DNS Güvenliği Nedir?

DNS güvenliği hakkında bilgili misiniz? “DNS güvenliğine henüz gelmedim, daha DNS kalıbının ne olduğunu anlamaya çalışıyorum.” diyorsanız işe temelden başlamakta fayda var. DNS tanımıyla muhtemelen sansür uygulanan sitelere erişmek istediğinizle tanıştınız. Sonra yasaklı sitelere girmek için DNS programı indirdiniz ya da DNS ayarlarını değiştirme işlemiyle artık internet özgürlüğünü edindiğinizi düşündünüz. Gerçekten de öyle mi?

DNS Nedir, Nasıl Değiştirilir ve Ne İşe Yarar?

DNS’i internetin kapıları olarak düşünebilirsiniz. DNS’in açılımı Domain Name System ve bu kalıp da alan adı sistemi anlamına geliyor. İnternette bir sayfaya erişmek istediğiniz zaman alan adlarını kullanırsınız. Örneğin www.ihs.com.tr gibi. Web tarayıcıları ise bu isimler üzerinden değil de IP adresleri aracılığıyla sayfalara bağlanıyorlar. DNS sistemi işte tam bu noktada çözümleyici olarak devreye giriyor. DNS sunucuları, tarayıcıların talep ettiği IP adreslerini onlara iletirler. DNS sunucusu yanıt vermiyor ne demek diye merak ediyorsanız cevabı karşınızda: DNS sunucularınız belirli bir hata sonucunda IP adreslerini çözümleyemiyor ve bu nedenle web sitelerine erişim sağlayamıyorsunuz.

DNS sunucuları, web tarayıcılarında standart olarak bulunuyor. Ayrıca DNS ayarlarını değiştirmek isteyenler için Google DNS gibi farklı sunucular da var. DNS değiştirmek için sunucu bilgilerini edindikten sonra Denetim Masası -> Ağ ve Paylaşım Merkezi -> Bağlantılar -> Özellikler -> İnternet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) sekmesine tıklamanız gerekiyor. Açılan pencerede DNS sunucu adresini otomatik olarak al kutucuğunu işaretlerseniz standart sunucular üzerinden bağlanırsınız. Farklı bir DNS sunucusunu kullanmak istiyorsanız da ilgili alanları doldurmanız gerekiyor. Yasaklı sitelere girmek için DNS değiştirme işlemi bu kadar basit. Peki, güvenli mi?

DNS Güvenliği

İnternetteki DNS adreslerinin hepsi güvenli değil. Neden güvenli olmadıklarını öğrenmek için buraya tıklayabilir ve ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz. İnternetten bulduğunuz güvenli olmayan DNS adresleri sizi farklı IP adreslerine yönlendirerek kötü amaçlı kişilere hizmet ediyorlar. Örnek vermek gerekirse Google’a bağlandığınızı sanırken benzer görünümlü sahte bir siteye giriş yapıyor olabilirsiniz. Bu sahte sitelerde dolanırken trojan saldırısına maruz kalarak kişisel bilgilerinizi çaldırabilirsiniz. Günümüzde, bilgisayarlarımızda bulunan kişisel bilgilerimizi (sosyal medya kullanıcı hesap bilgilerimiz, banka şifrelerimiz vb.) düşününce sadece güvenilir DNS adreslerini ya da standartlarla belirlenmiş DNS sunucularını kullanmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkıyor.