Şu an çalışmalara tam gaz devam ediyor veya dijital ortamda varlığınızı yeni yeni kuruyor olabilirsiniz. Her ne olursa olsun bir süre sonra karşınıza çıkacak olan tek bir terim vardır: SEO.
SEO aslında arama motorlarında sıralama elde etmek için gerçekleştirilen manipülasyona dayalı tekniklere verilen genel isimlerdir. Ancak işin uzmanları tarafından bunun sadece bir kısmının doğru olduğu kabul edilmektedir.
Google, Bing, Yahoo gibi farklı arama motorları için yapılacak olan optimizasyon çalışmaları sitenizin arama motoru sonuç sayfasında görünürlüğünü artıracaktır. Ancak, SEO bugünlerde manipülasyona dayalı tekniklerden çok daha farklı bir anlam taşımaktadır. Artık arama motorlarına ve onların kullanıcılarına hitap etmeniz gerekmektedir.
Bunun ardındaki sebep ise Google’ın çok sık algoritma güncellemesi yapmasıdır. Bu algoritma güncellemeleri sadece iyi SEO çalışmalarının işe yaramasını sağlamaktadır. Uygun teknikler yardımıyla sadece sitenizin sıralamasını yükseltmiş olmazsınız aynı zamanda insanlara daha zahmetsiz bir biçimde bilgi bulma fırsatı sunarsınız. SEO dünyasında bu tür yöntemlere beyaz şapka teknikler adı verilmektedir.
Diğer bir ifadeyle SEO sadece size hitap etmez. SEO çalışmaları site sahiplerine, bloggerlara, girişimcilere ve aynı zamanda potansiyel ziyaretçi, takipçi, mutlu müşteri veya marka savunucusu olabilecek kullanıcılara hitap etmektedir.
Başlamaya hazırsanız hemen aşağıdaki ipuçlarını gözden geçirebilirsiniz. Bu ipuçlarının işe yaramasını istiyorsanız mutlaka bir sıralama takip aracına sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
SEO Macerasına Başlangıç
Aşağıda uzmanlardan elde edilmiş çeşitli güvenilir SEO ipuçları yer almaktadır. Bu ipuçlarını kullanarak arama motorlarından sitenize ziyaretçi akışı sağlayabilir ve onlara daha kullanıcı dostu gezinti imkanı sunabilirsiniz.
Bir şeylerin organize bir biçimde ilerlemesini sağlamak için liste birkaç bölüme ayrılmıştır. SEO’nun karmaşık ve uzun vadeli bir süreç olduğunu unutmamalısınız. İlk olarak ufak ve kolay uygulanabilir adımlarla başlamalısınız. Bunlar sitenize düşündüğünüzden çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Biraz daha derinlere ilerledikten sonra SEO hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecek ve oldukça güçlü bir SEO stratejisini takip edebileceksiniz.
Bu ipuçlarını uygulamaya çalışırken maceranız sırasında size en çok yardımcı olacak iki şeyin önemini bilmelisiniz: süreklilik ve tutarlılık.
Site İçi Optimizasyonun Temelleri
Bugünlerde sitenin URL yapısı, başlık etiketleri, meta açıklamalar, görsellerin optimize edilmesi gibi durumlar Google açısından çok daha önemsiz hale gelmiştir. Google artık daha çok içeriğe ve link oluşturma tekniklerine odaklanmaktadır. Ancak, SEO konusunda temel bilgiler edindikçe iyi yöntemlerin neler olduğunu daha rahat öğrenebileceksiniz.
1. Sitenizin yapısının temiz, sezgisel ve güncel olduğundan emin olmalısınız.
Site mimarisini organize etmenin en doğru yolu SEO ve ziyaretçiler için önemli olan gezinti ögelerini gözden geçirmektir. Arama motorları link yapısına göz atarak sayfaları bulur ve onları indekse eklerler. Sitenizin yapısı iyiyse bu durumda tüm sayfalar ve alt sayfalar kolay bir biçimde bulunup arama motoru sonuç sayfasına eklenebilecektir.
Bununla birlikte sezgisel gezinti ögeleri ziyaretçilerin işine yarayabilmektedir. Ziyaretçilerin çok az sürede pek çok şeye erişebilmesini sağlamalısınız. Üç tıklama kuralını hayata geçirmelisiniz. Tüm ziyaretçiler sadece 3 tıklama ile sitenizdeki tüm sayfalara erişebilmelidir.
