Bazen SEO görünürlüğünü (visibility) düzeltmek pek çok farklı noktada kontrol gerektirmektedir. Bu durumda tüm problemleri basit bir şekilde çözmen mümkün değildir. Biraz şansın varsa belki bazı problemleri çözebilirsin ama fazlasını beklemek doğru değildir.
Sitenizin görünürlüğü açısından problem yaşadığına inanıyorsanız doğru yerde olduğunuzu bilmelisiniz. SEO görünürlüğü nedir, SEO trafiğinden farkı nedir ve potansiyel arama görünürlüğü azalmaları için neler yapabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
SEO Visibility Nedir?
SEO Visibility (görünürlük), bir sitenin belirli bir anahtar kelime için elde ettiği tüm olası organik tıklamaların yüzdesi anlamına gelen bir ölçüm değeridir.
Bir başka ifadeyle, SEO görünürlüğü ham trafik rakamlarıyla açıklanabilecek bir şey değildir. SEO görünürlüğünü belirleyebilmek için rakipleriniz ile aranızdaki ilişkiye dikkat edilmesi gerekmektedir. Biraz kafanız karışmış olabilir. Bunu birkaç örnekle açıklamak çok daha doğru olacaktır:
- SEO görünürlüğünün %100 olması herhangi bir koşulda geçerli değildir. Sitenizin Google’da tüm anahtar kelimeleri için ilk sırada yer almasının mümkün olmadığını bilmelisiniz.
- Anahtar kelimeniz için ilk sırada yer alıyorsanız sizin için SEO görünürlüğü %35 olabilecektir. Genel olarak beklemeniz gereken oran ve rakamlar bu şekilde olmalıdır. İlk sırayı elde etmiş olmak görünürlüğünü yükseltebilir ama daha önce belirtildiği gibi bu tüm anahtar kelimeler için geçerli olmamaktadır.
- Bir başka koşulda bir anahtar kelime için 10. sırada yer alıyorsanız bu durumda elde edeceğiniz görünürlük %2 oranında olabilecektir. Bu noktada beklemeniz gereken değerler bu şekilde olacaktır.
- Son olarak, ilk sayfanın dışında herhangi bir sayfada sıralama sahibi olmak SEO görünürlüğü açısından oranınızın %0 olması anlamına gelebilecektir. Google sizin rakiplerinize öncelik tanıdığı için ilk sayfada size yer vermemektedir.
Bunlara daha farklı eklemeler yapılabilecektir. Ancak 1. ve 2. sırada yer almak SEO görünürlüğünün %50 oranına yakın bir değerde olmasını sağlayacaktır. Bunun dışındaki tüm sıralamalar SEO visibility açısından problem yaşamanıza neden olacaktır.
SEO Visibility (Görünürlük) Neden Önemlidir?
Görünürlük değerlerinizi mutlaka dikkate almanız gerekmektedir. Bunun için pek çok geçerli sebep bulunmaktadır.
- SEO görünürlüğü SEO problemlerini hızlı bir biçimde tespit etmenizi sağlamaktadır.
Arama görünürlüğü bir algoritma güncellemesi sonrasında sitenizin etkilenip etkilenmediğini veya bir ceza alıp almadığını anlama konusunda size yardımcı olabilecektir.
- SEO görünürlüğü sitenizin genel SEO performansı konusunda durumunun ne olduğunu size gösterebilecektir.
Elde edilen trafik pastasındaki payınızın ne olduğunu bu sayede çok daha net bir biçimde görebilirsiniz. Doğrudan ham SEO trafik rakamlarına bakarsanız bu durumda elde edebileceğiniz potansiyel trafik miktarının ne olduğunu göremezsiniz.
- Belirli anahtar kelimeler için sonuçları karşılaştırma yoluna giderek gerçek rakamların neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bunu yaparak iyileştirilmesi gereken alanları çok daha net bir biçimde öğrenmeyi başarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse belirlemiş olduğunuz 1. anahtar kelime için 200 görüntülenme ve 2. anahtar kelime için 100 görüntülenme elde ettiğinizi düşünün.
Salt rakamlara bakarsanız hangi anahtar kelimenin daha fazla ilgi istediğinizi belirlemeniz kolay olmayacaktır. Görünürlüğü incelediğiniz zaman ilk anahtar kelimenin %55 oranında ve ikincinin %12 oranında görünürlük elde ettiğini görebilirsiniz. Bu durumda odaklanmanız gereken asıl anahtar kelimenin ne olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.
