendirme talebinde bulunmayı ihmal etmemelisiniz.
3. Google Algoritma Güncellemesi
Google hız kesmeden gelişmeye devam etmektedir. Belirli aralıklarla bir şeyleri yeniden düzenlemekte veya yeni şeyler çıkarmaktadır. Trafik düşüşleri yeni çıkan bir güncellemeden sonra yaşanmışsa bu durumda algoritmanın gazabına uğramış olabilirsiniz.
Yeni temel güncellemeler SEO haberi yazan ve paylaşan her yerde kolayca bulunabilmektedir. Bu nedenle yeni bir büyük güncelleme geldiğinde neyin ne olduğundan anında haberdar olabilirsiniz.
Niş odaklı olan ve çok az etkisi olan güncellemeler konusunda çok fazla bilgi edinme şansınız olmayabilir. Bu durumda arama motoru sonuç sayfasındaki durumunuzu gözden geçirmeniz gerekecektir. Arama motoru sonuç sayfası geçmişinizde çok fazla iniş ve çıkış varsa algoritma güncellemesi sizi etkilemiş demektir. Bunun için Rank Tracker aracından faydalanabilirsiniz. Rank Tracker aracında “Rank Tacking” modülüne giderek burada “SERP Analysis” kısmına geçiş yapmalı ve “Record SERP Data” seçeneğine basmalısınız. Araç anahtar kelimeleriniz için en iyi 30 sayfayı listeleyecek, onların sıralamasını kontrol edecek ve “SERP History” tablosundaki hesaplamaları gösterecektir.
“Fluctuation Graph” anahtar kelimeler için yaşadığınız dalgalanmaları görmenizi sağlayacaktır. “SERP History” tablosu ise geri plana düşmüş URL’leri gösterecek ve size daha fazla ve daha tutarlı analiz yapma imkanı sunacaktır.
4. Değerli Link Kayıpları
Link kaybetmek sitenizin görünürlüğünü ve trafik miktarını etkileyecektir. Özellikle sitenizin çok fazla linki yoksa bu durumla daha sık karşı karşıya kalabilirsiniz. Trafik düşüşleri anahtar kelimelerin ve sayfaların büyük bir kısmını etkilemişse link profilinizde önemli değişiklikler yaşanmış olabilir. SEO SpyGlass aracını kullanarak “Summary” kısmından “Backlink Progress” grafiğini inceleyebilirsiniz.
Bu noktadan sonra “Backlinks” kısmında yer alan “Update Backlinks” seçeneğini tıklayarak verileri güncelleyip linkleri gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz. “Last Found date” kısmında yer alan tarihler linklerin son görüldükleri zamanları gösterecektir.
5. Rakip ve Arama Motoru Sonuç Sayfası Değişiklikleri
Trafik düşüşleri ortalama düzeyden üstteyse veya spesifik bir anahtar kelimeden kaynaklanıyorsa bazı sayfalarınız arama motoru sonuç sayfasında geri plana düşebilecektir. Bu konuda araştırma yapabilmek için Rank Tracker aracında yer alan “SERP History” sekmesine göz atmalısınız. Burada bazı aramalar için bilgi grafiği, öne çıkarılmış snippet ve cevap kutuları için sonuçlar yer aldığını görebilirsiniz. Bu durumda 1. sırayı değil 0. sırayı hedeflemeye başlamanız gerekmektedir.
Sıralamaları ve trafiği bir rakibinize kaptırmanız durumunda ters mühendislik yaparak geriye düştüğünüz sıralamaları tespit etmeye çalışmalısınız. Sayfaların mobil için uyumlu olduğundan emin olmalısınız. İçeriği yenilemeye çalışmalı ve yeni linkler elde etmek için çaba göstermelisiniz. Belki çeşitli biçimlendirmeler kullanarak arama motoru sonuç sayfasından elde edeceğiniz tıklama miktarını yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Zayıf yönlerinizi güçlendirmeyi düşünerek hareket etmelisiniz.
Son olarak trafik kaybınızın sebebi rakibin TBÖ kampanyası oluşturmuş olması olabilecektir. Yüksek sıralamaya sahip olduğunuz anahtar kelimeler için reklam teklifleri vererek rakibiniz arama motoru sonuç sayfasında ön plana çıkmaya çalışıyor olabilecektir. Bu durumda eğer söz konusu anahtar kelimeler çok önemliyse rakibinizin üstünde yer alabilmek için anahtar kelimelere daha yüksek teklif vermeyi düşünebilirsiniz.