2. Sayfa URL’sinde birincil anahtar kelimeyi kullanmalısınız.
Alan adınızda yer alan sayfaların her birisi farklı anahtar kelimeleri hedeflemelidir. Bu nedenle seçmiş olduğunuz birincil anahtar kelimeye odaklanmalı ve ona URL’de yer vermelisiniz. URL’de alt tire yerine mutlaka tire kullanmaya çalışmalısınız.
3. URL’de alt tire yerine tire kullanmalısınız.
URL’de yer alan isimleri alt tire ile birbirinden ayırmaya çalışırsanız Google bunları tek bir kelime olarak görecektir. Örneğin, en_iyi_seo_yöntemleri şeklinde olan URL yapısı “eniyiseoyöntemleri” şeklinde görülmektedir. Bunun okunması oldukça zor olduğundan alt tire yerine tire kullanmalısınız.
4. Dinamik yerine statik URL adresi seçmelisiniz.
URL adresi söz konusu olduğunda iki farklı seçenek yapabilirsiniz: statik ve dinamik.
Statik URL şu şekildedir:
alanadi.com/en-iyi-seo-yöntemleri
Dinamik URL şu şekildedir:
alanadi.com/kategori/?=123456789
Arama motorları her iki URL’yi anlayabilme kapasitesine sahiptirler. Ancak insanlar için dinamik URL’ler işin içinden çıkılamaması anlamına gelmektedir.
Örnek vermek gerekirse, WordPress kullanıyorsanız varsayılan URL adresiniz dinamik şeklinde olacaktır. Yazıyı yazıp paylaş butonuna bastıktan sonra WordPress başlıktan seçmiş olduğu anahtar kelimeleri kullanarak statik bir URL oluşturmaktadır. SEO açısından her zaman URL isimlerini kendiniz seçmeniz çok daha iyi olacaktır.
5. URL’ler kısa, açıklayıcı ve alakalı olmalıdır.
Bir ziyaretçi bir sitenin ne ile ilgili olduğunu anlamak için saniyelik bir bakış atmaktadır. Eğer URL’yi kendiniz düzenlerseniz anahtar kelime optimizasyonu dahil olmak üzere pek çok konuda fayda sağlayabilirsiniz. Ancak en önemlisi kullanıcıların sitenizi anlamalarına yardımcı olursunuz. Böylece aramayı yapan kişiler sitenizi çok daha kolay bir biçimde bulabileceklerdir.
6. Sitenizde yer alan her sayfa için ilgi çekici başlık etiketi belirlemelisiniz.
Bir başlık etiketi alan adınızın ne hakkında olduğunu anlatmaktadır. İnternet ortamındaki varlığınız büyük oranda bu kısa cümleye bağlı olacaktır. Başlık etiketi arama motoru sonuç sayfası, sosyal medya, diğer sayfalar ve tarayıcılar gibi çok farklı noktalarda insanlara görünür olacaktır.
Bunlar kısa, göz alıcı ve orijinal olmalıdır. Bu sayede hedef kitlenizin ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz. Evet, onların dilinden konuşabildiğiniz sürece onları sitenize çekebilirsiniz. Arama motoru sonuç sayfasını, sosyal medya paylaşımlarını ve tarayıcıdaki sayfa sekmelerini incelerseniz bunları çok daha rahat bir biçimde görebilirsiniz.
7. Markanızı daha iyi sunmak için meta açıklamaları kullanmalısınız.
Bir meta açıklama arama motoru sonuç sayfasında hemen başlığın altında yer alan kısa paragraftır. Bir meta açıklama arama yapan kişilere markanızı çok daha iyi sunabilme fırsatı sunmaktadır. Bu fırsatı değerlendirerek sitenize tıklanma oranını yükseltebilirsiniz.
İdeal meta açıklama uzunluğunun yaklaşık 130-160 karakter olduğunu unutmamalısınız.
