Hosting Terimleri Kılavuzu

Hosting sektöründe kullanılan birçok terim, bu alanın içinde olmayanlara uzaylı dili gibi gelir. Çoğunlukla kısaltmalardan oluşan hosting terimleri, farklı bir canlı türüne ait gibi görünüyor olabilir ama hosting firmaları çalışanları için günlük dili oluşturuyorlar. Şirketinizin dijital yönü için web hosting almayı planlıyorsanız terimlerin anlamlarını öğrenmeniz iyi bir fikir. Böylece hosting satın alma işlemleri sırasında sürekli “hmm” nidasıyla hosting firması çalışanını onaylamak zorunda kalmazsınız. Üstelik yapılacak işlemleri belirli bir mantık çerçevesine oturtarak sizin için en ideal hizmeti talep edebilirsiniz. Temelden başlayalım, hosting nedir?

Hosting

Web sayfaları için sanal ortamda alana ihtiyaç duyulur ve sunucular bu alanları oluşturur. Bu sunucuların yaptığı işlemlere hosting deniyor.

ASP (Active Server Page)

Microsoft adıyla geliştirilen sunucu tabanlı programlama diline ASP deniyor.

Backup (Yedekleme)

Bilgisayardaki dosya ve uygulamaları yedeklemeye backup deniyor. Web hosting firmaları, verilerin bulunduğu server’larını yedeklerler. Böylece olası çökmelerde, veriler yedeklerden tekrar çağrılır.

Bandwidth (Bant Genişliği-Trafik)

Hosting paketlerinde belirtilen bandwidth değeri, site ziyaretçilerinizin veri transfer limitini belirler. Site trafiğiniz çoksa bant genişliğinizin yüksek olması gerekiyor. Yoksa siteniz o kadar yavaşlıyor ki ziyaretçileriniz evde kimse yok galiba diye düşünüp gidiyorlar.

ColdFusion

İleri seviye web yazılımcılarının kullandığı program dili ColdFusion, 2006 yılında Adobe tarafından satın alındı ve hala geliştiriliyor.

Disk Alanı

Web alanı olarak da bilinen disk alanı, hosting sunucusu içerisinde size ayrılmış alanı ifade eder. Resim, video ve uygulama ağırlıklı web siteleri geniş disk alanlarına ihtiyaç duyarken metin içerik temalı blog benzeri yapılar için düşük disk alanları yeterlidir.

DNS (Domain Name System)

Bilgisayarlar web sitelerini bulmak için IP adreslerini, kullanıcılar ise URL kullanırlar. DNS, IP adreslerini URL formatına dönüştüren sunucu sistemine verilmiş isim; yani DNS, bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişimi sağlayan bir tür çevirmen gibi çalışıyor.

Domain

Türkçede alan adı olarak tanımlanan domain’i, internet kimliği olarak düşünebilirsiniz. Ziyaretçiler size bu alan adı üzerinden erişecek.

FTP (File Transfer Protocol)

Türkçeye dosya transfer protokolü olarak geçen FTP, web siteniz için hazırlanan görsellerin ilgili klasörlere yerleştirilmesi işlemine deniyor. FTP bağlantısı için FTP işlemcisine gerek duyulur. Piyasada yaygın olarak kullanılan FTP işlemcisi Filezilla, ücretsiz ve oldukça pratik bir program; aklınızda bulunsun.

MySQL/MsSQL

Açık kaynak kodlu veri tabanı sistemi MySQL; yönetim uygulaması görevi görerek verileri depolamanızı, aramanızı ve kategorize etmenizi sağlar.

MsSQL ise benzer veri tabanı sisteminin Microsoft tarafından optimize edilmiş versiyonudur. MySQL açık koldu ve ücretsizken MsSQL ücretli ve lisanslıdır.

SSL (Security Socket Layer)

İki IP adresi arasındaki iletişimin karşılıklı şifrelenmesi üzerinde düzenlenmiş güvenlik protokolüne SSL deniyor. Günümüzde tüm banka ve e-ticaret işlemlerinin SSL üzerinde yapılması zorunlu ve bu yüzden web tarayıcıları SSL sertifikalarını destekler. Desteklemeyen bir web tarayıcısı kullanırsanız internette kredi kartı bilgilerini çalarak gününü gün eden dolandırıcılar var, hatırlatalım.

Subdomain

Subdomain, alt alan adı anlamına geliyor. Hosting anlaşmanıza göre belirli subdomain hakkınız olur. Subdomainleri, domain adınızın alt klasörleri olarak düşünebilirsiniz.

VDS (Virtual Dedicated Server)

VDS, paylaşımlı sanal sunuculara deniyor.