Yıldız gibi parlayan her SEO stratejisi titizlikle takip edilmeli ve mümkün olduğunca verilere dayalı olmalıdır.
Yeni bir ayakkabı satın alma kararınızı verirken birbirinden farklı değişkenleri hesaba katabilirsiniz ancak bunların hiçbirisi SEO çalışmalarınızın temelini oluşturacak niteliğe sahip olmazlar.
Google Analytics pek çok bilgilendirici veriyi içeren bir hazinedir. Üstelik kullanımı ücretsizdir. Ancak size çok fazla veri sunması mayınlı arazide dolaşacağınız anlamına gelecektir. Sunulan verilerden hangisinin işe yaradığını bilmiyorsanız çok büyük sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Anahtar kelimelere ait sıralamalar kendi egonuzu şişirmek ve müşterilerin yüzünü güldürmek için fazlasıyla iyidir. Ancak bunların hiçbirisi büyük resmi görmenize yardımcı olmazlar.
Kampanyanızı geliştirmek ve büyütmek için verilerinizde asıl meseleye odaklanmanız gerekmektedir. Hesaba katılabilecek pek çok farklı nitelik olsa bile bu yazıda ihtiyacınız olan Google Analytics raporlarının neler olduğunu öğrenebileceksiniz. Böylece SEO kampanyanızı başarılı bir biçimde geliştirebileceksiniz.
Tüm raporları özel rapor olarak oluşturulabilecektir. İşletmenizin ihtiyaçlarına ve müşterileriniz beklentilerine en uygun olanı hangisiyse onları da işin içine katarak raporlarınızı özelleştirmeyi düşünebilirsiniz.
Okumaya devam ederek SEO çalışmalarınızın sonuçlarını bir analiz uzmanı gibi nasıl elde edeceğinizi ve nasıl izleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
1. Organik Arama
Bulabileceğiniz yer: “Edinme > Genel Bakış > Organik Arama”
Bu oldukça bilinen bir yer olmasına rağmen başlangıç için en iyi alanlardan birisidir. Edinme sekmesinin altında yer alan Genel Bakış kısmına giderek sitenizin en önemli trafik kanallarını öğrenebilirsiniz. Bu size en önemli trafik kanalları hakkında bilgi verecektir. Bununla birlikte trafik hacmi, davranışlar ve dönüşümlerle ilgili verilere de buradan ulaşabileceksiniz.
Genel olarak sunulan verilere ek olarak biraz daha derine inmek isteyebilirsiniz. Bu durumda Organik Arama kısmına tıklayarak filtreleri kurcalamaya başlayabilirsiniz. En popüler organik açılış sayfaları, anahtar kelimelere genel bakış, en fazla trafiği gönderen arama motorları, çıkış sayfaları, hemen çıkma oranı ve diğer filtreleri kullanmayı denemelisiniz.
Hemen çıkma oranı kısmına özellikle dikkat etmelisiniz ve her sayfayı bireysel olarak ele almalısınız. Hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfaları tespit etmek için site ortalamasının altında kalan noktalara göz atmalısınız. Bu sayfaları incelemek için vakit ayırmalı ve kullanıcı deneyimi veya kullanıcı arayüzü gibi geliştirmeler yaparak ilgili sayfaların verilerini güçlendirmeye çalışmalısınız.
Buraya kadar gördükleriniz sizi memnun edebilecektir ama Google Analytics’te sadece organik trafiğe ait verileri merak ediyor olabilirsiniz. Sadece organik trafik verilerine göz atmak oldukça kolaydır. Basit bir biçimde “Segment Ekle” kısmına tıklayıp buradan organik trafik kutucuğunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.
Kullanışlı bir karşılaştırma yapmak istiyorsanız “Tüm Kullanıcılar” segmentini öylece bırakabilirsiniz. Ancak sadece organik trafik gözüksün istiyorsanız bu segmenti kaldırabilirsiniz.
2. Açılış Sayfaları ve Sayfa Başlıkları
Bulabileceğiniz yer: “Davranış > Site İçeriği > Açılış Sayfaları > İkincil Boyut aracılığıyla “Sayfa Başlığı” seçeneğini ekleyin.
Google Analytics organik raporlarının en can sıkıcı yanlarından birisi anahtar kelimeler kısmında raporlarda yer alan “not provided” ibaresidir.
Bu ibare kullanıcılar gizli bir biçimde arama yapıp sitenizi ziyaret ettiklerinde ortaya çıkmaktadır. Diğer bir ifadeyle arama motorlarının URL adresinde HTTPS yer alıyorsa veya kullanıcı Google hesabıyla giriş yapıp veri gizliliği ilkelerinden faydalanıyorsa aramayı gizli yapıyor demektir. Bu tür bir senaryoda kullanıcının kullanacağı arama terimi “not provided” şeklinde gözükmektedir.
Ancak sitenize gelen kullanıcıların hangi arama terimini kullanarak sitenize geldiğini nasıl öğrenebileceksiniz? Bu konuda yapabileceğiniz pek fazla şey olmasa bile alternatif bir çözüm üretmekle yetinebilirsiniz. Bu alternatif çözüm aramakta olduğunuz verilerle ilgili size genel bir bakış sunabilecektir.
