SEO’nun En Önemli 11 Parçası

SEO bir vakum içerisinde işe yaramaz. Hareketli pek çok parçaya sahiptir ve bu parçaların doğru bağlam içerisinde akılcı bir biçimde yerine getirilmesi gerekir. Etkili pazarlama stratejisi uygulamak istiyorsanız bu kurala dikkat etmelisiniz.

Hedef kitleden kullanıcılara ve dönüşümlere kadar SEO hareketli olan parçalarda doğru bağlam içerisinde yerine getirilmelidir. SEO parçalarını doğru bağlamda yerine getirebilmeniz durumunda dönüşümler ve satışlar açısından muazzam bir avantaj elde etmiş olursunuz.

Bu yazıda etkili bir SEO çalışması gerçekleştirebilmek için 11 önemli SEO parçasına detaylı bir biçimde yer verilmiştir. Bu detaylardan yararlanarak çalışmalarınızı farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

Hedef Kitleniz ve Sektörünüz

Temel sektörünüz ve hedef kitleniz SEO stratejisi konusunda ilk olarak göz önünde bulundurmanız gereken durumdur.

  • Hangi sektörde yer alıyorsunuz?
  • Sektördeki en iyi rakipler kimler?
  • Rakipleriniz birincil olarak hangi yöne eğilim gösterdiler?
  • Rakipleriniz SEO stratejilerini nasıl uyguluyor?
  • En zorlayıcı rekabet durumu hangisi?

Bu soruların her birisi SEO stratejinizi yapılandırma konusunda size yardımcı olacaktır. SEO stratejisinde yer alacak olan hareketli parçaları bir araya getirebilmek için bundan sonra yapacaklarınıza ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir.

Anahtar Kelime Araştırması

SEO için hedef kitle ve sektör normlarını ele alıp incelemeye başladığınız zaman gerçekleştireceğiniz anahtar kelime araştırması bir gerekliliktir. Bunu yaparak hedef kitlenizin neleri aradığını daha net bir biçimde öğrenebilirsiniz.

Ancak hedef kitlenizin neyi aradığından çok hedef kitlenizin nasıl arama yaptığı da önemlidir. Anahtar kelime araştırması yaparken bunu hesaba katıp SEO stratejinizi uygun temeller üzerine kurgulamaya çalışmalısınız.

Bulunduğunuz sektöre göre en doğru adımları atmayı başarmak istiyorsanız satın alım gerçekleştirecek olan kişilerin arama karakteristiklerini anlamaya çalışmalı ve bu karakteristik durumların genel SEO stratejisini nasıl etkilediğini araştırmalısınız.

Anahtar kelime araştırması yaparken aşağıda yer alan araçları kullanabilirsiniz;

  • Google Keyword Planner
  • Google Trends
  • Google Arama Sonuç Sayfası
  • Ahrefs
  • SemRush
  • KwFinder

Kullanıcı Davranışı

Anahtar kelimelerin ardında yer alan kullanıcı davranışı SEO kampanyanızı başarıya ulaştırmak için gerekli olan bir diğer niteliktir.

Örnek vermek gerekirse, hedef kitleniz “bir araya getirebileceğim aletler” şeklinde arama yaparak aramaya başlamış olabilir. Ancak bir sonraki adımda “indirimli aletler”, “kendin yap kendin oluştur aletleri” ve “tamamlayıcı aletler” şeklinde aramalar gerçekleştirmiş olabilirler. Tüm varyasyonların her birisi açılış sayfasına gelecek olan kullanıcıların artış göstermesini sağlayacaktır.

Bu anahtar kelimeleri genel SEO sürecine dahil etmek kazançlı bir iş olabilecektir. Anahtar kelime araştırması yaparken bu tür varyasyonları hesaba katmazsanız ve pazarın değişen koşullarını göz önünde bulundurmayı tercih etmezseniz hedef kitlenin arama davranışı konusunda bilgi sahibi olamazsınız. Bu durumda anahtar kelime araştırmasını derin bir biçimde gerçekleştiremezsiniz.

