Google Bağlantıları Reddetme Aracı (Disavow Tool)

Genellikle rekabetin çok sık olduğu kelimelerde çalışma yapan rakip firmaların birbirlerine karşılıklı ya da tek taraflı uyguladıkları zarar veren bağlantılarla oluşan etik dışı yöntemlere anti SEO adı verilmektedir. Bu konudan bir çoğumuz şikayetçiyiz.

Google daha kaliteli bir arama motoru olmak için mücadelesini sürdürüyor. Anti SEO çalışmalarının yoğunlaşmasından dolayı isyan eden web sitesi sahiplerinin haykırışlarını duyan Google spam ekip lideri Matt Cutts yaklaşık 2 yıl önce Google bağlantıları reddetme aracını duyurmuştu. Bu uygulama sayesinde web sayfamıza isteğimiz dışında gelen spam bağlantıları reddedebiliyoruz. İstemediğimiz backlink kaynaklarından kurtulmak bu araç sayesinde çok kolay.

Google Disavow Links (Bağlantıları Reddetme Aracı) Kullanımı;

Öncelikle aşağıda paylaştığımız linkte yer alan adrese gidiyoruz. Search Console’da oturum açıyor ve bağlantı reddedeceğimiz web sitemizi seçiyoruz.

Link: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

Bağlantıları reddetme butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir uyarı metniyle karşı karşıya kalırız.

Bu, gelişmiş bir özelliktir ve yalnızca dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Hatalı kullanılırsa sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilir. Geri bağlantıları reddetme işlemini yalnızca, sitenize yönelik yüksek miktarda spam, yapay veya düşük kaliteli bağlantı olduğuna inanıyorsanız ve bu bağlantıların size sorun çıkardığından eminseniz yapmanızı öneririz.

Bu metini okuyup kabul ettikten sonra reddedeceğimiz bağlantıları hazırladığımız UTF8 .txt formatındaki dosyamızı seçiyor ve Google ‘a gönderiyoruz.

Örnek Format:

# siteadresi.com çoğu bağlantıyı kaldırdı ancak bunları atladı
http://spam.siteadresi.com/url/yorumlar.html
http://spam.siteadresi.com/url/ucretli-linkler.html
# siteadresi2.com sitesinin sahibi ile bağlantıları kaldırması
# için 31.8.2017 tarihinde iletişime geçildi ancak yanıt alınamadı
domain:siteadresi2.com