Organik trafiği açılış sayfası ve sayfa başlığı ikilisi ile inceleyerek hangi sayfaların organik arama açısından en iyi performansı sunduğunu öğrenebilirsiniz. Sayfa başlığını hesaba katarak onların odaklandığı anahtar kelimeleri ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece insanların sitenize gelirken kullanabileceği potansiyel arama terimlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda sayfaların hemen çıkma oranını ve trafik değerlerini gözlemleyerek onlarda gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.
Verileri bu şekilde inceleyerek aynı zamanda organik trafik açısından iyi performans göstermeyen terimlerin neler olduğunu öğrenebileceksiniz. Anahtar kelimeleri kontrol edilmesi gereken veya yeniden düzenlenmesi gereken şeklinde bölümlere ayırarak ihtiyaç duyduğunuz iyileştirme çalışmalarını yapabilir ve içeriklerin ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.
3. Dönüşüm Hedefleri
Bulabileceğiniz yer: “Dönüşüm > Hedefler > Genel Bakış”
Çok yüksek miktarda organik trafik hacmine sahip olabilirsiniz ancak dönüşüm elde edemiyorsanız pek bir anlamı olmayacaktır. Sahip olduğunuz organik trafiğin kalitesini ölçmek için dönüşümleri takip etmelisiniz. Dönüşümler için iki farklı seviye bulunmaktadır.
Bunlardan ilki dönüşüm hedefleriniz olarak bilinir. Bunları trafiğe göre filtreleme yoluna yaparak sitenin organik trafik yoluyla elde ettiği dönüşüm oranlarını öğrenebilirsiniz.
Bu verileri geliştirmek için dönüşümlere bir parasal değer eklemelisiniz. Böylece SEO çalışmalarınızın getirdiği değerin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Bazı müşteriler sadece anahtar kelime sıralamasıyla ilgilenirler ve parasal değerlere pek göz atmazlar. Her ne olursa olsun müşterilerinizle vakit geçirerek onlara dönüşümler hakkında bilgi vermeli ve bu verilerin neden önemli olduğunu onlara anlatmaya çalışmalısınız.
Örneğin, mutfak sattığınızı düşünün. Bir satışın ortalama maliyetini ve dönüşüm olarak geri dönebilecek mutfak broşürünün indirilme oranını biliyorsanız bu durumda her dönüşümün ortalama değerini hesaplayabilirsiniz.
4. Desteklenen Dönüşümler
Bulabileceğiniz yer: “Dönüşümler > Çoklu Kanal Hunileri > Desteklenen Dönüşümler”
Her ne kadar çok kullanışlı olsa bile dönüşüm hedefleri dönüşümler konusunda yüzeysel bilgi sunmaktadır. Bir kullanıcı sitenizi Google aracılığıyla bulmuş olsa ama dönüşüm yapmadan çıksa, sonra sitenize doğrudan giriş yapıp dönüşüm gerçekleştirse bunu nasıl öğrenirdiniz?
Kullanıcıların büyük bir kısmı ilk ziyaretlerinde herhangi bir siteden dönüşüm yapmamaya çalışırlar. Özellikle satış hunisinde yer alan karar alma süreci içerisinde bilinçli davranan kullanıcılar buna çok daha fazla dikkat etmektedirler. Siteyi bir sonraki ziyaretlerinde satın alım gerçekleştirmek istediklerinde ise siteye doğrudan URL adresini girerek veya sosyal medya üzerinden girerek satın alım gerçekleştirirler.
İşte bu noktadan desteklenen dönüşümler devreye girmektedir. Dönüşümler kısmında yer alan Çoklu Kanal Hunileri sekmesinde bulunan Desteklenen Dönüşümler alanından bu verilere ulaşabilirsiniz.
Bu veriler sayesinde kullanıcının dönüşüm yolunda hangi kanalın devrede olduğunu görebilirsiniz. Bununla birlikte bu veriler size organik aramanın kalitesi açısından çok daha isabetli bilgiler sunacaktır.
Burada yer alan organik trafik verilerinde yaşanabilecek düşüşlere dikkat etmelisiniz. Organik trafiğiniz aynı kalmasına rağmen organik desteklenen dönüşümler açısından düşüşler söz konusuysa artık kullanmakta olduğunuz satış potansiyelleri işe yaramıyor demektir. En kısa sürede anahtar kelimenizi veya içerik stratejinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.
5. Site Hızı
Bulabileceğiniz yer: “Davranış > Site Hızı > Genel Bakış”
Site hızı oldukça önemlidir. Bunu hepimiz biliriz. Bir sitenin ortalama hızını ölçebilmek için çok çeşitli araçlar bulunmaktadır. Google Page Insights, Pingdom, GTmetrix gibi araçlardan faydalanarak site hızını ölçebilirsiniz. Ancak, bu araçların hiçbirisi sitede yer alan tüm sayfaların hızını ölçmez. Google Analytics üzerinden elde edeceğiniz site hızı raporu sayesinde herhangi bir sayfanın hızını öğrenebilir ve hangi sayfaların yavaş açıldığını öğrenebilirsiniz.