Anahtar kelime araştırmasında çok daha derinlere ilerlemek istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz. Anahtar kelime araştırmasında ne kadar derinlere giderseniz elde edeceğiniz en iyi fırsatlarla karşılaşma olasılığınız bir o kadar yüksek olacaktır.

Analiz ve Raporlama

Biraz gerçekçi olalım. SEO kampanyasında isabetli bir raporlamadan daha önemli başka bir şey yoktur.

Oluşturduğunuz kampanyadan elde ettiğiniz sonuçları rapor haline dönüştüremiyorsanız bir kampanyada problem veya hata olup olmadığını anlayabilme fırsatına sahip olamazsınız.

Bunu gerçekçi bir örnekle daha iyi açıklamak mümkündür. Bazı sektörlerde anahtar kelime stratejisinde günlük veya haftalık değişimler söz konusu değildir. Hatta bazı sektörlerde altı ay geçmesine rağmen değişim yapmanızı gerektirecek bir durum olmayabilir.

Ancak sürekli değişen sektörlerde pazar çok çabuk bir şekilde biçim değiştirir. Bu tür sektörlerde her çeyrekte veya her ayda anahtar kelime araştırması yaparak SEO çalışmalarına uyum sağlayacak bulgular elde edilmelidir. Hedef kitlenizin ne istediğini anlamak istiyorsanız bu fırsatı kaçırmamalısınız.

Bu durum analiz raporlarına da yansımaktadır. Bir açılış sayfasına bir anahtar kelime atadığınız zaman hangi anahtar kelimelerin hangi açılış sayfalarına trafik getirdiğini daha net bir biçimde görebilirsiniz. Böylece SEO stratejinizin genel yapısıyla ilgili çok daha net bilgiler elde etmeyi başarabilirsiniz.

Bunu etkili bir biçimde gerçekleştirerek bulunduğunuz pazarda yaşanan sektör değişimlerine başarılı bir biçimde uyum sağlayabilirsiniz. Bu nedenle analiz raporlama oldukça önemlidir. Analiz raporlarınız bir ayda yoğun miktarda bot trafiği aldığınız gösteriyorsa başarılı olduğunuzu söylemek pek söz konusu olmayacaktır.

Mobil SEO

Bugünlerde herkesin ağzında olan en büyük gelişmelerden birisi Google’ın mobil öncelikli indeks yaklaşımıdır. Mobil öncelikli indeks Google’ın standart aramaya getirdiği yeni kalıplardan birisidir. Google artık sitelerin mobil versiyonlarını göz önünde bulundurarak sıralamaları oluşturacaktır.

Bununla birlikte masaüstü aramaların ve sonuçların tamamen rafa kaldırılmadığını bilmelisiniz. Masaüstü siteler arama sonuçlarında yapılan sorgu için en iyi sonuç durumunda yer alıyorlarsa yerlerini korumaya devam edebilecekler. Ancak Google artık tüm değerlendirmeleri mobil üzerinden yapacağını ve arama sonuçlarını buna göre belirleme yoluna gideceğini bilmeniz gerekmektedir.

Tasarım açısından tasarımcılar ellerinden gelenin en iyisini yaparak çeşitli çözümler ortaya çıkarmaktadırlar. Her şey belirli standartlara uygun olduğu sürece iPhone veya Android fark etmeksizin kullanıcıların sitenize doğrudan erişimini sağlamanız gerekmektedir.

Her ne kadar mobilin tamamen tahtı ele geçirip geçirmeyeceği tam olarak belli olmasa bile Google artık rotayı bu yöne doğru çevirmiştir. Artış gösterecek her yeni trafik miktarıyla birlikte mobil çok daha önemli hale gelecektir. Bu nedenle SEO çalışmalarınız kapsamında işin bu yönünü askıya almadan hareket etmeniz gerekmektedir.

Google’ın mobil indeksi yıllar içerisinde gelişerek bugünkü halini almıştır. Gelecekte gelişmeye devam edecek algoritmalar sayesinde tıpkı normal aramalarda olduğu gibi çeşitli gelişmelerle karşılaşabileceğiz.

