SEO İçin Tarama Bütçenizi Optimize Etmenin 10 Yolu

Tarama bütçenizi optimize etmek, arama motorlarının web sitenizdeki en önemli sayfaları taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olur.

Bu gönderiyi okuduktan sonra, tarama bütçesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenecek, bütçenizi optimize etmeye başlamak için isabetli bir listeye sahip olacak ve tarama oranınızı iyileştirme yolunda ilerleyeceksiniz.

Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama bütçesi kavramını anlayabilmeniz için öncelikle başka bir terim tanımanız gerekir: Googlebot. Googlebot, sitenize taranan ve endeksine eklenecek sayfalar arayan otomatik aracılara verilen addır. Bunu dijital bir web sörfçü olarak düşünebilirsiniz. Web’de milyarlarca sayfa bulunuyor. Googlebot’un bu sayfaları her gün saniyeler içerisinde taraması mümkün olmaz. Bunu yapmak, çevrimiçi olarak değerli bant genişliği tüketir ve sonuçta daha yavaş performans gösteren web siteleri oluşmasına sebep olur.

Tarama Bütçesi, Googlebot’un tarayabileceği ve taramak istediği URL’lerin sayısı olarak tanımlanabilir. Aylık tarama bütçenizi belirlemek için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz.

Arama motorları internetteki her bir web sayfasına bakmak için web tarayıcısı botlarını (örümcek olarak bilinir) kullanır. Bilgi toplar ve daha sonra bunları arama motoru dizinine ekler. Botlar ayrıca, web sayfalarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için bir sitenin iç ve dış bağlantılarına da bakmaktadır.

Neden Optimize Edilmeli?

En son ne zaman Search Console’a bir web sitesi eklediniz? Ya da web sitenizi ekleyip unuttunuz mu? Bu uygulama çok risklidir. Bu şekilde davranıp Google’dan en değerli sayfalarınızı taramasını beklemek hata olacaktır.

Tarama bütçenizi optimize etmek, arama motorlarının hangi sayfaların endekslendiğini, arama motoru botlarını en değerli sayfalarınıza yönlendirdiğini kontrol etmenize ve bütçenizin mümkün olduğunca uzatılmasına imkan sağlar.

Tarama Oranı Sınırı

Tarama oranı sınırı, tarama bütçesinden biraz farklıdır. Googlebot’un bir siteyi taramak için kaç tane eşzamanlı bağlantı kullandığını ve başka bir sayfa taramadan önce bekleyeceği süreyi tanımlar.

Unutmayın, Google tamamen kullanıcı deneyimi ile ilgilenir. Bu nedenle taramanın kullanıcı deneyimine zarar vermemesi Google için oldukça önemlidir.

Tarama oran bir kaç nedene bağlı olarak yükselir veya azalabilir;

Web siteniz gerçekten hızlı yanıt veriyorsa botlar taramak için daha fazla bağlantı kullanırlar. Siteniz yavaşlarsa bot daha yavaş gezinir ve daha az tarama yapar.

Tarama Bütçesini Belirleyen Faktörler

Tarama bütçesini etkileyen faktörleri tam olarak aşağıda paylaştım;

URL Parametreleri – Burada parametrelerle eklenmiş temel bir URL’nin (örneğin, “http://siteadresi.com/”), “http://siteadresi.com/?id=3”) tam olarak aynı sayfa olması durumu söz konusudur. Bu tür durumlar tarama bütçesini harcamaktan başka bir şey yapmazlar. Bu parametreleri Search Console aracılığıyla engellemek Tarama Bütçenizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

**Parametrelerle alakalı daha fazla bilgiye ulaşmak için hemen ayhankaraman.com/parametreler bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Saldırıya Uğramış Sayfalar – Saldırıya uğrayan web siteleri, tarama bütçelerini sınırlı görebilir.

Yinelenen İçerik – Arama motorunun zamanını yinelenen içerik sayfalarında geçirmesini istemezsiniz. Bu nedenle, sitenizdeki yinelenen içeriği önlemek veya en azından en aza indirgemek çok önemlidir. Etki alanının belirlenmesi (www veya www’suz kullanım zorunlu olarak tek bir alana yönlenmeli. Önerim: https://www kullanımıdır.), etiket ve kategori yapılandırması (aynı başlıkla açılmış etiket ve kategori benzer içeriğe sebebiyet verebilir) konularına dikkat etmek tarama bütçesini iyileştirecektir.

Hata Sayfaları – Soft 404 hata sayfaları da tarama bütçesini etkiler. Bu tür sayfalara Search Console aracılığıyla ulaşabilir ve gerekli iyileştirmeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Düşük Kaliteli İçerik – Sitenin kalitesi düşükse, muhtemelen Google tarama bütçesini sınırlar.

Tarama Bütçenizi Optimize Etme

Bu kavramı öğrendiğinize göre, sitenizi buna göre optimize etmeye başlayabilirsiniz. İşte bunu yapmanın birkaç yolu;

1. Search Console Kullanın

Google Search Console, tarama bütçenizi olumsuz yönde etkileyebilecek sorunlar hakkında size birçok bilgi sağlar. Onu kullandığınızdan ve izlediğiniz tüm siteler için yapılandırdığınızdan emin olun.