Burada sayfanın açılma süresi ve çıkış sayfaları arasında bir korelasyon göreceksiniz. Bununla birlikte hemen çıkma oranını dahil ederek verileri çok daha farklı bir biçimde inceleyebilirsiniz. Tekil sayfalara ait verileri inceleyerek geliştirici ekibinize yavaş olan sayfalardaki problemleri çözmeleri için yol gösterebilirsiniz.
6. Site Araması
Bulabileceğiniz yer: “Davranış > Site Araması > Arama Terimleri”
Sitenizde bir arama fonksiyonuna sahipseniz bu rapor sizin için fazlasıyla kullanışlı olacaktır. Öncelikle buradaki verilerin sağlıklı bilgi sunmaması durumunda sitenizde bir kullanıcı deneyimi probleminin olduğunu görebilirsiniz. Bir sayfayı arama yapmadan bulabilme konusunda ciddi sorunlar yaşıyorsanız bu durumda sitenin gezinti ögeleri açısından çeşitli problemlere sahipsiniz demektir.
Ek olarak, buradaki veriler yeni bir sayfa oluşturmanız gereken arama terimlerini veya anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Site arama raporu sitenizin sunduğu imkanlara farklı bir boyut kazandırmak için son derece önemli bir rapordur.
7. Mobil
Bulabileceğiniz yer: “Kitle > Mobil > Genel Bakış”
Mobil kullanıcılara ait trafiği masaüstü ve tablet trafiğiyle karşılaştırmak sitenizin mobil optimizasyon açısından sorun yaşayıp yaşamadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, mobil oturumlardaki hemen çıkma oranı masaüstü oturumlardan çok daha fazlaysa bu durumda bir mobil site denetimi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Buna ek olarak cihazlara göre dönüşüm oranlarını incelemek iyi bir fikir olacaktır. Her cihazın getirdiği trafik farklı olacağı için en değerli trafiğin nereden geldiğini görmek isteyebilirsiniz.
Artık dünya genelinde site trafiklerinin yarısından fazlası mobile ait olduğuna göre kendi analiz verilerinizde de benzer rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bazı işletmelerin mobil için daha elverişli olacağını unutmamalısınız.
Örnek vermek gerekirse, yerel işletmelerin mobil aramalardan işletmeden işletmeye hizmet sunan sitelerin ise masaüstü bilgisayardan daha fazla ziyaretçi alacağı es geçilmemesi gereken bir gerçektir.
8. Kontrol Panelini Özelleştirme
Bulabileceğiniz yer: “Özelleştirme > Kontrol Paneli”
Son olarak hızlı bir biçimde raporlar elde etmek için müşterilerinize özel kontrol panelleri oluşturmaya çalışabilirsiniz. Genellikle müşteriler raporlarda yer alan metinlere veya karmaşık tablolara çok aşina olmadıkları için ilk bakışta raporları anlamsız bulmaktadırlar.
Belki siz Google Analytics konusunda uzman olabilirsiniz ancak müşterilerinizin uzman olmama olasılıkları çok daha fazladır. Bununla birlikte, sindirilebilir ve yönetilebilir veriler müşterilerinizin SEO konusundaki cesaretsiz tavırlarını kırabilmek için kilit unsur olabilecektir.
Müşterinizin anlayabileceği bir kontrol paneli oluşturmalısınız. Daha kolay sindirilebilir tablolar, grafikler, pasta grafikler ve basit tablolar oluşturmalısınız. Bunlar müşterilerinizin raporda yer alan verileri daha kolay bir biçimde anlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca dilerseniz bu raporları onlara haftalık olarak göndermeyi tercih edebilirsiniz.
Kontrol panelleri özelleştirilebilir bileşenler kullanılarak oluşturulmaktadır. Bileşen türünü seçerek ilk adımı atabilirsiniz. Bu bileşenler basit ölçümler, bir zaman tüneli, bir coğrafi harita, bir tablo veya bir pasta grafiği olabilecektir. Bazı bileşenlerde belirli bir zaman aralığını veya gerçek zamanlı verileri gösterebilme şansına sahip olabilirsiniz.
Bileşenin ne olması gerektiğine karar verdikten sonra daha ince ayrıntılarını ayarlayabilirsiniz. Bu ince ayrıntılar arasında boyutlar ve isteğe bağlı diğer seçenekler yer alabilecektir. Bileşenler düzenlenebilir, kopyalanabilir veya silinebilir yapıdadırlar. Kontrol panelinizi oluştururken son derece esnek seçeneklere sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Kontrol panelinizi özelleştirmek istiyorsanız daha fazla bilgiye Google’ın kılavuzlarından ulaşabilirsiniz.
Burada yer alanlara ek olarak Google Analytics’te çok daha farklı raporlar bulunmaktadır. Tüm veri türleri ve biçimleri konusunda bilgi sahibi olmanız biraz zaman alacaktır. Bu sayfada yer alan liste SEO çalışmalarınızı raporlama ve değerli verilere ulaşma konusunda başlangıç aşamasında size fazlasıyla yardımcı olacaktır.