Bugünün mobil dünyasında m.example.com gibi yaklaşım artık kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle sitenizde bu tür yaklaşımlara yer vermemelisiniz. Bu tür bir yaklaşımla yola çıkmayı denerseniz kısa süre içerisinde kopya içerik problemiyle karşılaşabilirsiniz.

Mobil için artık kabul edilen standart duyarlı tasarımdır. Sitenizi duyarlı tasarıma geçirmeli ve yolunuza bu şekilde devam etmelisiniz. Duyarlı tasarımın ardındaki en önemli etken ise sitenize ait olan tüm sonuçların aynı şekilde indekse eklenmesi ve rekabet açısından size biraz bile olsa çeşitli avantajlar sunmasıdır.

Mobil hızın artık bir sıralama kriteri olduğunu bilmeniz ve buna istinaden mobil site hızınızı iyileştirme çalışmalarına başlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Tarama

Tarama arama motoru örümcekleri tarafından sitenizin tespit edilmesi süreci anlamına gelmektedir.

Sitenizin mimarisi buna uygun değilse veya sitenizdeki dahili linkler yeterli seviyede değilse ve bir sitemap.xml dosyasına sahip değilseniz bu örümceklerin sitenizi bulması çok kolay olmayacaktır.

Buna ek olarak, sitenizde yer alan çok fazla sayıdaki 404 hatası sitenizi taranmasını ve indekse eklenmesini zorlaştıracaktır.

Sitenizde uygulamakta zorlanacağınız teknik detaylar sitenizin örümcekler tarafından taranmasını zorlaştıracaktır. Burada en önemli çözüm SEO konusunda profesyonel olan kişilerin takip ettiği yolu takip etmektir.

robots.txt dosyasının içerisinde “Disallow: /” şeklinde bir ibarenin olmadığından emin olmalısınız. Eğer bu ibare varsa arama motorları sitenizi indekse eklemeyecek çünkü sizden gelen talimat doğrultusunda sayfalarınızı taramadan geçecektir.

“Disallow: /” ile “Disallow:” komutlarını birbirine karıştırmamanız gerekmektedir. Birincisi arama motorlarının sayfalarınızı indekse eklememesini sağlar. İkincisi ise arama motorlara sayfaların taranabilir olduğunu göstermektedir. Aradaki farklılık bu şekildedir.

Sitenizin tam anlamıyla istediğiniz gibi fonksiyon göstermesini istiyorsanız onun en başından beri taranabilir olmasını sağlamalısınız.

Sitenizin taranabilir olduğunu kontrol etmek için denetimleri beklememelisiniz. En başından bunu kontrol etmeli, kurulumda her şeyi doğru yapmalı ve yolunuza devam etmelisiniz.

İndeksleme

İndeksleme taramadan tamamen farklı bir durumdur. Her ne kadar ikisi birbiriyle alakalı olsa bile ikisini birbirine karıştırmamak gerekir.

Sitenizde noindex, nofollow gibi nitelikleri kullanmak indeks durumunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Bunlara gereksiz yere başvurmak tıpkı sitenizde bir site haritasına yer vermemek ile eşdeğerdir.

Google Search Console hesabınıza girip sayfalarınızı Google Gibi Getir yapmak her zaman ideal bir çözüm olsa bile site haritası kullanmak çok daha pratik ve kullanışlı bir yöntemdir.

Sayfalarınızı standartlaştırmak istediğiniz zaman sitenizin URL yapısına dikkat etmelisiniz. Sitenizin URL yapısında oluşabilecek hatalar aynı içeriğin iki kez indekse eklenmesine neden olabilecektir. Bu durumda Google’ın sıralama algoritması devreye girecek ve sitenizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Sitenizin doğru bir biçimde indekse eklenmezse ve siz gerekli kontrolleri yapmazsanız bu durumda uygulayacağınız kampanyalardan beklediğiniz verimi almayı başaramazsınız. Bu sadece indeks problemi yaşamanıza neden olmayacak aynı zamanda sitenizde çeşitli performans problemlerinin oluşmasını sağlayabilecektir.

