SEO’da başarılı olmanın yolu artık kuşkusuz içerik pazarlamasından geçiyor.
SEO’nun geleceği konusunda öncelikle geçmiş dönemlerde dikkat etiğimiz noktaların bugün hala dikkat edilen konular olduğunu görebiliyoruz
Mesela;
- Özgün ve kullanıcı odaklı içerikler hala çok önemli bir konuma sahip.
- Kalıcı ve kaliteli dış kaynaklar (backlink) asla değer kaybetmedi. Önem derecesi yüksek.
- Web sitemizin yapısı, açılış hızı hala dikkat edilmesi gereken konuların başında.
- Anahtar kelime yapılanması, başlık ve açıklama kısımlarının arama motorları kriterlerince düzenlenmesi geçmişte ne kadar önemli ise günümüzde ve gelecekte de o kadar önemli olacaktır.
Yukarıda sıraladığım maddelere bir çok seçenek daha ekleyebilirim. Bu ve bunun gibi kavramlar ilerleyen günlerde de değişmeyecektir.
Kullanıcıya daha kaliteli bir deneyim yaşatmak için sürekli algoritma geliştiren,yenileyen ve güncelleyen bir arama motoru düşünün. Evet bu arama motoru google. HummingBird güncellemesi ile kullanıcılarına bambaşka bir deneyim yaşattı ve buna devam ediyor. Bu güncelleme çıkmadan önce google, arama yaptığımız cümleye dikkat etmeden içerisinde yer alan kelimelere istinaden öne çıkan sayfaları bizlere göstermekteydi. Bu durum bizi kısa hedef kelimelerle arama yapmaya teşvik etti ve bu bir alışkanlık oldu. Örnek vermek gerekirse; Samsun’dan İstanbul’a nasıl gideceğimiz ile alakalı bir bilgi edinmek istediğimizde ”Samsun İstanbul Gitmek” biçiminde arama yapıyorduk. Bu konuya HummingBird algoritması ile çözüm üreten google sormuş olduğumuz sorunun ne olduğunu anlıyor ve bize cevabını sunuyor. Yani ”Samsun’dan İstanbul’a nasıl gidilir?” şeklinde bir soru sorulduğunda bunun bize çok açık bir şekilde cevabını verebiliyor. Hemde uzaklık, süre, harita ve hangi kara yollarını kullanmamız gerektiğinin ince detaylarına kadar girerek bize bu bilgileri vermektedir. Ne kadar güzel bir hizmet değil mi?
Akıllı telefonların popüler olması ile birlikte mobil kullanım oranı da paralel olarak artış göstermekte. Bu durum klavye kullanma alışkanlığımızı da ciddi oranda etkiliyor. İlerleyen dönemlerde sesli olarak yapılan aramalar kuşkusuz artacak . Yapılan bu sesli sorgulama ve aramalar ile birlikte insanlar sesli olarak sormuş olduğu soruların cevabını bulmak isteyeceklerdir. Google arama motoru bu konuda bir adım öteye giderek ‘Knowledge Graph” adı altında sunduğu teknoloji ile bizlere bir çok sorunun cevabını bilgi kutucuğu şeklinde sunmaya başladı bile.
Artık Dijital Uzmanlar Daha Çok Çalışacak!
Hayatımızı fazlasıyla kolaylaştıran bu teknolojik yenilikler dijital pazarlama sektörüne gönül vermiş kişiler için endişe yaratan bir durum olmaya başlamalıdır. Yapılan SEO çalışmalarının bu durumdan nasıl etkilendiğiyle ilgili sizlere kısa bir bilgi vermek isterim;
Bu tür algoritmalar çıktığında veya güncellendiğinde kişisel, seo, teknoloji blogu ve webmaster forum sitelerinde site sahiplerinin ziyaretçi trafiklerinin azalması ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiklerine sıkça rastlıyoruz. Düşünsenize size sormuş olduğunuz sorunun cevabını arama kısmında veren bir arama motoru var. Siz bu tür soruların cevabını siteye giriş yapmadan bulan bir kişinin web sayfanızı ziyaret etmesini nasıl sağlayacaksınız? İşte bu noktada dijital pazarlama ile ilgilenen yöneticilerin ve ilgili kişilerin ciddiye alması gereken bir konu daha var. O da içerik pazarlaması.
Bir çok yerde rast gelirsiniz ”içerik kraldır.” cümlesine. Bundan sonra içeriğe padişah mı dersiniz ne dersiniz bilemem. Artık kullanıcıların arama yapma şekillerinin üzerine stratejiler kurmamız gerekiyor. Faydalı, kullanıcı odaklı ve ilgi çekici içerikler artık çok önem taşımakta. Bu sayede daha uzun kuyruklu aramalarda yer almak ve daha çok ziyaretçi çekecek sayfa oluşturmamız mümkün. Tabi artık girmiş olduğumuz içeriklerin düzenli olarak güncellenmesi de çok büyük önem taşıyor. Google bu duruma çok önem veriyor. Bir içeriğin güncellenmesi oldukça önemli bir kavram oldu.
Arama Motorlarında Başarılı Olmanın Yolu İçerik Pazarlamasından Geçiyor!
Hedef kitlelerimiz için en faydalı içeriği, doğru bir biçimde sunmamız, arama motorları sorgularında iyi konumlarda yer almamızı sağlayacaktır. Kısacası içerik artık her şey diyebiliriz. Fark ediyorsanız yapılan algortima güncellemeleri ve değişiklikleri içeriğe hiç önem vermeyen e-ticaret sitelerine bile diz çöktürdü. Özellikle bu hususta bir konudan bahsetmek istiyorum. 16.09.2014 Tarihinde google Türkiye’de hizmet veren bazı medya kuruluşlarını geçici olarak filtreye aldı. Bunun sebebi ise kullanıcıyı düşünmeden hareket etmeleri. Arama motorunu kandırmaya yönelik çalışma yaparak bir nevi spam yapan bu medya kuruluşları kısa sürede olsa ağzının payını almış olmalı ki spam oluşturacak yapıda olan tüm içeriklerini bir bir silmeye başladı. Yani anlatmak istediğim şu. Google ben ne dersem, ben ne istersem o olur diyor. Sen uyarsın uymazsın o beni ilgilendirmez. Eğer sen benim kullanıcımı üzersen bende seni üzerim diyor ve yapılması gereken ne varsa yapıyor.
Değerli okurlarımız, üzülmemek, hayal kırıklığına uğramamak için arama motorlarının istemiş olduğu kriterlere ve belirlemiş olduğu kurallara uyunuz.