Çapa Metin ve SEO Üzerindeki Etkisi

Çapa metin hakkında birçok bilgi bulunmaktadır.

Ancak okuduğunuz içeriğe bağlı olarak, aşağıda paylaştığım 2 maddede yer alanları yapmanız gerektiğini düşünebilirsiniz:

A) Sitenizi Google arama motorunda yükseltmek daha iyi sıralama sonuçları elde etmek için zengin metin bağlantılar kullanın! 
B) Tek bir çapa metin bağlantısı kurmaktan kaçının, yoksa sonsuza kadar arama sonuçlarında yer almanızı engelleyecek bir cezayla karşılaşabilirsiniz!

Bu gerçek mi?

Bu da pek çok SEO gerçeği gibi bir yerlerde gizleniyor ve bizleri bekliyor. Bu nedenle bugün, konuya derinlemesine dalacağız. Her zamanki gibi verileri dikkate alarak içeriğimizi hazırladık.

Tam olarak çapa metnin ne olduğunu ve bunun arama sıralamalarını nasıl etkilediğini tanımlayarak başlayalım;

Çapa Metin Nedir?

Çapa metin, bir web sayfasını diğerine bağlamak için kullanılan, görünür ve tıklanabilir sözcükleri belirtir.

Çapa Metin Türleri

LF TASARIM ’ın “e-ticaret siteleri için seo önerileri” anahtar kelimesi için iyi bir sıralama sonucu istediği bir makale yayınladığını varsayalım. Diğer web sitelerinin bize bağlamayı seçebilecekleri bazı yollar şunlardır:

  • Tam Eşleşme – Çapa metni, makalemizi sıralamak isteyen tam anahtar kelime öbeği:
    LF TASARIMIN ’ın yeni içeriği olan “E-Ticaret Siteleri İçin SEO Önerileri” yayında. Mutlaka incelemenizi öneririz.
  • Kısmi Eşleşme  – bağlantı metni, sıralamak istediğimiz anahtar kelime öbeğini içeriyor:
    LF TASARIM blog sitesinde dijital pazarlama sektörüne ait yeni bilgiler sunmaktadır. En yeni içeriklerinden bir tanesi olan e-ticaret siteleri için SEO önerileri yazısına mutlaka göz atmanızı öneririz.
  • Markalı – çapa metni markamızın adıdır:
    LF TASARIM, en güncel Dijital Pazarlama içeriklerini yayınlayan bir blog sitesi sahibi uzmanlar arasındadır.
  • Çıplak URL’ler – çapa metni ‘çıplak’ bir URL’dir (yani bir tarayıcıda göründüğü gibi) :
    LF TASARIM ( https://www.lf.com.tr/ ), Dijital Pazarlama sektörüne ait özel içerikler ve stratejiler sunan bir blog sitesidir.
  • Genel – bağlantı metni, hedef anahtar kelimeyi içermeyen, belirsiz, genel bir ifadedir. (yani ‘buraya tıklayın’, ‘bu site’, ‘bu yazı’).
    LF TASARIM, Online Pazarlama, SEO, Sosyal Medya ve daha bir çok kategoriye özel içerikler sunan bir web sitesidir. Web sitesini ziyaret etmek için burayı tıklayın.
  • LSI Anahtar Kelimeler – çapa metin, hedef anahtar kelimemizle eşanlamlıdır veya yakından ilişkilidir.
    LF TASARIM, MediaCat Power 100 (Türkiye’nin en popüler pazarlama, marka, reklam, medya, iletişim, sosyal medya ve dijital blogları) içerisinde ilk 5 site arasına giren dijital pazarlama kaynağıdır.

Diğer çapa çeşitleri şunları içerir:

  • Yazar – adınız çapa metin olacaktır.
  • Başlık Etiketi – sayfa başlığınız çapalıdır. Genellikle bu da kısmi eşleşme olacaktır.
  • Resim Bağlantıları – alt metin çapa olarak sayılabilir.

Çapa Metin Arama Motoru Sıralamalarına Nasıl Etki Eder?

Arama motorları (buradan itibaren Google olarak dikkate alabiliriz) bir sayfaya bağlanan bağlantı metinlerini sayfanın bir göstergesi olarak kullanır; Yani çapa metinleri arama sonuç sayfasında sıralaması gereken anahtar kelimeler olarak algılar. Tek bir anahtar kelime kullanmadığınız, çapa metin türlerinin bir çoğunu kullandığınız sürece problem yaşamazsınız.

Google, Manipülatif Çapa Metinlere Karşı Savaşıyor

Çapa Metin sayesinde bir çok web sitesi istemiş olduğu kelime de Google arama motorunda ilk sayfaya hatta ilk sıraya gelebiliyordu. Almış olduğu backlink kaynakları sayesinde bu çok kısa sürede gerçekleşebiliyordu. Bunu fark eden Google arama motoru mühendisleri çapa metin olayı kapsamlı bir şekilde ele aldı ve kısa sürede de şu açıklamayı yaptı: “Çapa Metinler sadece markanızı içermelidir. Başka bir şey manipülasyondur ve Google tarafından cezalandırılacaktır.” Bunun üstüne de söylenecek söz kalmadı.

Yapılması gereken şudur: Anahtar kelime yoğunluğunuz kesinlikle marka odaklı olmalı. Yoğunluk markaya verilmelidir. Diğer anahtar kelimelerin yoğunluğu ise %3 oranını geçmemelidir.

Çapa Metni Hala Sıralamaya Etki Sağlıyor mu?

Tabi ki Evet! Hala etkisi bulunuyor ama yukarıda paylaştığım içerikleri dikkatlice okumalı stratejinizi buna göre belirlemelisiniz. Artık çapa metin kaliteli kaynaklardan gelmiyorsa bir etkisi de olmuyor.

Sizin bu konuyla alakalı görüşleriniz nedir? Paylaşmak isterseniz yorum kısmını kullanabilirsiniz.