Bu nedenle söz konusu durumları göz önünde bulundurarak geniş kapsamlı bir site denetimi gerçekleştirmelisiniz. Bunu yaparak hesaba katılmamış olan çeşitli unsurları hesaba katmayı başarabilirsiniz. Belirtilen problemleri yaşamanız durumunda sitenizin performansının olması gerekenden çok farklı olacağından emin olabilirsiniz.

Teknik SEO

Site hızı, kodlama, JavaScript, Schema biçimlendirmesi, Schema JSON-LD ve standartlaştırma gibi terimlerin hemen hemen hepsi teknik SEO ile ilgilidir. Teknik SEO denildiğinde akıllara ilk olarak bunlar gelir.

SEO’nun teknik yüzünde bir şeyler yapılması gerekiyorsa ve siz bunları yapmıyorsanız bu durumda siteniz bir takım problemler yaşayacaktır. Bunlar birkaç örnekle çok daha rahat bir biçimde açıklanabilmektedir.

Bir site oluşturmuş olduğunuzu düşünün. Her şeyi iyi bir biçimde yapmaya çalışıyorsunuz ancak standartlaştırma çalışmalarını gerçekleştirmek için kullandığınız eklentide ufak bir detayı atladınız. Bu durumda siteniz beklediğiniz performansı ortaya koyamayacaktır.

Sitenizin açılış sayfasında büyük bir slayt göstericisine yer vermiş olabilirsiniz. Ancak yüklenmesi 3 saniyeden fazla sürüyorsa sitenizin açılış hızı olabildiğince yavaş olacaktır. Benzer kural Schema uygulamaları için de geçerli olacaktır. Schema biçimlendirmesi sırasında işletmenizin adını yanlış yazarsanız sorun yaşayabilirsiniz.

Etkili bir SEO projesi gerçekleştirmeye çalışırken yapacağınız teknik hatalar her şeyin bir anda farklı olmasına neden olabilecektir. SEO uygulamaları sırasında teknik hatalara karşı dikkatli olmalısınız.

Özellikle siteniz büyüyüp daha karmaşık bir hal almaya başladıkça yapılacak bu tür uygulama hataları SEO projenizin tüm kısımlarını etkileyebilecek kapasiteye sahip olabilecektir. Bu tür problemlere karşı epey dikkatli olmalısınız.

İçerik

SEO uzmanları içeriği her zaman ön planda tutarlar çünkü içerik link elde etmek için ihtiyaç duyulan en önemli niteliklerden birisidir. İçerik olmadan arama motorlarında sıralama elde edebilmeniz pek mümkün olmayacaktır. Çünkü sitenize trafik çekebilmek için elinizde herhangi bir araç yer almayacaktır. İçeriği doğru bir biçimde kullanmayı başaramazsanız siteniz bundan beklediğiniz verimi alamayacaktır.

Oluşturulan içeriklerin hepsi aynı değildir. İçerikler konusunda çöp nitelikte olanlar olabileceği gibi otoriter olmayan kaliteli içerikler de olabilecektir. Genel olarak içeriği kendiniz hazırlamalı, mesajınızda açık olmalı ve otoriteye oluşturmaya çalışmalısınız.

İyi içerik oluşturmanın her zaman yeterli olduğunu söyleyen çeşitli uzmanlar görebilirsiniz. İçeriğin okunma seviyesi, cümle yapılarının karmaşıklığı ve diğer etkenleri göz önünde bulundurarak içerik oluşturmanız şart değildir. Aslında her şey oluşturulan içeriğin hızlı bir biçimde yayılmasıyla ilgilidir. Bir içerik hedef kitlenize hitap ediyor ve onların ihtiyaçlarını karşılıyorsa o iyi bir içerik demektir.

En başından itibaren doğru içeriği kusursuz bir biçimde oluşturmak pek mümkün değildir. Tüm içerik oluşturma süreçlerini adım adım geçmelisiniz. İçerik doğru oluşturulduğu zaman sonuç vereceği için bu doğru oluşturulma sürecinin içerisine anahtar kelime araştırması dahil edilmelidir. Ancak ne olursa olsun içeriğin öne çıkmasını sağlamalısınız.

