SEO Nasıl Geliştirilir (Yeni İçerik Gerektirmeyen Taktikler)

Sayfalarınız olmasını istediğiniz sıralamaya ulaşmayı başaramıyor mu? Bunu düzeltebilirsiniz. SEO uzun vadeli bir oyundur. Sağlam bir stratejiye ihtiyacınız vardır. Her şeyden önce sabırlı olmanız ve doğru adımları atmanız gerekmektedir.

Ancak bu, SEO’yu geliştirmek için düşük maliyetli fırsatlar olmadığı anlamına gelmemektedir. Birçoğu hemen işe yarayan ve yeni içerik oluşturmanızı gerektirmeden uygulanabilen yöntemlerdir. Bu yazıda bunlardan birkaçını bulabileceksiniz.

1. En Üst Sıradaki Sayfaların Tıklama Oranıı İyileştirin

Başlık etiketi, bir web sayfasının başlığını belirlemek için kullanılan HTML ögesidir. Bir Google araması yaptığınızda şu şekilde bir görüntü karşınıza çıkacaktır:

Bu neden önemlidir?

Başlık etiketi, bir makalenin başlığı olarak işlev görecektir. Görevi ise arama yapan kişiyi sayfaya tıklamaya teşvik etmektir.

Bağlantınızı (veya herhangi bir bağlantıyı) tıklayan son kullanıcıların oranına tıklama oranı (TO) adı verilmektedir.

Google’da çalışan Gary Illyes açık bir biçimde tıklama oranının bir sıralama faktörü olmadığını söylemiştir. Ben, tıklama oranının sıralamada bir rol oynadığına inanmaktayım. İlk sayfada olup daha çok dikkat çekip diğerlerinden daha fazla tıklama alacağınız bir strateji geliştirirseniz bu size olumlu dönüşler getirecektir.

Arama motoru sonuç sayfasında 1. sırada yer almanızın amacı sayfanıza ziyaretçi çekmektir. İnsanları sayfanızı diğerlerine göre seçmeye ikna eden bir başlık etiketi yazmanız gerekmektedir.

Başlangıç için yapmanız gereken bellidir. Ahrefs’in Site Explorer aracını veya Google Search Console aracını açmalı ve organik anahtar kelimeler raporunu incelemelisiniz. Bu rapor, sitenizin sıralama elde ettiği tüm anahtar kelimeleri size gösterecektir. Filtreleme yaparak 1. ve 6. sıralama arasında yer alan sayfaları bir araya toplamalısınız.

Neden 1. ve 6. sıralamaların önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, hiç kimse bilgi aramak için Google’ın 2. sayfasına gitmeyecektir. Bu nedenle, hiç kimsenin tıklamak istemeyeceği sayfaların başlık etiketlerini optimize etmenin pek bir anlamı yoktur.

Ayrıca, yüksek sıralamalı bir sayfada kötü bir bir başlığı düzeltirseniz daha yüksek bir yatırım getirisi elde etmeye başlarsınız. Çünkü insanlar o içeriği gerçekten fark edecek ve okuyacaklardır. Başlık etiketlerinizi geliştirmek ve daha caiz hale getirmek için şu ipuçlarını kullanabilirsiniz:

  • Başlıklara güç kelimeleri eklemelisiniz. Güç kelimeleri insanların duygularına dokunurlar ve başlığınızı daha çekici hale getirirler. Başlıklarda çok fazla güç kelimesi kullanırsanız onları etkisiz hale getirmiş olursunuz. Öyleyse, en alakalı olanı seçmeli ve kullanmalısınız.
  • Parantezler eklemelisiniz. Parantezler başlıkları ayırmanıza ve okunabilirliği geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  • Merakı kullanmalısınız. Merak güçlü bir metin yazarlığı tekniğidir. İnsanları içeriği tıklayarak ve okuyarak merakını tatmin etmek için ikna etmelisiniz. Ancak, aşırıya kaçmamalı ve sahtekarlık yapmamalısınız.
  • Başlık etiketinin kesilmesinden kaçınmaya çalışmalısınız. Google, yaklaşık 50-60 karakterden sonra arama motoru sonuç sayfasındaki başlık etiketini kesmeye başlamaktadır.
  • Başlık etiketlerinizi kısa tutun.

