Bugüne kadar Google Arama Konsolu (Search Console) ile ilgili sayısız kapsamlı rehber okumuş olabilirsiniz. Bu rehberlerin her birisi derinlemesine bir biçimde bu araç hakkında size sayısız bilgi sunmuş olabilir ama bu yazıda site yöneticisi olarak pek bilinmeyen bazı bilgilere ulaşabileceksiniz.
Kapsamlı rehberler size istediğiniz bilgilerin yanında istemediğiniz pek çok bilgiyi de getirebilir. Bu rehberleri okurken çok fazla yorulabilir veya içeriğe detaylıca göz atmaktan kaçınabilirsiniz. Söz konusu durum Arama Konsolu ise aslında kapsamlı rehberlerde yazılanlardan çok daha fazlasını bulabilmeniz mümkündür.
Arama Konsolu çok fazla özeliğe sahip olmakla beraber bunlardan bazıları diğerlerinden çok daha önemlidir çünkü buralara göz atmak size son derece farklı yeni fırsatlar sunabilmektedir. Bir site yöneticisi olarak bunların bilincinde olup üstüne bunları TO değerlerini yükseltmek için kullanmak sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyabilir.
Başlamadan önce Arama Konsolu hesabınıza giriş yapmayı ihmal etmemelisiniz. Giriş yaptıktan sonra ilk ziyaret edeceğiniz yer size trafik getiren tüm arama sorgularını görebileceğiniz alana göz atmaktır. Bu veriler Google Analytics aracında yer almazlar onların yerlerinde yer tutucu kelimeler bulunmaktadır. Ancak size trafik getiren arama terimlerini Arama Konsolu üzerinden bulabilmeniz mümkündür.
Bunu yapabilmek için Arama Konsolu hesabınıza giriş yaptıktan sonra Arama Trafiği kısmından Arama Analizi sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Karşınıza çıkan verilerde pek çok arama terimi, anahtar kelime ve trafik sağlayan sayfalara ait bilgiler yer alacaktır.
Arama Konsolu Aracını TO Yükseltmek İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?
Arama Analizi bölümünde yer alan seçenekler, filtreler ve veri aralıkları gibi kısımlardan yararlanarak her şeyi daha detaylı bir biçimde ele alabilirsiniz. Verileri gösterim miktarına göre sıralamanız durumunda en yüksek görünürlüğü elde eden sayfayı bulabilirsiniz ama aynı zamanda onların TO oranlarına göz gezdirebilirsiniz.
Burada bulacağınız tüm sayfaların belirli düzenlemelere ihtiyaç duyduğu kesin gibi bir şeydir. Belki yapılandırılmış veri dahi kullanmak isteyebilirsiniz. En üst sırada yer alan düşük TO değerlerine sahip sayfaları ele alarak bunlarda değişiklik yapmalısınız. Belki meta açıklama ekleme, başlık etiketlerini düzenleme veya sayfa içerisinde daha fazla düzenleme yapmayı düşünebilirsiniz.
- Sayfa için belirlenen en önemli anahtar kelimelerin meta açıklama kısmında yer aldığından emin olmalısınız.
- En önemli anahtar kelimelerin başlık etiketinde yer aldığından emin olmalısınız.
- Meta açıklamaları daha uygun ve daha anlamlı hale getirmelisiniz.
- Meta açıklamaları sayfa içeriğiyle olabildiğince ilgili hale getirmelisiniz.
- Meta açıklamaların 110-270 karakter uzunluğunda olmasını sağlamalısınız.
- Başlık etiketinin boşluklar dahil 35-60 karakter aralığında olmasını sağlamalısınız.
- <h1> etiketinin diğer başlık etiketlerinden daha farklı olduğundan emin olmalısınız.
- Birbirine benzeyen veya kopya olan meta açıklamaları ve başlık etiketlerini değiştirmelisiniz.
- Zengin Snippet konusunda doğru düzenlemeleri yaptığınızdan, Schema biçimlendirmesi kullandığınızdan ve buna benzer niteliklere yer verdiğinizden emin olmalısınız.
Tüm bunları yaptıktan sonra 30 gün boyunca olan biteni kontrol etmelisiniz. Bu ufak değişiklikleri yaptıktan sonra yaşanan değişim sizi biraz olsun mutlu edecektir. Bazı sayfaların TO miktarında yükselmeler olduğunu görebileceksiniz.
Ortalama değerler üzerinden konuşulacak olursa bir aylık süre içerisinde sitenizin TO miktarı %2.5-%3.5 arasında artış gösterecektir. Bunların minimum rakamlar olduğunu unutmamalısınız. Ancak sezonsal değişimler, algoritma değişiklikleri, genel site sağlığı ve diğer etkenler daha farklı bir sonuç almanızı sağlayabilecek olduğundan bunları hesaba katmalısınız.
Burada yaptıklarınız büyük değişiklikler olmasa bile ufak değişiklikler ile sitenizin TO oranını yükseltmeyi başarabilirsiniz. Belki düzenlemeleri yapmadan önce bir deneme gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu değişiklikleri özellikle zaman içerisinde değerini yitirmeyen yazılar için gerçekleştirmeyi düşünmelisiniz.
Arama Konsolu üzerinden elde ettiğiniz verilerin her birisini mutlaka değerlendirmeye çalışmalısınız. Arama Analizi kısmından alacağınız veriler sayesinde sitenize ait sayfaların TO oranlarını yükseltebilirsiniz. Düşük TO değerine sahip olan siteleri gözünüze kestirip en temel SEO tekniklerini kullanarak ilk değişiklikleri onlarda yapmaya çalışmalısınız.