Satış ortaklığı, SEO çalışmaları ve satış ortaklığı hedefleri aynı noktaya doğru ilerlediği zaman son derece güçlü olabilmektedir. Satış ortaklığı ile uğraşan kişilerin SEO gibi gerçekçi bir durumu görmezden gelmesi olası büyümelerin önünde büyük bir engel olarak durmaktadır. Bu kişiler SEO çalışmalarını gerçekleştirmedikleri için ortaklık kampanyalarında verimlilik hatası yapmaktadırlar.
SEO alanında satış ortaklığıyla ilgilenen kişilerin yaptığı hatalardan uzak durabilmek için hem ortaklık programı politikalarını hem de diğer pazarlama stratejilerini bir araya getirmek gerekmektedir. Bir araya getirilmiş bu birbirinden farklı çalışmalar sayesinde her seferinde düşmekte olduğunuz SEO hatalarından uzak durmayı başarabilirsiniz.
Hata 1: Çözümler Yerine Anahtar Kelimelere Odaklanmak
Birbirinden farklı pek çok satış ortaklığı sitesi anahtar kelimelere bağlı kalarak açılış sayfalarını oluşturmaktadırlar ama asla ürünlerin müşterilere sunacağı faydalara değinmezler. Satış ortaklarının yaptığı en büyük hataların başında bu gelmektedir. Çözümler yerine anahtar kelimelere odaklanmak demek hedef kitleyle etkileşimi görmezden gelmek demektir.
Anahtar kelimeler trafik elde etmek için son derece önemlidir. Bunları temelde kullanmalı ve ardından hedef kitleyle etkileşim kurabilmek ve onların problemlerine çözüm olabilmek için çeşitli adımlar atmalısınız. Örneğin bir bilgisayar tamiri siteniz varsa sadece bilgisayar parçalarına odaklanmanız yeterli olmayacaktır. İnsanlara yaşadıkları problemleri çözmenin bir yolunu göstermek için çaba göstermelisiniz. İhtiyaç duyulabilecek araçların ve seçeneklerin neler olacağını onlara göstermelisiniz.
Sonuç Olarak: Sadece ürünleri listelemek ve anahtar kelimelere odaklanmak yeterli değildir. Potansiyel müşterilere ürünlerinizi satın almaları durumunda hayatlarını kolaylaştıracak önerilerle ulaşmaya çalışmalısınız.
Hata 2: Tek Gelir Kaynağı Olarak Ortaklık Programına Bağlı Kalmak
Satış ortaklığıyla uğraşanların yaptığı bir diğer genel hata ise ortaklık programını bir gelir kanalı yerine bir iş modeli olarak benimsemeleridir. Bu işle uğraşıyorsanız kendinizi bir satış ortağı olarak görebilirsiniz ama işinizi satış ortaklığı olarak görmemelisiniz. Ortaklık programı bir gelir kanalıdır. Bu gelir kanalından faydalanarak elde ettiğiniz trafikten kazanç sağlayabilirsiniz ama bu kanal asla tek gelir kanalınız olmamalıdır.
Sonuç Olarak: Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirmeli ve elinizdeki tüm yumurtaları satış ortaklığı sepetine koymamalısınız.
Hata 3: Özgün İçerik Üretmemek
Satış ortaklığı sitelerinin çok az bir kısmı kendi içeriklerini oluşturup ürünleri listeleme yoluna gitmektedir. Bu tür sitelere çeşitli ücretli reklamlarla trafik sağlayabilirsiniz ama elinizdeki bütçe eridiğinde hiçbir şey yapamaz hale gelirsiniz. Siteniz batmaya mahkum olur ve onu kurtarmak için pek bir çözüm üretemezsiniz.
Bir site değerli ve özgün içeriğe sahip olduğu sürece gerçek bir site olma başarısını gösterecektir. Arama motorları üreticilerden veya dağıtımcılardan gelen metin kopyalarını kullanmanız durumunda sizi üst sıralara çıkartmak gibi bir davranış içerisinde olmayacaktır. Genellikle sizi daha aşağıda tutacaklardır. Bu nedenle kopya içerikle uğraşmak yerine arama motorlarının sitenizi yükseltmeye sıcak bakacağı özgün içeriklerle vakit geçirmelisiniz.
Sonuç Olarak: Satış ortaklığı sitenizi organik linkler kazanabilecek bilgi dolu bir adres haline getirmelisiniz. Böylece ekstra çaba göstermeden müşterilerinizin bilgi edinmek için tekrar sitenizi ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz.
Hata 4: Etkisiz Eklentileri ve Temaları Silmeyi Unutmak
Bugünlerde en öneli şey güvenlik ve müşteri gizliliği konusudur. Bu iki konuyu ihmal etmeniz durumunda yapıp yapabileceğiniz en büyük hatalardan birisini gerçekleştirmiş olursunuz. Etkisiz yani artık kullanılmayan eklenti ve temaları silmemek ise buna davetiye çıkartmaktır.
Birçok kişi gibi sitenizde yer alan ve aktif olmayan temaları güncelleme gibi bir gereksinim duymazsınız. Bununla birlikte onları silmek aklınıza bile gelmez. Ancak güncel olmayan bu temalar sitenizin güvenliğini tehdit edebilmektedir.
Sitenizde yer alan ve boşta bekleyen temalar ile eklentiler bilgisayar korsanları için en kolay hedeflerden birisidir. Bunları düzenli olarak güncel tutarak bilgisayar korsanlarını sitenizden bir nebze olsun uzak tutabilirsiniz. Eğer güncelleme gibi bir şeyle uğraşmak istemiyorsanız onları silmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız bilgisayar korsanları eski kod açığından faydalanarak sitenize zararlı kodlar yerleştirme şansına sahip olacaklardır.
Sitenizde her şeyi güncel tutmaya özen göstermelisiniz. Düzenli olarak güvenlik açısından sitenizi kontrol etmelisiniz. Kullanmadığınız temaları ve eklentileri sitenizden kaldırmalısınız. Bu basit hataları yapmaktan kaçınarak sitenizi güvende tutmaya çalışmalısınız.
Sonuç Olarak: Sitenizde yer alan temaların ve eklentilerin güncel olduğundan emin olmalısınız. Kullanmadığınız temalar veya eklentiler varsa onları mutlaka silmelisiniz.
Hata 5: Eksik veya Kopya Meta Açıklamalar
Bu basit öneriyi aslında pek çok satış ortaklığı sitesi es geçmektedir. Listeleme yaparken kullanılacak başlıkların ve meta açıklamaların ürünlere uygun ve özgün olmasını sağlamalısınız. Bunlar arama motoru sonuç sayfasında yer alacakları için sizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır.
Her ürün için özgün meta açıklama yazabilecek kaynağa sahip değilseniz sayfa içeriğinde yer alan ilk paragrafı meta açıklama olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Bununla birlikte WordPress kullanıyorsanız All in One SEO Pack yada Yoast SEO eklentisini kullanarak meta açıklamalar için özel şablonlar kullanabilirsiniz. Böylece meta açıklama yazma işlemini çok daha kolay bir hale dönüştürebilirsiniz. Diğer taraftan SmartCrawl isimli eklentiyi kullanarak otomatik olarak meta açıklama oluşturmayı deneyebilirsiniz.
Sonuç Olarak: Ürünlerinizi özgün meta açıklamaları kullanarak listeleme yoluna giderek sitenizi farklılaştırmayı denemelisiniz. Böylece satış ortaklığı yaptığınız sayfanız arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara çok daha kolay bir biçimde çıkabilecektir.
Hata 6: Mobil İyileştirmeleri Yapmamak
Satış ortaklığı sitelerinin büyük bir kısmı mobilde düzgün gözükmemektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur çünkü artık arama motorlarından gelen trafiğin büyük bir kısmı mobile aittir. Bu fırsatı tepmek demek olası kazançları elinizin tersiyle itmek anlamına gelmektedir.
Mobil ve SEO çalışmaları artık bütünleşik bir biçimde ilerlemektedir. En büyük problem site hızıdır. Özellikle pek çok görselin ve eklentinin yer aldığı bir sitede bu önemli bir sorundur. İnsanları açılış sayfasına AMP versiyonu ile getirmek bir çözüm olabilecektir. Ortaklık programından yararlanmak istiyorsanız bu durumda büyük markalarla rekabet edeceksiniz demektir. Bu büyük markaların site hızları bireysel olarak hareket eden kişilerin sitelerine göre biraz daha yavaş olacaktır. Bunu fırsata çevirmeyi düşünmeniz gerekmektedir.
Sonuç Olarak: Mobil iyileştirmelere öncelik vermelisiniz. Google siteleri dizine eklemeyi mobil öncelikli hale getirmişken mobil iyileştirmeyi görmezden gelemezsiniz.
Hata 7: Ücretsiz Sunucu Hizmetlerini Kullanmak
Satış ortaklığı sitesi oluşturacaksanız Wix, Blogger veya Squarespace gibi ücretsiz çözümlerden faydalanmayı asla düşünmemelisiniz. Gerçek bir siteye sahip olmayı denemelisiniz çünkü hiç beklenmedik bir durumda sitenizin kapatıldığını görebilirsiniz. Site tasarımı veya mimarisi konusunda yeterli kontrole sahip olmazsınız. Siteniz size ait olmalı, içerik size ait olmalı ve veriler sadece sizin olmalıdır.
Sonuç Olarak: Satış ortaklığı siteleri sunucu hizmetlerini ciddiye almalıdır. Sunucu hizmetinden ücretsiz olarak faydalanmak istediğiniz zaman dezavantajlarını en iyi şekilde düşünmeye çalışmalısınız. Çünkü tamamen ücretsiz olan çözümlerde siteniz üzerinde tam kontrole sahip olmanız mümkün olmayacaktır.
Hata 8: Uygunsuz Link Almak
Sitenize gelen linkler her sitede olduğu gibi satış ortaklığı sitelerinde de geçim kaynağı olarak görülmelidir. Sitenizin ayakta kalmasını istiyorsanız linklere ihtiyacınız olacaktır. Google ile problem yaşamak istemiyorsanız bu linklerin her birisinin siteniz ile alakalı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü ilgisiz alakasız linkler kullanmak sitenize fayda sağlamaktan çok zarar verecektir.
Bu tür uygunsuz link problemiyle başınızın ağrımasını istemiyorsanız sitenize linkler aracılığıyla gelen kişilere değer kattığınız konusunda emin olmalısınız. Sitenize gelen linklerin değerlerini çeşitli araçlar kullanarak gözden geçirebilirsiniz ve sitenizin değerini düşürecek linklerden kurtulmanın bir yolunu bulmalısınız.
Sonuç Olarak: Ortaklık linklerine izin veren sitelere ulaştığınız zaman kendi bulunduğunuz niş ile alakalı olanları tercih etmeye çalışmalısınız.
Hata 9: Tanımlanmamış Standartlar
“Canonical URL” olarak bilinen URL’leri kullanmak linklerinizi geliştirebilir ve kullandığınız içeriklere bir sıralama sinyali olarak etki edebilecektir. Bunlar aynı zamanda müşterilerinizin sitenizde yer alan içerikleri daha kolay bir biçimde gözden geçirmelerine yardımcı olacaktır. Çünkü bu standart sayesinde site içi gezintiyi daha basit ve etkileşimli hale getirebilirsiniz.
URL yapısı konusunda sitenizde uygulayacağınız politikada standartlara uyum sağlamalısınız. Kategorileri site mimarisinin bir parçası haline getirmelisiniz ve daha sonra bu kategoriler aracılığıyla müşterilerinize ulaşmaya çalışmalısınız. Bir satış ortaklığı linke tıkladıklarında nerede olduklarını bilmelerini sağlayarak onlara gezinti konusunda yardımcı olmalısınız.
Sonuç Olarak: “Canonical URL” standardı satış ortaklığı sitenizde iyi bir içerik yönetim unsurudur. Bu standartlar aynı zamanda arama motoru sıralamanızı yükseltebilecek iyi sinyaller sunabilmektedir.
Hata 10: Uyumsuz SEO Yöntemleri Denemek
Satış ortaklığı sitenizde yer alabilecek en yaygın SEO hatalarını gidermemek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Kırık linkler, 404 hataları, kopya içerik, zayıf içerik veya çok fazla yönlendirme gibi basit hataları mutlaka gidermelisiniz. SEO çok fazla uğraşı kapsayan bir çalışma grubudur ve bu çalışmaları gerçekleştirmek gerçekten önemlidir. Sitenizi güçlendirmek ve onun tarama bütçesinden gereksiz kaynak harcatmamak için çaba göstermelisiniz.
Tüm bu detayları tek tek yerine getirirken satış ortaklığı SEO çalışmalarına uyumsuz yöntemleri denemekten olabildiğince kaçınmalısınız. Arama motorları her ne kadar farklı yöntemleri deneyip denememe konusunda sizi izlemeyecek olsa bile fayda sağlamayan çalışmalardan uzak durmayı denemelisiniz.
Sonuç Olarak: Satış ortaklığı sitelerinin diğer tüm siteler gibi SEO çalışmalarına ihtiyacı vardır ama doğru çalışmaları gerçekleştirmek gerekmektedir. Düzenli olarak sitenizin bakımını gerçekleştirmeli ve gerektiğinde sitenizde derinlemesine temizlik yaparak her şeyin düzgün bir biçimde çalıştığından emin olmalısınız.
Uzun vadede SEO çalışmalarının satış ortaklığı sitenize faydası çok büyük olacaktır. Reklamlara başvurmak başlangıçta sitenize trafik çekmek için çok iyi bir çözüm olabilir ama uzun vadede dönüşüm elde etmek ve sitenizi büyütmek için daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Sitenizin organik link alması ve SEO çalışmaları açısından çok fazla eksiğinin olmaması gerekmektedir.