2. Önemli Sayfaların Sayfa Hızını Optimize Edin

Yüklemesi çok uzun süren bir sayfayı hiç ziyaret ettiniz mi? Büyük olasılıkla geri düğmesine geri tıklamış olmalı ve şansınızı başka bir yerde denemek istemiş olabilirsiniz.

2010’da Google, sayfa hızının bir sıralama faktörü olduğunu söylemiştir. Mobil öncelikli indeksleme, sayfa hızının çok daha önemli hale gelmesini sağlamıştır.

Şimdiye kadar bir şekilde karşılaşmamış olabilirsiniz. Ancak yavaş sayfalar işiniz ve SEO çalışmalarınız için kötüdür. Hızınızı kontrol etmek için Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Üstelik bu araç ücretsizdir.

PageSpeed Insights aracıyla ilgili en önemli sorun her sayfanın hızını ayrı ayrı kontrol etmenizin gerekli olmasıdır.

Bu oldukça sıkıcı olabileceğinden, en fazla arama trafiği elde eden sayfalara öncelik vermeniz çok daha doğru olacaktır. Sonuçta, bunlar optimize çalışmalarından en fazla yararlanmaya hazır olan sayfalardır. Örneğin, ayda 10 bin ziyaret alan bir sayfada yaşanacak %5’lik bir trafik artışı 500 kez daha fazla ziyaret getirecektir.

Bu sayfaları Google Analytics aracılığıyla bulabilirsiniz. Alternatif olarak farklı araçlar kullanabilirsiniz ancak Google Analytics fazlasıyla yeterli olacaktır.

Tüm sayfaları aynı anda analiz etmeyi tercih ediyorsanız bu imkanı Google Analytics içerisinde bulamayabilirsiniz. Sitenizi farklı araçlarla kontrol etmelisiniz. Bu araçlar size hangi sayfaların yavaş olduğunu gösterecektir.

Sayfa hızını iyileştirmeyle ilgili olarak şu ipuçlarından yararlanmaya çalışabilirsiniz:

  • Resim boyutlarını küçültün. WordPress kullanıcısı olmanız durumunda işiniz çok daha kolay olacaktır. Yüklenen görüntüleri kaliteden ödün vermeden otomatik olarak sıkıştıracak ShortPixel adlı eklentiyi kullanabilirsiniz.
  • Tarayıcı önbelleğini etkinleştirin. Kolayca önbelleğe almak için W3 Total Cache, WP Rocket ya da Autoptimize eklentilerinden bir tanesini kullanabilirsiniz. Bu kullanıcıların ikinci ziyaretlerinde sunucuya başka bir HTTP isteği göndermeden sayfanızı yüklemelerine olanak tanıyacaktır. Bu otomatik olarak daha hızlı yükleme elde etmeniz anlamına gelecektir.

3. Azalan Trafikli İçeriği Yenileyin

Düzenli olarak yapacağınız içerik denetlemesi sırasında en popüler içeriklerden birkaçının organik trafik değerinin azaldığını tespit edebilirsiniz. Söz konusu sayfaların aylık ne kadar ziyaretçi çektiği çok önemlidir. İyi bir anahtar kelimeyi hedefleme söz konusuysa bu durumda müdahale etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

İçeriği güncellemeyi tamamladıktan sonra elde edeceğiniz sonuçlar çok daha iyi olacaktır. Bu nedenle sürekli olarak azalan trafiğe sahip içerikleri güncellemeli ve onların tekrardan sıralama sahibi olmasını sağlamalısınız. Gerekirse içerikleri tekrar yazmalı veya mevcut içerikleri tekrar gözden geçirmelisiniz.

Azalan trafiği olan sayfaları Google Analytics’inize bakarak bulabilirsiniz. Alternatif olarak Ahrefs gibi farklı analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

Bir içeriği güncellemek her zaman içerik parçasının tamamını yeniden yazmak anlamına gelmez. Hedef anahtar kelimeye ve rekabete bağlı bir durumdur. Çoğu zaman yapmanız gereken tek şey eskimiş olan bölümleri yenilemektir.

4. Eski Düşük Kaliteli Sayfalardaki Bağlantıları Yenileyin

Bu deneyim size tanıdık geliyor mu?

  • Google’da bir terim arayın.
  • Sıradaki sonuca tıklayın.
  • Yapılan sorguya cevap vermeyen berbat bir içerik parçası bulmuş olun.

Bu tür bir içeriğin nasıl 1. sırada yer aldığını merak ediyor olabilirsiniz. Ancak çeşitli güzel haberler olduğunu bilmelisiniz. Bu tür sonuçlar birer fırsattır.

Şunu bir düşünün: Bu kötü içerikli parçalar tonlarca yüksek kaliteli bağlantı alabilirler ve Google’da sıralama elde edebilirler. Bu durumda aynısını siz de yapabilirsiniz.

Sadece daha iyi bir şeye sahip olmalısınız. İçeriğinizi düzenli olarak yenileme yoluna gidiyorsanız zaten daha iyi bir şeye sahipsiniz demektir.

Yapmanız gereken tek şey, bu zayıf içerik parçalarını bulmak (çok sayıda bağlantıya sahip olması önemli) ve bunlarla bağlantı kuran kişilerin yerine bağlantı kurmayı sağlamaktır.

Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

Önce, hedef anahtar kelimenizi Ahrefs’in Content Explorer aracına girin. Eski, düşük kaliteli sayfaları bulmak için bazı filtreler ayarlamanız gerekmektedir.

  • Yönlendirilen alan adlarını 50 ve üstü olarak belirlemelisiniz. Bu bağlantıları olan sayfaları bulmanızı sağlayacaktır.
  • 3 yıl öncesine kadar tarihi filtreleme yoluna gitmelisiniz. Bu eski içeriği bulmanızı sağlayacaktır.
  • Kelime sayısı filtresini 1000 kelimeye kadar şeklinde ayarlamalısınız. Bu daha az kapsamlı ve muhtemelen daha düşük kaliteli içerikleri bulmanızı sağlayacaktır.

Bu sonuçları eski veya potansiyel olarak yanıltıcı bilgiler için kontrol etmeniz gerekmektedir. Buna uygun sayfalar bulmanız durumunda şapka işaretine tıklamalı ve o sayfanın backlink raporuna ulaşmalısınız. Şimdi yapmanız gereken tek şey onların e-posta adreslerini bulmak ve güncel makalenizi tanıtarak bağlantı değiştirme talebinde bulunmaktır.

5. Dahili Bağlantılarla Sayfaları Güçlendirin

Dahili bağlantılar, aynı alan adındaki bir sayfadan diğerine giden bağlantılardır.

Stratejik olarak kullanıldığında dahili bağlantılar arama motorlarındaki sayfaların performansını artırmaya yardımcı olabilir.

Sebebini merak ediyor musunuz? Çünkü dahili linkler, PageRank’ın sitenizdeki akışına yardımcı olur. Genel olarak, bir sayfanın dahili bağlantıları ne kadar fazlaysa, PageRank değeri o kadar yüksek olur. PageRank ise onaylanmış bir Google sıralama faktörüdür.

Öyleyse, ilgili yüksek sıralamaya sahip sayfalardan bazılarından ilerlemesi gereken sayfalara dahili bağlantılar ekleyebilirsiniz. Bu durum organik aramadaki performansınızı yükseltmeniz konusunda size yardımcı olabilecektir.

Öncelikle, ilerletilmesi gereken bir sayfa listesine ihtiyacınız vardır. Bu durumda, hedef anahtar kelimeler için 2. ve 5. sıra aralığında bulunan sayfaları tespit etmeniz gerekmektedir.

Bu konumlardaki sayfa sıralaması idealdir. Çünkü bunlar zaten en üste yakındırlar ve birkaç güçlü dahili bağlantı potansiyel olarak sıralamalarında bir fark yaratabilecektir.

Bu sayfaları bulduktan sonra site:example.com “anahtar kelime” şeklinde arama yapmalısınız. Örneğin, “site içi seo” ile ilgili olan bir içeriğe bağlantı vermek istediğim zaman Google’da yapmam gereken arama site:ayhankaraman.com “site içi seo” şeklinde olacaktır. Böylece bu kelimenin yer aldığı diğer sayfaları bulabilecek ve uygun şekilde bu sayfaya bağlantı verebileceksiniz.

Diğer alternatif ise belirlemiş olduğunuz sayfaya en güçlü sayfalarınızdan bağlantı çıkışı yapmaktır. Bu sayede olabildiğince otoriteyi sıralamasını yükseltmek istediğiniz sayfaya aktarabilirsiniz. Ahrefs gibi çeşitli araçları kullanarak bu tür sayfalarınızı kolayca bulabilirsiniz.

6. Sitenize Gelen Bozuk Bağlantıları Düzeltin

Bozuk bağlantılar, diğer sitelerden gelen bağlantıların kopması sonucunda ortaya çıkmaktadırlar. Bunlar genellikle şu sebepten ötürü oluşmaktadırlar:

  • Bağlantı olan bir sayfayı silmiş veya taşımış olabilirsiniz.
  • Bağlantı veren site size bağlantı verirken bir hata yapmış olabilir.

Bunun ideal bir durum olmadığını bilmelisiniz. Birçok sitenin bağlantı verdiği sayfalar bozuk olursa yalnızca potansiyel yönlendirme trafiğini kaybetmiş olmazsınız. Aynı zamanda bu bağlantılardan gelen bağlantı eşitliği değerini de kaybetmiş olursunuz.

Bu nedenle bunu düzeltmelisiniz. Bunu yapabilmek için sitenizde geniş kapsamlı bir bozuk bağlantı araştırması yapmanız gerekmektedir. Alan adınızı baştan aşağı kontrol ederek hangi sayfaların bozuk olduğunu saptamalısınız. Daha sonra bunları not etmelisiniz.

Bu, sitenizdeki bozuk bağlantıları bulabileceğiniz basit bir yöntemdir. Bu noktadan sonra sorunu birkaç şekilde düzeltebilirsiniz:

  • Bozuk sayfayı yeni konumuna yönlendirin. Bir sayfanın URL’sini değiştirmiş ve yönlendirmeyi unutmuş olabilirsiniz. Bu durumda, yeni sayfa konumunu bulun ve bir 301 yönlendirmesi uygulayın. Bozuk sayfayı sitenizdeki alakalı başka bir sayfaya yönlendirin.
  • Sitenizde benzer bir sayfa bulun ve bunun yerine 404 hatası veren bu sayfayı o sayfaya yönlendirin.
  • Sayfayı geri yükleyin. Sayfayı ortadan kaldırma konusunda hata yapmanız durumunda bunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sayfayı bozuk URL’de yeniden oluşturun. Bozuk sayfanın ne olduğunu öğrenmek için Wayback Machine’i kullanın ve onu değiştirin veya yeniden oluşturun.

Sorun sizden değil bağlantıyı eklerken diğer site yöneticisinin yaptığı bir hatadan kaynaklanıyorsa bu durumda onunla irtibata geçmeli ve hatayı düzeltmesini isteyebilirsiniz.

7. Öne Çıkarılmış Snippet Alanını Hedefleyin

Öne çıkarılmış snippet herhangi bir arama yaptığınız zaman organik arama sonuçlarının tam üst kısmında yer alan bölgede çıkan sonuçtur.

Temel olarak, Google doğrudan bir sorguya tam veya kısmi bir cevap verebilen bir içeriği burada göstermektedir.

Yapılan araştırmalara göre özellikle öne çıkarılmış snippet kısmı arama motoru sonuçlarına yapılan tıklamaların %8.6’sını oluşturmaktadır. Hemen altında yer alan 1. sıradaki sonuç ise tıklamaların %19.6’sını alacaktır.

Öne çıkarılmış snippet yoksa, 1. sırada yer alan sonuç tüm tıklamaların %26’sını elde edecektir.

Bu nedenle, öne çıkarılmış snippet, 1. sırada yer alan sonucun tıklama payından bir şeyler götürmektedir. Asıl sormanız gereken soru ise şudur: öne çıkarılmış snippet alanında yer almak için ne yapılmalıdır?

Yapılan araştırmalar, yalnızca Google’ın ilk sayfasında yer alan sayfalar snippet’ı kazanma şansına sahiptirler. Ancak burada yer alabilmek için 1. sırada olmanıza gerek yoktur. Bu açıkça ortada bir fırsatın yer alması anlamına gelmektedir.

Fırsat ise oldukça nettir. Öne çıkarılan snippet içeren sorgular için zaten ilk sayfada birkaç içerik sıralamasına sahip olabilirsiniz. Bir sonraki yapılacak şey bu sayfaları optimize ederek öne çıkarılan snippet kısmını elde etmektir.

Sahip olmadığınız snippet kısımlarını bulmak için Google’ın sunmuş olduğu araçlar yeterli değildir. Bunun için Ahrefs gibi araçları kullanmanız gerekmektedir. Bu alanda sizinle yarışan siteleri analiz etmeye ve snippet alanını ele geçirmiş olan sitelerin niteliklerini incelemeye çalışmalısınız.

  • İçeriğiniz arama yapanların görmek istediği biçime uymuyor olabilir. Sıralama sayfasının numaralı bir listesi varsa ve sizde bu yoksa, öne çıkarılmış snippet kısmına çıkışınızı engelleyen durum bu olabilecektir.
  • Yapısal biçimlendirme sorunlarınız olabilir. Google, size ait olan içeriğin ne olduğunu ve nasıl yapılandırıldığını anlamak için uygun HTML biçimlendirmelerine güvenmektedir. Uygun biçimlendirmeye sahip değilseniz Google içeriğinizi tanımlama konusunda sıkıntı yaşayabilecektir.

8. Sürekli Tekrar Edin

Şimdiye kadar yeni içerik oluşturmak zorunda kalmadan sıralamaları iyileştirmek için kullanabileceğiniz bir takım yöntemleri gördünüz. Fakat yukarıdakilerin hepsini uyguladıktan sonra ne olacak? Şimdi ne yapmanız gerekmektedir?

Daha fazla içerik oluşturmanız gerekmektedir. Ardından, bu sayfaları gelişmiş sıralama için en iyi duruma getirmelisiniz. Bunu sürekli olarak tekrar etmeye devam edin.

Bu durumda sıralaması kolay olan düşük kaliteli içerik fikirlerini bulmaya çalışmalısınız. Bunu yapmak için Ahrefs’in Content Explorer aracını kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz niş ile ilgili geniş bir anahtar kelime girin. Ardından iki filtre uygulayın:

  • Yönlendiren alan adına sahip siteler
  • Organik trafik filtresi = 1.000+

Sonuç? Karşınıza az sayıda veya hiç link olmadan tonlarca arama trafiği alan sayfalar çıkacaktır. Sayfalar arasında gezinin ve hedefleyebilecek olduğunuz içerik fikirlerini aramaya başlayın.

Sonuç

Tüm bu taktikler, arama motorlarındaki sıralamanızı artırma potansiyeline sahiptir. Ancak sıralamanızın bir gecede artmasını veya değişmesini beklememelisiniz. Yapılan araştırmalar yeni yayınlanan tüm sayfaların yalnızca %5.7’sinin bir yıl içinde Google’ın ilk sayfasına ulaştığını göstermektedir. Bu sürpriz değildir. SEO uzun vadeli bir oyundur. Oyunu kuralına göre oynarsanız başarılı olursunuz. Yok ben oynamam derseniz kalıcı başarı elde etmeniz çok zor.