Google Trends 2006 yılında ilk kez görücüye çıkmış olan bir hizmettir. Bu hizmet pazarlamacılara dünyanın en popüler arama motorunda nasıl aramalar yaptığı konusunda değerli veriler sunmaktadır. İlk günlerinde Google Trends sadece bir istatistik kaynağı olarak değerlendirilmekteydi ve verileri belirli aralıklarla güncel hale getirilirdi. Zaman içerisinde bu hizmetin gücü yeni ve aydınlatıcı yöntemlerle yükseltilerek bugünkü haline getirilmiştir.
Örneğin 2014 yılına dayanan bir araştırmada Google Trends üzerinden çok ilginç bir veri elde edilmiştir. Amerika merkezli olan arama verilerine göre ebeveynlerin yarısından fazlası çocuklarının cinsiyetini göz ardı ederek “kızım yetenekli mi?” şeklinde sorgu yapmak yerine “oğlum yetenekli mi?” şeklinde sorgu yapmıştır. Bu tür veriler sayesinde insanların arama motorlarıyla kurduğu bağlantının seviyesini görebilmek mümkün hale gelmiştir.
Bu örnekten anlaşılabileceği gibi Google Trends arama pazarlamacıları açısından çok değerli bir araçtır. Google Trends pazar araştırması ile SEO verilerini sentezleyerek kullanabildiğimiz en etkileyici alanlardan birisidir. Trendleri konuma, ürün kategorisine, içerik başlığına ve tarihe göre sıralaması nedeniyle işimizi kolaylaştırmaktır.
İlk Olarak Google Trends’i Anlamak
Google Trends’i yeni yeni kullanmaya başlayan biriyseniz verileri görselleştirmeye çalışırken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç detay bulunmaktadır. İlk olarak Google Trends birbirinden farklı verileri karşılaştırma konusunda kullanıcılarına kolaylık sunmaktadır.
- Her bir veri noktası, olası popülerliği karşılaştırmak için konumun toplam araması ve temsil ettiği zaman aralığı ile bölünmektedir. Bu işlem yapılmamış olsaydı en yüksek aranma hacmine sahip olan konumlar her zaman en yüksek sıraya sahip olurlardı.
- Daha sonra ortaya çıkan sayılarda bir konunun oranına bağlı olarak tüm konularda yapılan tüm aramalara göre 0 ile 100 aralığında ölçeklendirme gerçekleştirilir.
- Bir terim için aynı sayıda aramayı gösteren farklı bölgeler her zaman aynı toplam arama hacmine sahip olmamaktadır.
Bununla birlikte Google’ın 2016 yılından itibaren veri toplama konusuna çok büyük bir güncelleme getirdiğini unutmamak gerekmektedir. Bu güncelleme 2016 yılının başlangıcına ait grafiklerde ciddi sıçramaların olmasına sebebiyet verebilmektedir. Ancak ortalama trendler bir konuya yönelik tarihsel talebi en uygun şekilde yansıtmaktadır.
Google Trends’i Anahtar Kelime Araştırmalarında Kullanmak
Anahtar kelime araştırması Google Trends’ten yararlanılan en önemli alanlardan birisidir. Ancak, Google’ın sunmuş olduğu Anahtar Kelime Planlayıcısı ve sektörde yer alan diğer standart araçların gölgesinde kalmıştır. Aslına bakarsanız Google Trends anahtar kelime araştırması için mükemmel bir başlangıç aracıdır. Bu araç sayesinde gideceğiniz yolu çok daha net bir biçimde görebilirsiniz.
Google Trends size Anahtar Kelime Planlayıcısı aracından çok daha farklı kriterler eşliğinde yeni anahtar kelimeler önermektedir. Örneğin bir anahtar kelime için arama yaptığınız zaman size ilgili aramaları yükseliş durumuna göre gösterebilmektedir. Burada yer alan anahtar kelimeleri doğrudan anahtar kelime listenize eklemeden önce gerekli kontrolleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Google Trends aracının size insanların arama davranışını gösterebilecek detaylara sahip olduğunu unutmamalısınız.
Google Trends üzerinde kullanmış olduğunuz anahtar kelime için çok farklı sonuçlar alabilirsiniz. Bu sonuçları süzgeçten geçirmek yine sizin elinizdedir. Google’ın olabildiğince veriyi bir araya getirerek kümesel bir sonuç sunmaya çalışmaktadır. Bu nedenle yapacağınız aramalarda ilgili ve ilgisiz pek çok farklı sorguyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bununla birlikte yaptığınız aramalarda hemen fark edebileceğiniz bir diğer durum ise Google Trends verilerinin hızlıca güncellendiği ve anahtar kelime listesine yeni elementlerin eklenme sıklığının fazla olmasıdır. Bu durum size basit anahtar kelime eşleştirmesi yapmak yerine semantik uygunluğa göre seçim yapabilme fırsatı sunmaktadır. Böylece bir anahtar kelime oluştururken her zaman popülerlik açısından önde olan anahtar kelimeleri bulabilme imkanına sahip olursunuz.
Tüm bunlara ek olarak SEO uzmanları belirli sorguları tepe noktasına ulaşmadan hedefleme şansına sahip olmaktadırlar. Bu anahtar kelimeler için rekabet azken yola çıkmak potansiyel ödülün çok daha yüksek olmasını sağlayabilmektedir.
Arama Trendlerini Google Arama Motorlarında Karşılaştırmak
Google Trends’te yer alan Haberler, Alışveriş, Görseller ve YouTube seçenekleri sayesinde arama motorunuzu kendiniz belirleyerek SEO araştırmaları açısından yeni fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. Bu arama motorlarına sonuç sayfasının üst kısmından ulaşabilmeniz mümkündür.