SEO Görünürlüğü ile SEO Trafiği Aynı Şey mi?
Kısaca belirtmek gerekirse cevap hayırdır. SEO trafiği ile SEO görünürlüğü arasında temelden itibaren belirli farklılıklar bulunmaktadır.
- SEO görünürlüğü oransal olarak belirtilen bir değerdir. Mevcut havuzdan elde ettiğiniz tıklama oranını SEO görünürlüğü değeri ile kolayca öğrenebilirsiniz.
- SEO trafiği net bir rakamdır. Elde ettiğiniz ziyaretçi miktarını SEO trafiği sayesinde öğrenebilirsiniz.
Diğer taraftan SEO trafiği değişiklik gösterse bile görünürlüğünün aynı oranda kalabileceğinizi unutmamalısınız. Örnek vermek gerekirse, sürekli birinci sırada olduğunuz bir anahtar kelime için ilk hafta 2000 ziyaret ve ikinci hafta ise 2200 ziyaret alabilirsiniz.
Bu açıdan bakarsanız organik trafiği kazanmak veya kaybetmek her zaman SEO görünürlüğü kaybı anlamına gelmemektedir. Ancak, görünürlüğü kazanmak veya SEO visibility kaybı yaşamak her zaman organik trafiğine etki etmektedir.
Bu nedenle SEO görünürlüğünü incelediğiniz zaman hızlı bir biçimde sitenizde yer alan SEO problemlerini tespit etmeyi başarabilirsiniz. Bunlara Google tarafından uygulanan cezalar, algoritma güncellemeleri ve teknik problemler dahildir.
SEO Visibility Kaybını Tanımlama: Kayıp Yaşayıp Yaşamadığınızı Nasıl Kontrol Edersiniz?
Arama görünürlüğü kaybı yaşayıp yaşamadığınız konusunda çeşitli denetimler gerçekleştirebilirsiniz. Bu kaybın varlığını ortaya çıkaracak en önemli etkenlere veya belirteçlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Belirti 1: Hunide Daha Az Potansiyel Kazanım
Siteniz ile teknik anlamda çok fazla ilgilenmiyorsanız bu durumda analiz verilerini inceleyerek yaşanacak olan düşük potansiyel kazanımlara veya satışlara göz atabilirsiniz. SEO görünürlüğünde meydana gelen azalmaları fark etmenin yöntemlerinden birisi budur.
Huniye gelen potansiyel kazanımlar elde ettiğiniz trafik miktarıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu bağlantı aynı zamanda her birisinin SEO görünürlüğü ile genel anlamda bağlantılı olmasını sağlamaktadır.
Ancak, bir şeyler ters gittiğinde potansiyel satışlarda yaşanabilecek azalmalar tek başına problemin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmayacaktır. Bir sonraki adımda Organik trafiği incelemeli ve onu genel rakamlarla karşılaştırma yoluna gitmelisiniz.
Belirti 2: Organik Trafik Kaybı
Organik trafikte yer alan potansiyel azalmaları kontrol edebileceğiniz en önemli araç Google Analytics’tir. Basit bir şekilde siteniz Organik görünürlüğü kaybetmişse bu genel organik trafik istatistiklerine yansıyacaktır. Bu rakamları incelemek genel durumunuz ile ilgili bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Google Analytics profilinize gitmeli ve buradaki trafik değerlerini kontrol etmelisiniz. Ortalama trafik rakamını bir önceki haftalarla karşılaştırma yoluna gitmelisiniz. Eğer iki hafta önceki trafik değerleriniz bir hafta içerisinde düşmüşse ve şu günlerde çıkışsa geçmiş durumdaysa yani “yarım U” şekli oluşmuşsa durumunuz tehlikede demektir.
Eğer haftalar boyunca grafik yarım U şeklinde ilerliyorsa ve trafik değerleriniz düşmeye başlamışsa bu durumda gerçekten SEO visibility konusunda sıkıntı yaşadığınızı hemen anlayabilirsiniz. Burada verileri doğru şekilde incelemek isterseniz tarihlerde daha kısa veya daha uzun süreli sınırlamalar yapma yolunu seçmelisiniz.
Örneğin, 7 Kasım – 27 Kasım tarihleri arasındaki trafik değerleriniz ile 16 Ekim – 6 Kasım arasındaki trafik değerlerinizi karşılaştırma yoluna gidebilirsiniz. Bu durumda trafiğin gerçek durumunu incelemeye başlayabilirsiniz. Rakamlarda düşüşler varsa SEO trafiği ve aynı zamanda SEO görünürlüğü konusunda problem yaşıyorsunuz demektir.
