Google Analytics üzerinden inanılmaz oranlarda SEO ve pazarlama bilgisini edinmeyi başarabilirsiniz. Bu faydalı bilgiler sitenizin genel performansını optimize etmek için hangi fırsatların mevcut olduğunu keşfetmenize yardımcı olabilecektir.
Etkileşim ölçüsü bilgilerinden dönüşüm ölçütlerine kadar Google Analytics üzerinden kazanılabilecek çok fazla bilgi vardır. Google Analytics’ten öğrenebileceğiniz eyleme dönüştürülebilir bilgilerden bazılarını aşağıda bulabilir ve bunları SEO çalışmalarınızı geliştirmek için kullanabilirsiniz.
1. Özel Segmentleri Kullanma
Özel segmentler bir süredir Google Analytics’in temel bir özelliği olmasına rağmen pek çok kişi bunları kullanma yoluna gitmemektedir. Özel segmentler trafiği kanallara göre, ziyaretçilere göre ve demografik verilere göre inceleme fırsatı sunabilmektedir.
Özel segmentler sitede geçirilen süre, belirli sayfalara yapılan ziyaretler, bir hedefi tamamlayan ziyaretçiler, belirli bir yerden gelen ziyaretçiler ve daha fazlası olmak üzere neredeyse her türlü kullanıcı verisinden oluşabilmektedir.
Segmentleri kullanmak sitenizdeki kullanıcılar hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlamaktadır. Buna ek olarak segmentler kullanıcıların siteniz ile kurdukları etkileşimleri anlamanızı sağlamaktadırlar.
Özel segmentleri kullanırken ek bölümler keşfetmek istiyorsanız ilk ziyaret etmeniz gereken yer Google Analytics’in Kitle seçeneğidir. Kitle -> İlgi Alanları -> Genel Bakış bölümüne gitmeniz durumunda buradan üst düzey üç bilgiye ulaşmayı başarabilirsiniz:
- Yakın İlgi Alanı Kategorileri
- Pazardaki Segment
- Diğer Kategoriler
Bu alanları inceledikten sonra daha derine doğru hareket etmek istiyorsanız Kitle -> Demografi sekmesine gitmeli ve burada Yaş ve Cinsiyet verilerini incelemelisiniz. Bu veriler sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kim olduklarını anlama konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Daha sonra Kitle -> Genel Bakış kısmına gelerek Tüm Oturumlar verilerini incelemelisiniz. Burada yeni bir segment oluşturmak için +Yeni Segment Ekle seçeneğine basmalısınız. Böylece kullanıcıları karşılaştırma yoluna gidebilirsiniz.
Burada verileri 6 ay geriye doğru olacak şekilde inceleyebilirsiniz. Bu sizin için kabul edilebilir bir süre ise verileri incelemeye başlayabilir ve kullanıcıları daha iyi anlayabilirsiniz.
2. Mobil Trafiği İzleme
Mobil trafik her geçen gün önemini artırmaya devam etmektedir. Ancak sadece sitedeki mobil trafiği incelemek yerine mobil ziyaretçilerin sitenizde gerçekleştirmiş oldukları etkileşimi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Bunun için aşağıdaki noktaları kontrol edip verileri inceleme yoluna gitmelisiniz:
- Mobil dönüş sayısını tekil sayfa düzeyinde görüntüleme yoluna gitmelisiniz. Bir mobil segment ekleyerek bunu yapabilirsiniz.
- Mobilde yer alan hemen çıkma oranını takip etmelisiniz. Mobil hemen çıkma oranlarının yüksek olduğu sayfalara dikkat etmelisiniz. Bu veriler tekil sayfalarla ilgili potansiyel problemlerle ilgili bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilecektir.
- Mobil ve masaüstü hemen çıkma oranı ölçümlerini karşılaştırma yoluna gitmelisiniz. Aynı sayfa için bunu yapmak, mobil deneyim ile masaüstü deneyim arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayabilecektir.
3. Site İçi Aramaya Odaklanma
Sitenizde bir arama özelliği varsa ziyaretçilerin sitenizde gezerken ne aradıklarını çok daha yakından öğrenme becerisini gösterebilirsiniz. Bu sayede onların aradıklarını öğrenmeyi başarabilirsiniz. Ek olarak, sitenizde kaç kişinin arama yaptığını öğrenebilirsiniz.
Örneğin, sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmı sitenizde arama özelliğini kullanıyorsa bu durumda sitenizin temel gezinti ögelerini gözden geçirerek onlara belirli sayfalara daha kolay erişim imkanı tanımayı düşünmelisiniz.
Ziyaretçilerin arama kutusuna girmiş oldukları kelimeler yeni içerik oluşturma konusunda size yardımcı olabilecektir. Örneğin, ziyaretçiler sürekli sitede yer almayan bir içerikle ilgili aramalar yapıyorsa hemen bu tür bir içerik oluşturarak onlara hitap etmeye çalışmalısınız.
Bir kullanıcıları sık sık belirli ürün veya hizmetle ilgili arama yapıyorsa bu durumda onu ana sayfaya doğru çıkarmalı veya onu temel gezinti ögelerinin içerisinde kullanma yoluna giderek erişimini kolay hale getirmelisiniz.
4. Hemen Çıkma Oranına Dikkat Etme
Bir sitenin hemen çıkma oranı, siteyi ziyaret eden ve ardından bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan kişilerin yüzdesini ifade etmektedir.
Yüksek hemen çıkma oranları her zaman kullanıcı deneyiminin kötü olduğunu göstermeyebilir. Ancak hemen çıkma oranının yüksek olması ziyaretçilerin sitede aradıklarını bulamadıklarının önemli bir göstergesi olabilecektir.
Uzun kuyruklu bir niş terim için yüksek sıralamaya sahip olabilirsiniz. Ancak sitenize gelen kişi hazırlamış olduğunuz içerikten memnuniyet duymazsa siteden hızlı bir şekilde ayrılma yoluna gidecektir.
Bir sitenin tasarımı veya zayıf bir kullanıcı arayüzüne ve kullanıcı deneyimine sahip olması hemen çıkma oranının yüksek olmasına neden olabilmektedir.
Google Analytics’teki zaman dilimini ayarlamalı ve hemen çıkma oranını çeyreklik dönemlere göre incelemeyi tercih etmelisiniz. Verileri üç aylık periyotlarla inceleyerek sitenizin göstermiş olduğu performansı ve yaptığınız değişikliklerin etkisini çok daha net bir biçimde görebilirsiniz.
Eğer hemen çıkma oranında önemli ölçüde artış söz konusuysa sitede bir şeyleri değiştirmeniz veya bir şeyleri güncellemeniz gerektiğini hemen anlayabilirsiniz.
5. Dönüşüme Göre En İyi Sayfaları Tespit Etme
Her sayfanın bireysel sayfa performansını ve dönüşüm değerlerini anlamak siteniz hakkında epey fazla bilgiye sahip olmanıza yardımcı olabilecektir.
Davranış -> Site İçeriği -> Açılış Sayfaları kısmına gidip üç aylık veya yıllık olarak verileri incelemeye başlamalısınız. Tüm verileri karşılaştırmak için uygun zaman aralıklarını seçtikten sonra verilerle ilgili daha net bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Her sayfanın öncelikli olarak olumsuz eğilimlere göz atmanız gerekmektedir. Belirli bir sayfada gözle görüşür bir düşüş yaşanmışsa sorun büyük olasılıkla sayfanın kendisiyle ilgili demektir.
Bununla birlikte, birkaç sayfaya yayılmış bir olumsuz eğilim söz konusuysa bu durumda sitenizde bazı teknik sorunlar yaşanıyor olabilecektir. Sitenizin değerlerini kontrol ettikten sonra sitenizin teknik analizini gerçekleştirerek bir sorun olup olmadığını tespit etmeniz iyi bir fikir olabilecektir.
Buradaki bilgiler Google Analytics’te yararlanabileceğiniz fırsatlardan sadece birkaçıdır. Bu ücretsiz aracı tüm potansiyeli ile kullanmak daha güçlü SEO stratejilerini formüle etmenize yardımcı olacaktır. Böylece pazarlama çalışmalarınızı daha verimli bir şekilde gerçekleştirme imkanı elde edebilirsiniz.