İçerik söz konusu olduğunda doğru yapabileceğiniz pek çok durum olacaktır. Anahtar kelime hedefleme, site içi optimizasyon, meta optimizasyon, yazım hatalarının olmaması, görsellerin optimize edilmesi gibi niteliklere en başından itibaren dikkat etmelisiniz. Ancak sebebi ne olursa olsun hedef kitlenizin oluşturduğunuz içerikten pek hoşlanmamayı tercih edebileceğini unutmamalısınız.

Yazdığınız her içeriğin dikkat çekme olasılığı yoktur. Bazen çok iyi olduğunu düşündüğünüz içerik ön plana çıkamayarak geride kalacakken bazen hiç beklentinizin olmadığı içerik ön plana çıkabilecektir. Burada belirleyici olan hedef kitle olacağı için her zaman onların istediği türde içerikler oluşturmaya çalışmalısınız.

Oluşturduğunuz bir içerik ilgi çekmediği zaman sinirleriniz bozulabilecektir. Ancak oluşturduğunuz bir sonraki içerik çok daha farklı olabilecektir. Burada önemli olan durum sorgusuz sualsiz bir biçimde içerik oluşturmaya devam edip sonuç almayı beklemektir.

Linkler

Her zaman olduğu gibi linkler hakkında bir şeyler duymanız gerekmektedir. Linkler sıralamalar konusunda en önemli faktörlerden birisi olmaya devam edecektir. Link her zaman link olarak görülebilir ama linklerin siteler açısından çok daha farklı anlamları bulunmaktadır.

Google için kötü olarak nitelendirilen linkler vardır. Bunlardan Google Site Yöneticisi Kılavuzu kısmında detaylı bir biçimde bahsetmişlerdir. İstenmeyen yöntemlerle oluşturulan linkler doğal olarak kötü linkler olarak görülmektedir.

Sitenize alacağınız link bir şekilde istenmeyen yöntemlerle oluşturulma izi taşıyorsa siteniz bundan olumsuz yönde etkilenecektir.

Linkler uygun yöntemlerle elde edilmiş olmalı ve kendi sektörünüzdeki otoriter sayfalardan elde edilmelidir. Her zaman olduğu gibi temel kriter burada kalite olmak zorundadır.

Kötü bir link almak bir zamanlar pek sakıncalı bir iş olarak sayılmazdı. Bugünlerde bile bir veya iki kötü linke sahip olmak zararlı olarak görülmemektedir. Ancak link profiliniz tamamen kötü linklerden oluşabilecek nitelikteyse siteniz bundan epey zarar görebilecektir.

İyi bir link profiline sahip olmak istiyorsanız link profilinizde yer alan linklerin çeşitli olmasını sağlamalısınız. Sadece tek bir tür link avına çıkmamalısınız. Link profilinizde birbirinden farklı linklerin olması link profilinizin sağlık oranını epey iyileştirmiş olacaktır.

Bir linkin tamamen kötü veya iyi olduğunu söylemek imkansızdır. Ancak genel kurallara uyum sağlamalı ve her zaman iyi olduğunu düşündüğünüz linklerin peşinden gitmelisiniz. Link profiliniz için en iyi yöntemi uygulamak istiyorsanız takip etmeniz gereken en önemli kural budur.

Harekete Geçmek

Dünya üzerinde oluşturulmuş en kusursuz plana sahip olabilirsiniz. Kağıt üzerinde mükemmel bir site fikrine sahip olabilirsiniz. Ancak bunu gerçeğe dönüştürmeyi başaramazsanız kısa süre içerisinde kaybedenlerden olacağınızı unutmamalısınız.

Harekete geçtiğiniz zaman bir projeyi takip edersiniz ve işiniz aklınıza gelebilecek SEO faktörlerini doğru bir biçimde uygulamak olmalıdır. SEO alanında kesin işe yarar bir yöntem bulunmamaktadır. Elinizden gelenin en iyisini yapmalı ve SEO stratejilerinizi hedef kitlenize uygun bir şekilde geliştirip uygulamaya koymalısınız.