Sitenizde belirli alanların etkilendiğini düşünüyorsanız bu durumda Google Analytics içerisinde Davranış -> Site İçeriği kısmına geçiş yapabilirsiniz. Burada sitenizin en çok etkilenen alanlarını hızlı bir biçimde tespit edebilirsiniz. Her zaman organik trafik miktarını incelemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bakmanız gereken veriler ortalama rakamlara değil organik trafiğe ait olmak zorundadır.
- En popüler içerikten başlayarak listeyi aşağıya kadar takip etmelisiniz. Sayfa görüntülenmesi açısından en çok kayıp yaşayan sayfaları tespit etmeli ve bu sayfaların birkaç hafta önceki durumlarını karşılaştırma yoluna gitmelisiniz. Burada değerlendirme yaparken mevsimsel veya dönemsel farklılıkları göz önünde bulundurmalısınız.
2. Google Analytics tarafından sunulan Mutlak Değişim özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Bu özellik sayesinde en çok etkilenen sayfaların neler olduğunu hemen görebilirsiniz.
Bu yöntemin bir dezavantajı bulunmaktadır. En çok etkilenen sayfalar her zaman en değerli sayfalar olmayabilmektedir. Bu durumda sayfaları belirli miktarda ziyaret alan sayfaları görüntüleyecek şekilde filtreleme yoluna gitmelisiniz. Bunu gelişmiş seçeneğine tıklayıp buradaki sayfa görüntülenmelerini 2000’den büyük olacak şekilde ayarlayıp gerçekleştirebilirsiniz.
Google Analytics’te kontrol edebileceğiniz bir diğer durum sitenizin mobil performansıdır. Sitenizin genel anlamda mobil dostu olma durumunu göz önünde bulundurarak SEO görünürlüğünü incelemeye alabilirsiniz.
Bunu yapabilmek için Google Analytics’te Kitle -> Mobil kısmına gitmelisiniz. Burada daha önce zaman aralığını belirlemiş olduğunuz için iki farklı periyotu karşılaştıracak grafiği net bir biçimde görebilirsiniz. Aynı zamanda masaüstü ve mobil arasındaki farklılığa yönelik bilgileri edinebilirsiniz.
Belirti 3: Kaybedilen Sıralamalar
Trafik değerlerinizde azalmalar mevcutsa artık motorundaki sıralama durumunuzu kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bunun için Google Search Console ve Ahrefs araçlarını kullanabilirsiniz.
İlk olarak Google Search Console aracına bakmalısınız. Bu araç site sahiplerinin kullanması gereken en önemli araçlardan birisidir. Sitenizde problem yaşandığı zaman neler olup bittiğini hızlı bir biçimde buradan öğrenmeyi başarabilirsiniz.
İlk olarak sitenize manuel yaptırım uygulanmışsa neler olup bittiğini buradan öğrenebilirsiniz. Arama Trafiği -> Manuel Eylemler kısmına göz atarak her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Burada bir bildirim yoksa her şey yolunda, bir bildirim varsa başınız dertte demektir.
Google Search Console’da yapmanız gereken bir diğer durum size trafik değerlerini kontrol etmektir. Google’ın burada size sunduğu değerler her koşulda trafik durumunuzu anlamanıza yardımcı olabilecektir. Kısacası, SEO görünürlüğünde problem yaşıyorsanız Arama Görünürlüğü -> Arama Analizleri kısmına giderek grafiği gözden geçirmelisiniz.
Google tarafından sunulan verileri anlamak işinizi zorlaştırıyorsa bu durumda Ahrefs kullanabilirsiniz. Ahrefs’te belirli anahtar kelimeleri takip edebilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri ilk olarak Rank Tracker aracına eklemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Her bir anahtar kelime için detaylı veri elde edebilirsiniz.
Ahrefs’te yan tarafta yer alan sekmeleri kullanarak Organik keywords -> Movements kısmına gidip sitenizde yaşanan son değişikliklerin neler olduğunu görebilirsiniz. Sitenizde problemler varsa ve sıralama kaybı yaşamışsanız bu durumda karşınıza çıkacak olan pozisyon değerlerinde azalmalar olacağını bilmelisiniz.