2. Sayfalarınızın Taranabildiğinden Emin Olun

Site haritanızın güncel olduğundan, dinamik olmayan URL’ler kullandığınızdan emin olun.

3. Robots.txt Kullanın

Doğru yapılandırılmış bir robots.txt dosyası tarama bütçesini optimize etme konusunda oldukça başarılıdır.

4. Kırık Bağlantıları Kaldırın

Google Search Console içindeki kırık link raporunuza erişebilirsiniz. Tarama> Tarama Hataları’na gidin ve buradan raporunuza erişin. Bunun haricinde Screaming Frog aracı aracılığıyla da kırık bağlantılara ulaşabilir ve kaldırabilirsiniz.

5. URL Parametreleri Kullanmaktan Kaçının

Aynı sayfayı gösteren farklı URL parametreleriyle tarama bütçenizin önemli bir bölümünü yiyebilirsiniz. URL parametrelerini tamamen ortadan kaldırarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu konuyla alakalı içeriğin üst kısmında parametreler bağlantısı paylaştım. İlgili bağlantıdan konuyla alakalı daha fazla bilgiye ulaşıp optimizasyon çalışmalarına başlayabilirsiniz.

6. Dahili ve Harici Bağlantılar Kullanın

Günümüzde SEO’nun en çok gözden kaçan yönlerinden birinin dahili bağlantı olduğu tartışmasızdır. En önemli sayfalarınıza dahili bağlantı vermenin önemli olduğunu unutmayın. Bu şekilde, Googlebot bu sayfaları daha sık tarayacaktır. Ayrıca dışarıdan web sayfanıza alacağınız kaliteli bağlantılar (web sitenize trafik gelmesini ve gelen trafiğin bir davranış sergilemesini sağlayan bağlantı) tarama bütçesini optimize etmeye yardımcı olur.

7.  Sunucu Hızınızı İyileştirin

Bir barındırma firması seçmeden önce bazı araştırmalar yapmak önemlidir. Bunun nedeni sunucu isteklerine çok hızlı yanıt veren bir sunucu olmasını istemektir.

8. Sayfa Hızınızı Optimize Edin

Sitenizi hızlı bir sunucuda barındırıp, sayfalarınızı önbelleğe aldığınızda bile hızınız iyileşmeyebilir. Daha iyi hız sonuçları için Google Page Speed ve Test My Site araçlarından faydalanıp hız önerilerini dikkate alabilir ve performansınızı iyileştirebilirsiniz.

9. Kontrol Altına Alana Kadar AMP’den Uzak Durun

AMP’nin uygulanması, arama motoru örümceklerinin çalışmasını ikiye katlayacaktır. Dolayısıyla, AMP’leri kullanmaya başlamadan önce, tarama bütçesi sorunlarınızın tümünü çözdüğünüzden ve bu sayfaları ekleyerek Googlebot’a daha fazla iş yükü oluşturmayacağınızdan emin olmalısınız.

10. Site Haritasını Oluşturun ve Güncelleyin

Site haritanıza gidin ve gereksiz yönlendirmeleri, engellenen sayfaları, çoğaltılan içerikleri vb. bağlantıları tespit edin. Site haritanızı temizledikten ve iyileştirdikten sonra, dosyanızı Google Arama Konsoluna yeniden gönderin. Bu durum tarama bütçesini optimize etmenize yardımcı olacaktır.

Özet

Tarama bütçesi, bir arama motorunun web sitenizi belirli bir süre boyunca taradığı süredir. Bu sayı bir web sitesinden başka bir web sitesine değişir ve endekslenecek sayfaların sayısı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Yeni bir içerik oluştururken, aldığınız tarama sayısını artırmak ve daha hızlı sonuç almak için tarama bütçenizi optimize etmenin çeşitli yolları vardır. Bu içerikte paylaşmış olduğum tüm yollar aşağıda özet olarak tekrar paylaşılmıştır;

  • Google Search Console Kullanma ve Optimize Etme
  • Robots.txt Dosyası Kullanmak ve Optimize Etmek
  • Kırık Bağlantıları Kaldırmak
  • Site Haritasını Oluşturmak ve Güncellemek
  • Sayfalarınızın Taranabildiğinden Emin Olmak
  • Dahili ve Harici Bağlantılar Kullanmak
  • AMP’den Uzak Durmak (Optimize Edene Kadar)
  • Sunucu Hızını İyileştirmek
  • Sayfa Hızını İyileştirmek
  • URL Parametreleri Kullanmaktan Kaçınmak

Tarama bütçesinin optimize edilmesi, yüksek bir teknik bilgi gerektirir. Bu, site ne kadar büyük olursa, o kadar önemli hale gelir.

**Aklınıza takılan herhangi bir soru olduğunda çekinmeden hemen aşağıda yer alan yorum kısmından bana sorunuzu sorabilirsiniz.