8. Görsellerde ALT niteliğini kullanmayı unutmamalısınız.
Arama motorları görselleri okuyamazlar. Bunun yerine ALT metinleri okuyarak görsel hakkında bilgi edinmeye çalışırlar. Bu nedenle ALT niteliğini doldurarak arama motorlarının görselleri anlamasına yardımcı olmalısınız. Elbette bu kısımlarda anahtar kelimelere yer vererek onların aramada ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Buna ek olarak görselleri ilgili ve alakalı metinlerle çevrelemek oldukça iyi sonuç almanızı sağlayabilecektir. Bu sayede arama motorlarının görselleri daha iyi anlamalarını ve bunların okuyucular için önemli olduğunu düşünmelerini sağlayabilirsiniz.
Hangi içerik yönetim sistemini kullanıyorsanız kullanın görselleri yüklemeden önce dosya isimlerinde anahtar kelimelere yer vermeye çalışmalısınız. Görseller için bu optimizasyon detaylarını es geçmemelisiniz.
9. İşinize yarar anahtar kelimeler bulmalısınız.
SEO büyük oranda anahtar kelimelere dayalıdır. İyi bir SEO stratejisinde kullanıcıların arama çubuğuna yazmış oldukları kelimeleri tahmin etmek ve bunları site içeriğinde kullanmak gerekmektedir. Bu nedenle elinizde anahtar kelimelerden oluşan bir liste varsa yolu yarıladığınızı düşünebilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması yapmanın en bilinen yolu Google Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmaktır. Bu ücretsiz araç Google AdWords hesabı olan herkese açık olduğu gibi kullanımı ücretsizdir. Hesabınızı oluşturduktan sonra siteniz ile ilgili detayları girerek anahtar kelime tavsiyeleri elde edebilirsiniz.
Amacınız listeden en uygun ve en alakalı anahtar kelimeleri seçmektir. Ancak, bu anahtar kelimelerin kullanıcılar arasında popüler olması gerektiğini unutmamalısınız. Son olarak rekabet açısından orta veya düşük düzeyde anahtar kelimeleri seçmeye çalışmalısınız.
Bu teoride kolay görünen bir şeydir. Google Anahtar Kelime Planlayıcısı aracının en zorlayıcı yanı belirli bir anahtar kelime için sadece ücretli reklam teklifi verilmiş olanların ortalama rekabetini gösteriyor olmasıdır. Organik sonuçların rekabet durumuna gelince durum tamamen değişebilmektedir.
Bu nedenle takip edilmesi gereken en önemli yollardan birisi anahtar kelime zorluğu konusunda farklı araçlar kullanarak karşılaştırma yapmaktır.
Google Anahtar Kelime Planlayıcısı anahtar kelime araştırmasına başlamak için en ideal yollardan birisidir. Daha sonra envanterinizi daha farklı anahtar kelime araçlarıyla genişletmeniz gerekmektedir.
10. Farklı türde anahtar kelimeleri bir araya getirmelisiniz.
Genel olarak üç farklı anahtar kelime türü bulunmaktadır: genel, geniş eşleme ve uzun kuyruklu. Her birisi farklı miktarda trafik çekebilme potansiyeline sahiptir. En güvenli ve en etkili strateji bu anahtar kelimeleri bir araya getirerek farklı türde trafik elde etmektir.
Genel anahtar kelimeler belirgin olmayan genel terimlerden oluşmaktadır. Örneğin “içerik pazarlamacılığı” bu tür bir anahtar kelimedir. Bu terimler oldukça yüksek miktarda trafik sunmaktadırlar ve daha az hedef olmaktadırlar. Ancak genel anahtar kelimelerin rekabet düzeyi oldukça yüksektir.
Geniş eşleme anahtar kelimeler trafik hacmi ve site ile alakalı olma açısından bir denge sunmaktadır. Örneğin “içerik pazarlamacılığı en iyi yöntemler” bu tür bir anahtar kelimedir. Bu sözcük öbeğinden gelecek olan trafik çok daha hedeflidir. Sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcılar gelecekte sizin için müşteri veya takipçi olabilecektir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler uzun sözcük öbeklerinden oluşmaktadır. İnsanlar bu tür aramaları yaparken daha belirgin bilgi arayışında olmaktadırlar. Örneğin “İçerik pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur” bu tür bir anahtar kelimedir. Bunlar çok fazla trafik getirmezler. Ancak ziyaretçilerin sizinle etkileşim kurma olasılığı oldukça yüksektir.