SEO Visibility (Görünürlük) Kaybının Arkasındaki Nedenleri Anlama ve Onları Düzeltme
Bu noktaya kadar gerekli kontrolleri yapmış durumdaysanız SEO görünürlüğü konusunda problem yaşayıp yaşamadığınızı anlamış olmalısınız. Artık yaşadığınız problemi çözme veya elde etmiş olduğunuz trafik değerlerini geri getirme konusunda neler yapabileceğinize odaklanmalısınız. Ancak, bunlardan önce bu problemi neden yaşadığınızı düşünmeniz gerekmektedir.
Sebep 1: Teknik Problemler
Bu konuda çok fazla detay verebilmek mümkündür. Bu nedenle alt başlıkları kontrol ederek okumaya devam edebilirsiniz. Alt başlıklardan hangisi sizin durumunuzu daha çok açıklıyorsa o noktaya odaklanmalısınız.
Güncellemelerin Karmaşa Yaratması
Sitenizde güncelleme yapmanız durumunda sitenizde bir takım değişiklikler yaşanabilecektir. Bu değişikliklerin neler olduğundan çok neleri değiştirdiği önemlidir. Özel olarak yapmış olduğunuz ayarlarda karışıklık olabilir veya özel yönlendirmeler artık gitmiş olabilir.
Yeni bir güncellemenin ardından sayfalarınız çalışmamaya başlamış olabilir. Eklentiler arasındaki uyumsuzluktan dolayı problem yaşıyor olabilirsiniz. Bir diğer ifadeyle problemleri tek bir kaba sığdırmak mümkün değildir. Google Analytics verilerini gözden geçirerek hangi noktada trafiğin düştüğünü saptamalı ve değişikliklerin yaşandığı zamanı not ederek o tarihlerde yaptığınız değişiklikleri geri almalısınız.
Sitenin Mobil Dostu Olmaması
Mobil uyumluluk derinlemesine kontrolleri gerektiren bir durumdur. Mobil bugünün kralı durumundadır. Birçok insan mobil cihazları kullanarak siteleri ziyaret etmektedir. Bu nedenle mobil ziyaretlerin önemi oldukça büyüktür.
Google Search Console aracına giriş yaparak burada sitenizin mobil uyumluluk açısından ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken mobil uyumluluk testine gitmek ve sitenizin URL’sini ilgili kutucuğa yerleştirmektir.
Sitenizde ciddi bir problem bulunması durumunda temada veya tasarımda değişiklik yapmanız gerekeceğini unutmamalısınız.
Sunucunun Yanıt Vermemesi
Bu biraz garip olabilir ama kontrol etmeniz gereken en önemli noktalardan birisidir. Google’ın botları sitenizi taramış ama sitenize ulaşamamış olabilir. Bu durumda sitenizin barındırıldığı sunucunun düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Genel olarak sitenizin ne kadar süredir ayakta kaldığını gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Buna ek olarak sitenizde çeşitli yazılımlar kullanarak sunucu yanıt vermediğinde bildirim almak isteyebilirsiniz. Sitenizin sunucusunda çok sık problem yaşıyorsanız bu durumda Google sizi cezalandırma yoluna gidebilecektir.
Standartlaştırma Etiketinin Yanlış Kullanımı
Standartlaştırma etiketi yani canonical etiketi site yöneticileri tarafından yanlış anlaşılabilmektedir. Bu etiket temelde Google’a belirtilen bir sayfanın hangi versiyonunun arama motoru sonuç sayfasında yer alacağını göstermektedir.
İnsanlar genellikle bu etiketi ve hreflang etiketini yanlış kullanabilmektedir. Bu etiketleri doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Bu etiketlerin yanlış kullanımı site yapınızda değişikliklerin olmasına neden olacağından dikkatli olmanız gerekmektedir.
Optimize Edilmemiş Site Tasarımı
Teknik problemler genel olarak yeniden tasarlama veya bakım sırasında oluşabilmektedir. Temel olarak sitenizde bir şeyler değiştirmek istediğinizde aşağıdaki şekilde problemler yaşanabilmektedir:
- Sayfalar silinebilmektedir.
- URL yapısı bozulabilmektedir.
- Dahili linkler kaldırılabilmektedir.
- Sayfalar tarayıcılar tarafından engellenebilmektedir.
- Yeni temanın SEO ayarları SEO eklentisinin ayarları yerine kendi ayarlarını geçerli kılabilmektedir.
- Sayfaların HTML yapıları değişiklik gösterebilmektedir.
