SEO uyumlu makale, arama motorlarında yazdığınız yazının üst sıralarda yer alması ve sitenize trafik çekmek amacıyla yazı yazarken uyguladığınız kurallar dizisidir. Bu kurallara ne kadar çok uyarsanız, Google içeriğinizi sevecek ve size üst sıralarda yer verecektir. Aynı zamanda arama motoru optimizasyonu aşamasında içerikleri kullanıcı için yazıp Google için optimize etmek gerekir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Anahtar Kelime Analizi
Öncelikle içeriğimizde hangi kelimelere yer vereceğimize, kullanıcıların içeriğimizle ilgili hangi anahtar kelimeleri arattıklarını incelememiz gerekmektedir. Anahtar kelime araştırmasında ana anahtar kelime, yardımcı anahtar kelimeler araştırması yapılması gerekir. Bu araştırmalar için kullanabileceğimiz birçok araç bulunuyor. Google Keyword Planner üzerinden bir örnek verelim;
Kullanılabilecek Araçlar:
https://neilpatel.com/ubersuggest/ (ücretsiz)
https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/ (ücretsiz)
https://ahrefs.com/keywords-explorer (ücretli)
Google arama sonuçları (ücretsiz)
Örnek: Alaçatı Gezilecek Yerler
Google Anahtar aracını kullanarak kelimeleri analiz edebiliriz:
Alaçatı gezilecek yerler adlı makaleyi yazarken burada yer alan kelimeleri kontrol ederek makalemizle ilgili kullanıcıların neler aradıkları tespit edilir.
Google Arama’ya yazarak da öneri alabilirsiniz. Cümlenin yarısını yazın ve Google’ın size farklı anahtar kelimeler önermesine izin verin.
Ubersuggest aracını kullanarak;
Rakip Analizi
Bu kısımda hedeflediğimiz anahtar kelime ile ilgili ilk 3’teki yazılara bakılarak hangi anahtar kelimeler ve hangi alt başlıklara, hangi konulara yer verdiklerini analiz ettiğimiz kısımdır.
H Etiketleri
H etiketi yazı içerisinde alt başlıkları işaretlediğimiz etiketlerdir. H1, H2, H3 .. H6 ‘ya kadar devam etmektedir. H Etiketleri yazının hiyerarşisini Google botlarına bildirir.
H etiketleri kurgusu şu şekilde yapılmaktadır.
H1 – Ana Başlık
H2 – Alt Başlık
H3 – Alt Başlığın Alt Başlığı
Örnek: H1 – Alaçatı Gezilecek Yerler
H2 – X Müzesi
H3 – X Müzesine Nasıl Gidilir
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime analizi yaptıktan sonra kelimeleri yazı içerisinde belli oranlara kullanmak gerekir. Bu oran %1,5-2 oranındadır. Yani 100 Kelimelik bir makalede max. 2 defa kullanmak anlamına gelir. 1000 kelimelik yazıda 20 defa kullanılabilir. Kullanımda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kelimeleri ardı ardına kullanmamaya özen göstermektir.
Hedef anahtar kelimelerin yakın anlamlı veya benzer anlamlı kelimeleri de kullanmaya özen gösterin.
İpucu: Yakın anlamlı veya benzer anlamlı kelimeleri H etiketlerinizde yer verirseniz arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz.
İçerik Girişi
Yazının giriş kısmında mutlaka kullanılacak anahtar kelimeler yer vererek yazıda ne anlatılacağından bahsedilmelidir. Giriş, herhangi bir yazı parçasının çok kritik bir parçasıdır. Giriş, tek bir amacı vardır: okuyucuyu tüm makaleyi okumaya ikna etmek.
Bir soru sorun: Bu, okuyucunun dikkatini çekmenin kolay bir yoludur. Sorunun cevabını bulmak için bütün yazıyı okuyacaklardır.
Alıntı: Okuyucular ilham alıntılarını sever. Blog yayınını başlatmak için ilham verici alıntılar kullanın.
Gerçekler ve rakamlar: Post ile ilgili gerçekleri ve rakamları paylaşın.
Madde önemi: Makalenin önemini açıklar. Herkes yeni bilgi istiyor. Bunun içinde benim için ne var?
İç Linkleme
Yazı içerisinde yazdığımız başka sayfalara link vermek oldukça önemlidir. Örneğin: Alaçatı’da gezilecek yerler makalesi yazdığımızda X müzesinden bahsediyorsak X müzesi kelimesinde yazdığımız içeriğe link vermeliyiz.
Resim Kullanımı
İçeriklerde mutlaka resim, gif veya video kullanılmalıdır. Resim kullanımında dikkat edilmesi gereken resmin adı ve alt etiketidir. Resmin adında Türkçe karakter veya boşluk olmamalıdır. Alt etiket kısımda resimde ne olduğundan bahsedilmelidir. En önemlisi hedeflediğimiz anahtar kelime resim adında ve alt etiketinde geçmelidir.
Örnek:
Sistem wordpress ise Resmi yükledikten sonra sağ alanda Alternatif metin kısmına alt etiket yazılır.
Resim Optimizasyonu resimler internetten bulunduğu gibi yüklenirse yazının bulunduğu internet sayfası geç açılabilir. Bu nedenle resimler sıkıştırma yapmamız gerekmektedir. Bunun için https://tinypng.com/ aracını kullanabiliriz.
URL Kullanımı
URL’ler, belirli bir sayfanın veya kaynağın bir arama sorgusuyla alaka düzeyini belirlerken kullanılan küçük bir sıralama faktörü arama motorlarıdır. Hedeflemiş olduğumuz anahtar kelime url’de yer alması yarar sağlamaktadır. Bu nedenle url’de kesinlikle anahtar kelime yer almalıdır. Örnegin: siteadi.com/alacati-yapilacaklar
İpucu: URL’de büyük harf ve Türkçe karakter olmamasına dikkat edin.
Alaçatı yapılacak şeyler aramasında 1.sırada bulunan sitenin url kullanımı
İçerik Uzunluğu
İçerik uzunluğu herkes tarafından tartışılan bir tartışma konusudur. Bu konuda hakkında araştırmalar ve denemeler yaptıktan sonra şu kanıya vardım. İçerik uzunluğu her konuya göre değişir fakat en az 300 kelime yazın. Benim içerik uzunluğunu belirlerken kullandığım yöntem şudur;
Hedeflediğim anahtar kelimenin arama sorgusunda ilk sayfada bulunan makaleleri inceleyerek içerik uzunluğunun ne olduğunu ve hangi konulardan bahsettiklerine bakarak bir ortalama alarak yapıyorum.
Ahrefs’in bu konuda yaptığı araştırma sonucu
: