İçerik Denetlemesi Nasıl Yapılır?

En son ne zaman içerik denetimi gerçekleştirdiniz? Hatırlayamıyor musunuz? Yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Birçok içerik üreticisi sadece yeni içerik üretmeye odaklanır ve mevcut içerikleri kontrol etmeyi unutur.

İçerik denetimine neden ihtiyaç duyduğunuzu merak ediyorsanız aşağıdaki sebeplere göz atabilirsiniz:

  • Hedefler: İçerikleriniz hedeflerini yerine getirebiliyor mu? Oluşturduğunuz içeriklerden ihtiyaç duyduğunuz yatırım getirisini elde edebiliyor musunuz? İçeriğinizi performansını kontrol edip düzenli denetimlerle onu takip etmediğiniz sürece bunu bilemezsiniz.
  • Yıpranmışlık: Oluşturduğunuz içerik belirli bir süre sonra zaman aşımına uğrayacaktır. Bu konuda kendinize çok fazla kızmanız doğru değil çünkü içeriklerin yıpranması her zaman sizin suçunuz değildir. İki yıl önce işe yarayan bir içerik artık işe yaramayabilir. İşin iyi tarafı sadece birkaç değişiklik yaparak dahi bir içeriği bugüne uygun hale dönüştürebilecek olmanızdır.
  • Hatalı Bilgi: İçeriğiniz yaşlandıkça bilgiler ve veriler hatalı veya isabetsiz olmaya başlayabilecektir. İçerikleri düzenli olarak denetleyerek içeriğiniz isabetli olduğundan emin olabilir ve markanızın itibarını korumayı başarabilirsiniz.
  • İşe Yarayanları Bulabilme: Hangi blog yazınızın en başarılı içerik olduğunu öğrenmek istiyorsanız elbette içerik denetimi yapmalısınız. Haftada üç içerik girmeye çalışmak son derece yorucu olabilecektir. Özellikle bunlardan herhangi bir şekilde sonuç alamıyorsanız sizin için çok daha kötü olacaktır. Hangi içerik parçalarının en iyi sonuçları sunduğunuzu merak ediyorsanız bir denetim gerçekleştirmelisiniz.

Burada yer alan maddelerin birkaçı veya hepsi ilginizi çekmiş olabilir. Bu durumda artık neden düzenli olarak içerik denetiminin önemli olduğunu anlamış olmalısınız. İçerik denetiminin nasıl yapıldığını öğrendikten sonra sitenizi daha başarılı bir konuma ulaştırmayı başarabilirsiniz.

1. İçerik Detayları Denetimi

İçerik denetiminin ilk aşamasında içeriğinizi en ufak parçalara ayırmaya çalışmalısınız. İçerik nasıl oluşturulduğundan başlamalı ve temel yayın bilgilerine kadar her şeyi detaylı bir biçimde ele almalısınız. Bunun için aşağıdaki maddeleri denetim çizelgesine eklemeniz gerekmektedir:

  • URL
  • Yazar
  • Oluşturan Ekip
  • Toplam Süre
  • Başlık
  • Tarih
  • İçerik Türü
  • İçerik Hedefi
  • Kelime Sayısı
  • Yorum Miktarı
  • Paylaşım Miktarı

2. İçerik Verileri Denetimi

İşin en eğlenceli kısmı burasıdır. İçerik verileri, içerik denetimi çalışmalarınızın önemli bir parçasıdır. Yeni çeşitli çizelgelerden faydalanarak bu denetimi gerçekleştirebilme şansına sahip olabilirsiniz.

Geçmişe Dönük Denetim

Verilere dalış yapmadan önce geçmişe dönüş olan içeriklerle ilgili detaylara göz atmalısınız.

Yayınlamış olduğunuz bir içeriğin performans durumu konusunda fikir sahibi olarak gelecekte yayınlamanız gereken türde içerikler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İçerik denetiminin bu aşamasında oldukça fazla detayla boğuşacak olmanızdan ötürü tüm çalışmalar zaman alıcı olabilecektir.

İçerik denetimini başlatmak için ne kadar geriye gitmeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Ardından bu süre zarfında yayınlamış olduğunuz içeriklere ait URL adreslerini toplamalısınız. Genel olarak tavsiye edilen süre 1 yıldır. 1 yıl önceye giderek içerikleri toplamaya başlamalısınız.

Geçmişte yayınlamış olduğunuz içeriklere ait URL adreslerini manüel olarak toplamanıza gerek yoktur. Bunun için Google Analytics veya SEMRush gibi araçlardan faydalanabilirsiniz. SEMRush bu konuda çok daha verimli sonuçlar sunabilmektedir. Fırsatınız varsa bu aracı kullanmalısınız.

Devam Eden Denetimlere Hazırlanın

Bir önceki yılın içeriklerini çizelgeye ekledikten sonra aynı işlemi haftalık olarak yeni içerikler için gerçekleştirmelisiniz. Bunu yaparsanız içerikleri takip edebilmek ve denetlemek çok daha kolay olacaktır.

Haftalık olarak tüm detayları ve rakamları çizelgeye ekleyerek yolunuza devam etmelisiniz. Zaman içerisinde, karşılaştığınız tüm önemli değişiklikleri not etmelisiniz. Bazı içeriklerin, özellikle zamansız olanların veriler sunabilmesi aylar sürebilecektir. Bunun için sabırlı olmalısınız.

3. Takip Edilmesi Gereken Metrikler

İçerik denetimi yaparken takip etmeniz gereken metrikler ile ilgili bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Organik Trafik

Genel olarak oluşturduğunuz içerikler zaman içerisinde epey bir organik trafik alacaklardır. İçerikleri para ödeyerek ön plana çıkartma gibi eğilime sahip değilseniz insanlar organik olarak içeriğinizi bulacak, onu sevecek ve onunla etkileşim kuracaklardır.

İçeriğiniz yeteri kadar organik trafik alamıyorsa bu sizin için bir ikazdır. İçerikle ilgili bir takım sıkıntılarınız olduğunu buradan anlayabilirsiniz:

  • İçerik stratejiniz problemli olabilir.
  • İçeriği dağıtım şekliniz sıkıntılı olabilir.
  • İçerik türünde problem olabilir.
  • İçeriğin kendisini sorunlu olabilir.

Organik trafik değerleri üzerinde çeşitli denetimler gerçekleştirerek ne zaman dinlenmeniz gerektiğini ve ne zaman baştan başlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranı

Kullanıcılar sitenizdeki bir içeriğe ulaştıktan sonra herhangi farklı bir sayfayı ziyaret etmeden siteden çıkıyorlar mı? Eğer öyleyse bu durumda içeriğiniz kötü demektir.

Genel olarak içeriğiniz kullanıcıları sitede arama yapmaya teşvik etmeli, onlara bilgi vermeli ve onları sitenin içerisinde ihtiyaçlarına uygun bir bir biçimde yönlendirmelidir.

Hemen çıkma oranı konusunda en iyi rakamın ne olduğunu çok fazla düşünmemelisiniz. Genel olarak hemen çıkma oranının %30-60 arasında olması ideal olarak görülmektedir.

Backlinkler

Backlinkler açısından durumun biraz irdelenmesi gerekmektedir. Sadece iyi backlinkler size yardım edebilir ve kredi kazandırabilirler. İçerikler tarafından elde edilmiş olan backlinkleri takip etmeli ve bunları düzenli olarak gözden geçirmelisiniz:

  • Backlinkler zaman içerisinde değişebilecektir. Yeni bir içerik paylaştığınız zaman 2-3 backlink elde edebilirsiniz. Bir hafta sonra bu link sayısı 10-12 civarına çıkabilecektir. Bir yıl sonra ise içeriğiniz 500 tane backlink almış olabilir.
  • Backlinklerin hepsi iyi değildir. Her ne kadar 500 tane backlink elde edebilme potansiyeline sahip olsanız bile bunların hepsi iyi backlink olarak nitelendirilemez. Siteniz için potansiyel olarak kötü sayılabilecek bazı backlink çeşitleri olacaktır. İçeriğin elde ettiği 400 backlink kötü olarak nitelendirilen türden ise bunları kaldırarak sıralamanızın yükselmesini sağlayabilirsiniz. İçeriklerinizi düzenli olarak denetleyerek backlinklerinizi takip etmezseniz tehlikeli olabilecek backlinkleri tespit edebilme ve kaldırabilme şansına sahip olamazsınız.

Sayfada Geçirilen Süre

Eğer oluşturduğunuz içerikler 2.500 kelime gibi çok uzun yazılarsa ve sayfada geçirilen süre 18 saniye gibi bir rakam ise bir noktada sorun var demektir.

Bu metrik size içeriğin hedef kitleye çok fazla hitap etmediğini göstermektedir. Eğer içeriğinizin hedef kitleyle ilgili olduğunu düşünüyorsanız bu durumda içerik oluşturma çabalarınızı farklılaştırmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Tekil Ziyaretçiler

Genel olarak içeriğinizi ne kadar fazla tekil ziyaretçi ziyaret ediyorsa sizin için bir o kadar iyidir. Bu sayede içeriğin elde edebileceği görüntülenme sayısını yükseltmeyi başarabilirsiniz.

Görüntülenme sayısı ne kadar fazlaysa içerikten elde edeceğiniz dönüşümler, etkileşimler, paylaşımlar ve backlinkler gibi yatırım getirileri çok daha fazla olacaktır.

Oturum Başına Sayfa Sayısı

Kullanıcılar içeriğinizi gördükten sonra kaç sayfa ziyaret etmektedirler? Hangi sayfalara gitmektedirler?

Bir blog yazısının en önemli yanı kullanıcıları farklı linklere tıklamaya ikna edebilmesi ve böylece kullanıcının site içerisinde farklı yerlerde gezinmesini sağlamasıdır. Bunu yerine getirebilmeniz durumunda belki bu sayede çok daha fazla dönüşüm elde etmeyi başarabilirsiniz.

Yeni ve Geri Gelen Kullanıcılar

İçerikleriniz ile yeni kitleleri çekmeyi başarabiliyor musunuz?

Geri gelen kullanıcılar oldukça iyidir. Geri gelen müşteriler ise çok daha iyidir.

Ancak buna rağmen içerikler ile yeni kullanıcıları sitenize çekebilmeniz gerekmektedir.

Trafik Kaynakları

Sitenize gelen trafiğin kaynağını araştırmalısınız. En önemli trafik kaynaklarını tespit ederek aktif olmanız gerektiğiniz alanları tespit edebilirsiniz.

Eğer içerik trafiğiniz yoğun olarak Facebook’tan geliyorsa bu durumda oluşturduğunuz içerikleri Facebook’ta daha sık paylaşmalısınız.

Eğer kimse e-posta bültenleri üzerinden sitenizi ziyaret etmiyorsa bu durumda e-postaları yeniden yapılandırmaya çalışmalısınız.

Dönüşümler

Hedefiniz yeni içerik oluşturarak ilk çeyrekte 100 dönüşüm elde etmek ise kampanyanızı yakından takip etmelisiniz. Elde ettiğiniz dönüşümlerin kaynağını iyi araştırmalı ve içeriğin performansını gözden geçirmelisiniz.

İçeriği yayınladığınız ilk hafta dönüşüm rakamları düşük olabilecektir. Bunun sebebi içeriğin henüz yayınlanmış olmasıdır. Ancak iki ay sonra durum değişebilecektir. Bu değişimi yakalayabilmek için her hafta denetim yapmanız gerekmektedir. 140 dönüşüme ulaşmış olan bir içeriği kontrol ederek hedefe ulaşıp ulaşamadığınızı görebilirsiniz.

4. Sonuçların Ölçülmesi

Orijinal içerikleriniz hangi hedefe sahipse içeriklerin hedeflerinize uygun olup olmadığını gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Her içerik parçasını denetlemeye çalışmalısınız. Her denetlemede çeşitli veri metriklerinden faydalanmayı düşünmelisiniz. Bu metrikler size hedefinizi yerine getirip getirmediğiniz konusunda gerekli bilgileri vereceklerdir.

İyi iş çıkartan içerikler için içerik detayları denetimi konusunda çeşitli notlar almalısınız. Bu içeriğin türünü analiz etmeli, onu kimin ürettiğine ve ne zaman yayınlandığına bakmalısınız.

Başarınızı devam ettirebilmek için kaliteli içerikler üretmelisiniz. Ancak, aynı zamanda başarılarınızı devam ettirebildiğiniz sürece yüksek performans ortaya koyan içerikler üretebilirsiniz.

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayan içerik parçaları için metrikler üzerinden elde ettiğiniz notları tekrar tekrar incelemelisiniz. Bazen içeriklerin paylaşıldığı kanallarda sorun olabilecektir. Bazen ise yazar, yayınlanma tarihi veya içerik türü gibi konularda sıkıntılar yer alabilecektir.

Yeni içerik türlerini denemekten çekinmemelisiniz. Bu içerikleri yakından takip edip verilerini etkili bir biçimde kullanabildiğiniz sürece yeni içerik türleri size hedeflerinizi yerine getirme konusunda yardımcı olacaklardır.