Yeniden tasarlama sırasında çok daha farklı problemler ortaya çıkabilmektedir. Burada bir kontrol listesi oluşturmalı ve bu kontrol listesinde yer alan ögeleri tek tek kontrol etme yoluna gitmelisiniz.
- Sitenizin robots.txt dosyasını kontrol etmeli ve burada engellenmiş herhangi bir URL olup olmadığına bakmalısınız.
- Sitenizin .htaccess dosyasını engellenmiş kaynak olup olmadığı konusunda kontrol etmelisiniz.
- Sitenizde canonical ve herflang etiketlerinin kullanım şekillerini kontrol etmelisiniz.
- Google Search Console aracına girerek burada yer alan 404 hatalarını gözden geçirmelisiniz. Bu hatalarda artış olup olmadığına bakmalısınız.
- Sitenizde kullandığınız yönlendirmelerin 301 yönlendirmesi olduğundan emin olmalısınız.
- Aynı anahtar kelime için rekabet eden sayfaların olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
- Yeniden tasarlama sürecinin ardından URL yapınızın tamamen değişip değişmediğini kontrol etmelisiniz.
- Dahili linklerin doğru sayfalarda olup olmadığını kontrol etmeli ve bu linklerde nofollow niteliğinin bulunup bulunmadığına bakmalısınız. Bu linklerde nofollow niteliği varsa bunları kaldırmalısınız.
Sebep 2: Rekabetin Artması
Bazen sitenizin SEO görünürlüğü kaybetmesi için bir şeylerin ters gitmesine gerek yoktur. Sitelerin her birisinin birbiriyle rekabet eder durumda olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle rakiplerinizin oyununu kurallarını değiştirmesi veya yarışta öne geçmesi söz konusu olduğunda SEO visibility açısından problem yaşamaya başlayabilirsiniz.
Rakiplerin Sitesini İnceleme
SimilarWeb gibi araçları kullanarak sizinle rekabet içerisinde olan sitelerin neler yaptığını kontrol edebilirsiniz. Bu temel araç sizin siteniz ile rakiplerinizin sitelerini kıyaslama yoluna giderek size veriler sunabilecektir. Veri aralığını kendiniz belirleyerek verileri çok daha temiz bir biçimde karşılaştırabilirsiniz.
Geçmiş İçeriklere Bakma
Rakipleriniz içerik yayınlama konusunda yeni bir taktik geliştirmiş durumdaysa bu konuda bilgi sahibi olmalısınız. Wayback Machine gibi araçlardan yararlanarak rakiplerinizin içeriklerini kontrol edebilirsiniz.
Rakipleriniz önceden yayınlamış oldukları içerikleri kontrol edip geliştirme yoluna giderken çok uzun süre uğraş gösterebilmektedirler. Geçmişteki içeriklerin güncellenip yenilendiği bilgisini elde etmeniz rekabet açısından sizi avantajlı duruma getirecektir.
Yeni Linkleri Kontrol Etme
Link oluşturma herkesin SEO çalışmasında önemli bir yere sahip olduğu için rekabet durumunu gözden geçirirken linkleri kontrol etmek önemli bir adım olacaktır. Bu linkleri Ahrefs kullanarak gözden geçirmeniz mümkündür.
Rakiplerinizin sitesini Ahrefs’e ekleyerek neler olup bittiğini kontrol panelinden inceleyebilirsiniz. Rakip siteleri tıpkı kendi siteniz gibi inceleme yoluna gidebilirsiniz. Yapmanız gereken Backlinks -> New kısmına göz atarak rakiplerinizin elde ettiği yeni linkleri gözden geçirmektedir.
Buradayken dilerseniz çeşitli tarih aralıklarına özel olarak göz atabilirsiniz. Aynı zamanda linkleri Domain Rating ve URL Rating değerlerine göre sıralayabilirsiniz. İlk olarak ilginç ve değerli olanları görmek istiyorsanız bu kullanmanız gereken yöntemlerden birisidir. Rakip siteniz çok değerli bir link elde etmişse bu durumda rekabette öne geçebilecektir. Benzer siteden link almaya çalışmalı veya aynı değeri getirebilecek bir kaynaktan link elde etme yoluna gitmelisiniz. Kaybettiğiniz SEO görünürlüğünü geri kazanmanın tek yolu budur.
HTTPS ve HTTP Farklılığı
Son olarak Google’ın öne çıkardığı gibi HTTPS ve HTTP farklılığına göz atmalısınız. Google çok net bir açıklama ile HTTPS kullanan siteleri aramada daha değerli bulduğunu belirtmiştir.