11. Anahtar kelimelere konum eklemeyi unutmamalısınız.
Anahtar kelimelere konum ekleyerek sitenizi ve işletmenizi yerel aramalar ve yerel müşteriler için erişilebilir hale getirebilirsiniz. Örneğin içerik pazarlama hizmetleri sunuyorsanız ve İstanbul tabanlı bir firmaysanız bu durumda potansiyel müşterilerin sizi “içerik pazarlama hizmetleri İstanbul” araması ile bulabilmelerini sağlamalısınız.
12. Anahtar kelimeleri başlıklara, alt başlıklara ve çapa metinlerine eklemelisiniz.
Sitenizde yer alan her alan bir anahtar kelime için aynı etkiyi ve SEO gücünü vermeyecektir. İçerik yapısı içerisinde anahtar kelimelerin kullanılabileceği en önemli noktalar başlıklar, alt başlıklar, koyu yazılmış metinler ve çapa metinleridir.
Linkleri tanımlarken yani onlar için çapa metinleri oluştururken “buraya tıklayın” terimini asla kullanmamalısınız. Bu terim linkle ilgili herhangi bir bilgi sunmadığı gibi size optimizasyon açısından sıkıntı yaşatmaktadır.
Bununla birlikte eğer mümkünse önemli anahtar kelimelere sitenizin isminin yer aldığı kısımda yer vermelisiniz.
13. Anahtar kelimeleri içeriğe doğal bir şekilde yerleştirmelisiniz.
Anahtar kelimeler bağlama uymalıdırlar. Eğer bunu aşırıya kaçan bir biçimde yaparsanız siteniz Google’ın algoritmasına yakalanacak ve sıralamada geri plana düşecektir. Bu tür siteler gerek arama motoru tarayıcıları gerek ise kullanıcılar için ilgi çekici değildirler. Anahtar kelime doldurma olumsuz kullanıcı deneyimi ortaya çıkardığı için sıralamanızı doğrudan etkileyebilecektir.
14. Bir sayfayı optimize ederken tek bir anahtar kelimeye odaklanmalısınız.
Bir sayfayı tek bir anahtar kelime için optimize etmek en doğru yaklaşımlardan birisidir. Tek bir anahtar kelimeye odaklanarak SEO’nun gerçek gücünden yararlanabilirsiniz. Başlıkları ve meta etikleri anahtar kelimeyle optimize derek bunu başarabilirsiniz.
15. Görselleri uygun anahtar kelimelerle optimize etmelisiniz.
Anahtar kelimeleri sadece sayfa içeriğinde değil aynı zamanda sayfada yer alan görsellerin açıklamalarında kullanmalısınız. Görselleri optimize etmeye çalışırken “görsel, fotoğraf, resim” gibi kelimeleri anahtar kelimeyle birlikte kullanarak ALT niteliklerini tanımlamayı ihmal etmemelisiniz.
16. SEO çalışmalarına başladıktan sonra anahtar kelimelerin performansını takip etmelisiniz.
Eğer sitenizin arama sıralamasını takip etmiyorsanız ve belirli anahtar kelimelerin arama sonuç sayfasında nerede yer aldığını incelemekten kaçınarak hareket ediyorsanız SEO çalışması yapmayı bırakmalısınız. Site optimizasyonu uzun süreli bir iştir ve tüm çabaları tek tek takip etmeyi gerektirmektedir. Anahtar kelimeler söz konusu olduğunda hangilerinin sıralama getirdiğini en iyi şekilde takip etmelisiniz.
17. Yüksek kaliteli, güncel ve anahtar kelimeleri yoğun içerikler paylaşın.
SEO açısından en önemli faktörlerden birisi site içeriğidir. Ziyaretçilere kullanışlı ve uygulanabilir bilgiler sunabilirseniz sitenizin arama motoru sıralaması oldukça yüksek olacaktır. Optimizasyon çalışmalarından en iyi sonucu elde etmek istiyorsanız site içeriklerini güncellemeyi denemelisiniz. Böylece sitenizin güncel kalmasını ve hedef kitlenizin sitenize ilgi duymasını sağlayabilirsiniz.
18. İçerikte yazım kurallarına dikkat etmelisiniz.
Yüksek kaliteli içeriğin yazım hatası içermemesi gerekmektedir. İnsanlar bir şeyleri aramaya çalışırken çoğu zaman yanlış yazmaktadırlar. Bunları hedeflemek için yazım yanlışlarının olduğu anahtar kelimeleri içerikte kullanmaya çalışmamalısınız. İçeriklerde yapılacak olan gereğinden fazla yazım hatası sıralamanızı doğrudan etkileyecektir.
19. İçeriğin değerli ve özgün olduğundan emin olmalısınız.
Sitenizin ön plana çıkmasını istiyorsanız çok zorlu bir hedefi kovaladığınızı bilmeniz gerekmektedir. Bunu başarmak için sihirli bir değneğe sahip olmadığınızı bilmelisiniz. Arama motorları genellikle kullanıcılara değer katan sayfaları ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar.
İçerisinde özgün ve değerli bilgi bulunduran bir site arama motoru sonuç sayfasında daha fazla alana sahip olacaktır. Arama motorları bu siteleri ön planda tutarak insanların daha fazla değer katacak seçeneklerle buluşmalarını sağlamak için çaba göstermektedirler.
20. Hedef kitlenize uygun içerik hazırlamalısınız.
Her kullanıcının ilgi duyacağı şekilde içerik oluşturmanız mümkün değildir. Siteniz birçok farklı zamanda farklı kullanıcıların önünde olacaktır. Ancak sizin hedefiniz herkesi memnun etmek değildir. İçerik oluşturarak müşterilerinizin beklentilerini karşılamalısınız.
Sitenizi ziyaret eden kişilerden elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda müşteri kişilikleri oluşturmalısınız. Bu kişiliklerden yararlanarak içerik oluşturma yoluna gitmelisiniz. Hedef kitlenizin ilgi duyduğu şekilde içerik oluşturarak onları memnun etmelisiniz.
21. İçerik stratejinizi dikkatli bir biçimde planlamalısınız.
Evet, içerik oluşturmak için bir stratejiye sahip olmalısınız. Bu strateji olmadan sitenizde içerik yayınlama yapmamalısınız. Sadece hangi içerikleri sunmanız gerektiğini düşünmemelisiniz. Aynı zamanda içerikleri sunma sıklığınızı belirlemelisiniz. Sitenizde bir blog varsa bu ekstra önem taşımaktadır. İçerik oluşturmak için bir yol haritasına sahip olmalısınız.
22. İçeriğin kolayca okunabilir olmasını sağlamalısınız.
İnternet ortamında insanlar metinleri tarayarak okuma yoluna gitmektedir. Bu nedenle içerik için açık ve net bir yapıya sahip olmalısınız. Başlıklar, alt başlıklar, madde işaretleri ve metinleri koyulaştırma gibi yöntemleri kullanmalısınız.
Bununla birlikte görsel kullanabilir, gerçek hayattan örnekler verebilir, infografikler kullanabilir veya videolara yer verebilirsiniz. İçeriğin hatırlanır olmasını sağlamak için ekstra çaba göstermelisiniz. Ayrıca içerikte anahtar kelimeleri en doğru biçimde kullanmaya özen göstermelisiniz.
23. Tüm kopya içerikleri düzeltmelisiniz.
Kopya içerik farklı URL’lerde yer almakta ama aynı metni içermektedirler. Arama motorları bunlardan hoşlanmazlar ve bu tür sitelerin sıralamasını olabildiğince düşürmektedirler. Bazen kopya içeriklerden uzak durmak çok mümkün değildir. Özellikle bir e-ticaret sitesine sahipseniz aynı ürüne farkı sayfalarda yer vereceğiniz için bunlardan kaçınmanız pek mümkün olmayacaktır.
Bu tür durumlarda canonical etiketler kullanmalısınız. Bu etiketler yardımıyla sayfaların birbiriyle ilişkili olduğunu belirtebilir ve onları kopya içerik olmaktan çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte 301 yönlendirmeleri kullanarak birbirine benzeyen sayfaları tek bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.
24. Siteniz için sağlıklı link profili oluşturmalısınız.
Sitenize gelen linkler SEO açısından en önemli ikinci faktörlerden birisidir. Sitenizin sıralamasını üstlere çıkarmak istiyorsanız linklerden olabildiğince faydalanmaya çalışmalısınız. SEO stratejisini uyguladığınız ilk günden itibaren link oluşturma çalışmalarına zaman ayırmayı denemelisiniz.