Görsel arama verileri 2008 yılından güncel tarihe kadar olan verileri kapsamaktadır. SEO uzmanları burada yer alan verilerden yararlanarak çalışmalarına ekstra değer katabilmektedir. Görsel arama sadece yüksek sorgu miktarlarıyla dikkat çeken bir nokta değildir. Burası aynı zamanda Facebook, Amazon ve Pinterest gibi yerlerden uzak durarak verileri inceleme fırsatı sunmaktadır.
Normal arama fonksiyonunda olduğu gibi dilerseniz buradaki verileri de konuma veya şehre göre sıralayabilirsiniz. Buna ek olarak görse arama sorguları için de ilgili sorgular önerileriyle karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte söz konusu arama trendlerini iki farklı sorguyla kıyaslama olanağına da sahipsiniz. Böylece hangi verinin daha popüler olduğunu görebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse konuma göre yaptığınız aramalarda terimleri değiştirerek kıyaslama yapabilirsiniz. Görsel arama motoru verilerinde belki aramalar arasında farklılıklar çok büyük olacakken YouTube aramalarında birbirine benzeyen başlıklarda bu makas biraz daha kapalı olabilecektir. Örneğin, “kediler” ve “köpekler” olarak seçtiğiniz iki anahtar kelime için YouTube trendlerine bakarsanız aranma hacmi arasındaki makasın çok dar olduğunu fark edebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak bu kısımlarda da yükselişe geçmiş ilgili aramalarla karşılaşabilirsiniz. Google Trends araştırma için kullanıldığında etkinliğini bir kez daha göstermekte ve en uygun arama sorgularını ayağınıza kadar getirmektedir.
Sezonluk Çıkışları Tahmin Etmek ve Değerlendirmek
Google Trends’in SEO çalışmalarında kullanılmasının en yaygın yolu ondan artış gösteren müşteri taleplerini analiz etmek için yararlanmaktadır. Eğer “olimpiyatlar” şeklinde bir arama yapmanız durumunda bunun doğruluğunu görebilirsiniz. Karşınıza çıkacak durumda belirli aylarda veya dönemlerde söz konusu anahtar kelime için aranma hacminin artış gösterdiğini görebilirsiniz.
Olimpiyatlar her dört yılda bir yaz aylarında yapıldığından bu dönemlerde artışların olduğu dikkat çekecektir. Bu örnekte tarihsel veriler yakın bir dönemde benzer bir artışın tekrar yaşanacağını bize göstermektedir. Ancak bu verileri tek başına değerlendirmek bizim işimize pek yaramayacaktır. Çünkü Google Trends bize sadece ilgili değerleri sunabilme konusunda kullanışlıdır. Dolayısıyla mutlak terimleri öğrenme konusunda bir fırsata sahip olamayabiliriz.
Buna rağmen, Google Trends üzerinden elde ettiğimiz verileri Anahtar Kelime Planlayıcı üzerinde gözden geçirerek söz konusu değerlerin gerçek anlamda ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı verileri bize bu konuda yardımcı olsa bile verilerin büyük bir kısmının AdWords kampanyalarından geldiği unutulmamalıdır. Kısacası elimize geçen veriler bir sonraki olimpiyatlar konusunda bize tahmini bir arama hacmi verisi sunmaktadır.
Olimpiyatların bir etkinlik olduğunu akılda tutarsak bu yaklaşımı daha farklı sektörlerde değerlendirmek gerekmektedir. Moda sektöründe bu yaklaşımı değerlendirmeye alarak Google Trends sayesinde rekabet başlamadan belirli anahtar kelimeleri tespit edebilme şansına sahip olabiliriz. Google Trends aracının gerçek zamanlı olarak sunduğu veriler fazlasıyla işimize yaramaktadır.
Duyarlı İçerik İçin Öne Çıkan Konular
Google Trends aracının en önemli özelliklerinden birisi gerçek zamanlı verilere erişim sunabilmesidir. Çeşitli içerik pazarlama ve SEO teknolojileri buna benzer veriler sunabilecek kabiliyete sahip olsalar dahi hiçbirisi Google kadar verimli olmayı başaramamaktadır. Bu verilere doğrudan Google Trends ana sayfasından ulaşabilmeniz mümkündür.
Burada yer alan hikayelerden birisine tıklamanız durumunda öne çıkan makalelerden birkaçıyla karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte son 24 saat içerisinde yayınlanmış olan makaleler ve arama ilgisine yönelik bilgiler bulabilirsiniz. Bununla birlikte arama ilgisini bölgesel olarak gözden geçirebilir, ilgili sorgulara veya ilgili konulara ulaşabilirsiniz.
Sitesinde duyarlı içeriğe yer vermek isteyen kişiler için bu veriler oldukça değerlidir. Bu verileri kullanarak sitenizde, sosyal medyada veya diğer trafik kanallarında etkinliğinizi yükseltmeniz mümkündür. Bu verileri kullanmanın bir diğer etkili yolu ise öne çıkan makaleler için URL adreslerini almak ve bunları Ahrefs veya SearchMetrics gibi kaynaklarda gözden geçirerek hedeflenen anahtar kelimeyi tespit etmektir.
Çeşitli araçlar yardımıyla elde edebileceğiniz bu verilerden yola çıkaran bir sayfanın dizine eklenme ve sıralamaya dahil olma gibi konularda gösterdiği performansı inceleyebilirsiniz. Bu performans yoluyla ilgili aramalar kapsamında niteliksel çalışmalara imza atabilirsiniz. Bununla birlikte söz konusu araştırma çalışması Google’ın güncel içeriğe öncelik verme bu içeriği işleme yaklaşımını anlama konusunda size yardımcı olacaktır.