Bunun ne anlama geldiği oldukça açıktır. Sitenizde SSL kullanmaya başlayarak rekabette bir adım öne geçmeli veya durumu eşitleme yoluna gitmelisiniz.
Sebep 3: Sunucu Problemleri
Bir yerde sorun arıyorsanız ilk olarak faturayı sunucuya kesmeyi düşünebilirsiniz. Bu durum gerçek bir sorun haline dönüşse dahi bu durumda sürekli karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız.
Eğer tüm çözümleri denemenize rağmen bir çıkış yolu bulamadıysanız sunucu tarafını kontrol etmeniz gerekmektedir. Belki sunucuları taşıyor olabilirler, belki bir saldırı söz konusu olabilmektedir veya belki bilmediğiniz bazı problemler var olabilir. Ne olduğunu öğrenebilmek için mutlaka sunucu hizmeti aldığınız yerle iletişim kurmalısınız.
Sebep 4: Algoritma Güncellemeleri
Google düzenli olarak algoritma güncellemesi çıkarmaktadır. Bu güncellemelerin temel amacı kullanıcıların arama motoru kullanım deneyimini yükseltmektir. Yılın herhangi bir zamanı gelebilen bu güncellemeler son derece stres oluşturabilmektedir.
Bir algoritma güncellemesi çıktığı zaman yaşadığınız en büyük problem neler olup bittiğini anlamaktır. Google algoritmalarını sımsıkı takip eden birisi değilseniz bu durumda gelen değişiklikleri anlamakta zorlanabilirsiniz. Panguin SEO Tool aracını kullanarak bu problemden biraz olsun kurtulabilirsiniz.
Bu araca Google Analytics hesabınızla giriş yaparak verileri incelemesini sağlayabilirsiniz.
Böylece organik trafik ve Google algoritma güncellemesi arasında kıyaslama yapabilirsiniz. Burada belirli rakamları spesifik olarak inceleyebilir, gerekirse belirli içeriklere bakabilir veya belirli cihazları kontrol edebilirsiniz.
Veriler incelerken algoritma güncellemeleri ile arasında bir bağ olduğunu fark ederseniz bu durumda algoritma güncellemesinden etkilendiğinizi bilmeniz gerekmektedir. Bu durumda hangi algoritma güncellemesi sizi etkilediyse ona yönelik çözümler üretmeniz gerekmektedir.
Sebep 5: Özel Snippet Kısımları
Yapılan araştırmalara göre arama sorgularının yaklaşık %12’si öne çıkarılmış özel snippet kısımlarından faydalanmaktadır. Bu snippet kısımları arama yapan kişiler için her zaman kullanışlıdır. İşin önemli kısmı ise burada yer alan sonuçların mükemmel sonuçlar olmamasıdır.
Özel snippet alanları ilk sırada yer alan adresin tıklama oranını aşırmaktadır. Bunun sebebi ise sıfırıncı konumda yer alması ve birinci sırada yer alan sonucun üst kısmında bulunmasıdır. Özel snippet alanlarında yer alamıyorsanız veya rakibiniz burada yer alıyorsa SEO görünürlüğü kaybı yaşamaya başlayabilirsiniz.
Sebep 6: Kaybedilen Linkler
Daha önce rakiplerinizin linklerini inceleme konusunda bilgi edinmiştiniz. Benzer yaklaşımı kendi siteniz için gerçekleştirmelisiniz. Ancak elde edilen yeni linklere değil doğrudan kaybedilen linklere odaklanmanız gerekmektedir.
Ahrefs aracına girdikten sonra kontrol panelini ziyaret etmeli ve Backlinks -> Lost kısmından kaybettiğiniz linklere göz atmalısınız. Daha sonra bunları en değerli olan alan adına göre sıralamalısınız. Bu linkleri tekrardan kazanıp kazanamayacağınızı gözden geçirmelisiniz veya yerlerine çeşitli alternatifler bulmalısınız.
SEO visibility kaybettiğiniz zaman, siteniz düşüş yaşarsa veya eskisi kadar fazla trafik elde etmiyorsa bu durum son derece baş ağrıtıcı olabilmektedir. Genel olarak bu tür durumlarda bir şeyleri değiştirmeye çalışırsınız ama neleri değiştirmeniz gerektiğini tam olarak bilemezsiniz. Buradaki bilgiler size bu konuda yardımcı olabilecektir.