Siteniz ile alakalı olan güvenilir adreslerden link elde etmeye çalışmak başlangıç için en ideal adımlardan biridir. Web sitenize trafik, trafik geldikten sonra da bir davranış sergileyecek yerlerden bağlantılar almalısınız.
25. Link elde ederken kaliteli olanlara odaklanmalısınız.
Sadece güvenilir ve kaliteli adreslerden link almaya çalışmalısınız. Böylece yüksek trafik elde etme imkanına sahip olabilirsiniz. Sitenizin sıralamasını yükseltmek istiyorsanız bu oldukça olumlu bir etki olacaktır. Otoriter siteler size link verirlerse onların otoritesi sizinle paylaşılmaktadır.
Bu linkler sayesinde arama motorları size daha fazla güvenmeye başlarlar. Arama motorları sitenizi iyi bir bilgi kaynağı olarak gördüklerinde sizi arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara çıkartırlar.
Kalite her zaman miktardan çok daha önemlidir. Özellikle link, içerik ve SEO söz konusu olduğunda bu kural geçerlidir. Bu kuralın aksi yönde hareket ederseniz çok büyük problem yaşayabileceğinizi unutmamalısınız.
26. Sponsorlu linklere yatırım yapmamalısınız.
Kendi alanınızda otoriter bloglarla iletişim kurup onlara gerçek değerler katıp link elde etmek link satın almaktan çok daha önemlidir. Link satın almak size trafik getirmeyecektir. Üstelik okuyucuların gözünde güvenilir olmanızı da sağlamayacaktır.
Saygı duyulan bir sitede bir blog yazısı olarak yer almak, bir araştırmanın konusu olmak, bir infografik veya bir sunum hazırlamak çok daha değerli bir link elde edimi sağlayacaktır.
Gerçek değerler trafik, takipçi, etkileşim ve link oluşturmaktadır. Birilerine kayda değer bir şeyler verdiğiniz sürece karşılığında kaliteli link elde edebilirsiniz. SEO açısından sonuç elde etmek istiyorsanız parayı devreden çıkarmalısınız.
27. Kaliteli sitelere link vermelisiniz.
Diğer sitelere link vermeniz durumunda sadece onların içeriklerini tanıtmış olmazsınız ama aynı zamanda varlığınızdan haberdar olmalarını sağlarsınız. Başkalarına link vermek bu kadar basit bir anlama sahiptir. Kaliteli içeriğiniz varsa insanlar bunları paylaşarak sitenizin tanıtılmasına yardımcı olacaklardır.
Kaliteli link oluşturmak için başkalarıyla iletişim kurmalı ve belirli bir seviyede ilişkiye sahip olmalısınız. İnsanlarla sadece link değişişimi için iletişime geçmeyi düşünmemelisiniz.
28. İnsanlara yardım ederek link kazanmalısınız.
SEO dünyasında para birimi linkten başka bir şey değildir. Başkalarına ederek, onlarla bilginizi paylaşarak, onlara değer katarak, onların bir şeyleri uygulamasını sağlayarak veya onlara ücretsiz araçlar sunarak karşılığında bir şey elde edebilirsiniz. Kullanıcılar genellikle bundan memnuniyet duyarlar ve karşılığında size link vermek isterler.
Ücretli kampanyalara link para ödemek istiyorsanız harcamaları link elde etmek için değil başkalarına yardım etmek için kullanmalısınız. Kar amacı gütmeyen pek çok kuruluş veya organizasyon sponsor arayışında olmaktadır. Onlara sponsor olursanız karşılığında link elde edebilirsiniz.
Bir alan adı .org, .edu, .info veya .gov uzantısıyla bitiyorsa bunlar alan adı otoritesi açısından diğerlerinden çok daha üstündürler. Arama motorları bu tür adreslere daha fazla güvenmektedirler. Bu tür adreslerden link alarak sitenizin güvenilirliği yükseltebilirsiniz.
29. İnsanların link vermek isteyeceği türden içerikler oluşturmalısınız.
Ziyaretçilere gerçek anlamda değer katarsanız bu ziyaretçiler sitenizi arkadaşlarıyla ve aileleriyle paylaşacaklardır. Bunun için onlara sormanıza bile gerek kalmayacaktır. Onlar size güvendikleri ve sizin kattığınız değeri kabul ettikleri için doğal yoldan size link kazandıracaklardır.
30. Kendi alanınızda diğer sitelerle ilişki kurmalısınız.
Arama motorlarının algoritmaları oldukça akıllıdır. Eğer sizinle alakasız sitelerden link alırsanız kaliteli olsalar bile arama motorlarında herhangi bir avantaj elde edemezsiniz. Üstelik bu linkler aldatıcı olarak görülebilmektedir.
Zamanınızı kendi alanınızda yer alan sitelere ayırmalısınız. Bu sitelerle bağlantı kurmalı, onlarla ortak çalışma yapmalı, onlara değer katmalı ve linkleri en güvenli şekilde elde etmeye çalışmalısınız.
31. Sosyal medyada varlık oluşturmalısınız.
Sosyal medyadan gelen linklerin “nofollow” nitelikte olduğu doğrudur. Bu linkle sıralamasına doğrudan katkı yapmamaktadırlar. Ancak sosyal medya kanallarında varlık sahibi olmanız trafik miktarınızı yükseltecektir ve genel anlamda size daha fazla itibar sunacaktır.
Oluşturduğunuz içerikler sosyal medyada ne kadar görünür olursa insanların onu paylaşma olasılığı bir o kadar yüksek olacaktır. Bu sayede doğal yoldan link elde edip link profilinizi güçlendirebilirsiniz.
32. Ziyaretçi yazarlık fırsatlarına göz atmalısınız.
Ziyaretçi yazarlık oldukça popüler bir yöntemdir ve link elde etmek için son derece güvenilirdir. Bir blogger başka bir yerde içerik yayınlayarak bu yöntemi gerçekleştirmiş olmaktadır. İçeriğini farklı bir sitede yayınlayarak blogger bunun karşılığında ücretsiz bir biçimde link elde edebilmektedir.
Ancak bu yöntemin işe yaramasını istiyorsanız yüksek kaliteli ve siteniz ile alakalı olan blogları hedeflemelisiniz. Bu sayede sitenize gerçek anlamda değer katabilirsiniz.
33. Sürekli ziyaretçi yazarlık yapmamalısınız.
Pek çok kişi ziyaretçi yazarlığı link için yaptığı için Google artık bunun kurallara aykırı olduğunu düşünmektedir. Ziyaretçi yazarlık sadece iki tarafa değer katmamalı aynı zamanda kullanıcıya değer katmalıdır. SEO her zaman uzun vadeli ve zaman alıcı bir süreçtir. Üstelik artık site sahiplerinden ziyade doğrudan kullanıcılarla alakalı bir durumdur.
Sonuç olarak, insanlar her gün arama motorlarını kullanmaktadırlar. Eğer aradıkları bilgileri sizin sitenizde bulamazlarsa sitenizi ziyaret etmeyi yarıda bırakacak ve farklı kaynaklara yöneleceklerdir.
34. Link profilinizin kalitesini sürekli takip etmelisiniz.
SEO tekniklerini uyguladıktan sonra onların performansını takip etmeye çalışmalısınız. Link oluşturmaya çalıştıkça onların nasıl katkılar sunduklarını gözden geçirmelisiniz. Ortaya koyduğunuz zorlayıcı çalışmaların zorluğuna değil size kazandırdıklarına odaklanmalısınız.
35. Rakiplerinizin SEO açısından neler yaptığını kontrol etmelisiniz.
Her zaman rakiplerinizi izlemelisiniz. Onların kullandıkları anahtar kelimeleri gözden geçirmelisiniz. Onların sıralamalarını takip etmelisiniz. Bunu günlük olarak gerçekleştirmelisiniz. Onların gözüktüğü sitelere göz atmalı ve paylaştıkları içerikleri takip etmelisiniz.
Onların SEO stratejisini kopyalamak gibi bir hataya düşmemelisiniz. Kendi stratejinizi geliştirerek ilerlemelisiniz. Kendi stratejinizi değiştirmekten asla korkmamalısınız. Doğru sonuçlar elde edeceğinize inandığınız sürece bunu gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Burada paylaşılan yöntemlerin her birisi SEO konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bu yöntemlerin her birisi kullanıcı dostudur. Eğer SEO maceranıza yeni başlayacaksanız buradaki öneriler sizin için son derece ideal bir kontrol listesi görevi görecektir.