SEO’da Başarıya Ulaşmak İçin 22 Önemli Faktör

Google’da yükselmek için 200’ün üzerinde farklı faktör bulunmaktadır. Bu sayının ne kadar doğru olduğu tartışılır. Bunun şu anda ki büyüklüğü bile korkutucu. Bizler bu faktörler arasından en önemli olanları sizler için seçtik ve bu yazımızda paylaşacağız. Paylaşacağımız faktörlerden bazıları zorunlu bazıları ise sektörünüze bağlı olarak değişkenlik gösterir. Rekabet oranı yüksek olmayan bir sektörde SEO faktörlerinin tümünü dikkate almanız sizi avantajlı bir seviyeye getirir.

Eğer gerçekten SEO konusunda başarılı olmak, SEO’ya odaklanmak istiyorsanız sizler için hazırladığımız bu yazıyı dikkatli olarak okuyunuz.

İç Optimizasyon Faktörleri

İşte arama görünürlülüğünü etkileyen sayfa optimizasyon faktörleri;

  • Başlık Etiketi;

Başlık meta etiketi (Title) bir arama motoru için güçlü sinyallerden sadece birisidir. Anahtar kelimenizi başlık kısmının en başında kullanmanız ile en sonunda kullanmanız arasında çok büyük bir fark vardır. Başlangıçta kullanmanızın arama sonuçlarına ciddi oranda etkisi olacaktır.

  • Açıklama Etiketi;

Açıklama meta etiketi (Description) SEO açısından oldukça önemlidir. Bu etikette arama motorlarına çok önemli sinyaller vermektedir. Ayrıca kullanıcılarınızın sitenize tıklaması konusunda çok önemli bir rolü olduğunuda belirtmek istiyorum. Açıklama kısmına da anahtar kelimeniz ile başlamanız arama motoru sonuçlarında iyileşmek için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

  • H1 Etiketi;

H1 etiketi sayfaların içeriğinin bir açıklaması olarak hizmet veren başka bir faktördür. H1 etiketine de anahtar kelimeniz ile başlamanızı öneririz.

Yukarıda bahsettiğim 3 kriterin tüm sayfalarda benzersiz olmasına dikkat etmenizi öneririz.

Yazımın bu bölümünde sitelerimizde yer alan meta keywords etiketi hakkında bilgi vermek istiyorum. Meta keywords artık Google için bir şey ifade etmemektedir. Yani artık web sitenizin keywords kısmını anahtar kelimelerle şişirmeye, doldurmaya gerek yok. Bunun için bu kriteri es geçiyorum.

  • İçerik;

İçerik hala kral. İçeriğinizin kaliteli, anlaşılır ve ziyaretçilerinizi yormayacak bir biçimde oluşturulması çok önemli. Birde hala kısa kısa içerik paylaşan sitelerin olduğunu görmekteyim. Bunlar arama motorları için çok zararlı olarak algılanmaktadır. İçeriğin uzun olması, bilgi verici olması ve kullanıcıyı sitede tutacak tarzda olması oldukça önemli. Yani Google artık ziyaretçisini sitesinde tutamayan web sitelerine değer vermiyor. Eğer arama motorlarında yükselmek istiyorsanız kullanıcılarınızı önemseyeceksiniz.

  • Yinelenen İçerik;

Tüm faktörler web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını olumlu yönde etkileyebilir. Eğer sitenizin çeşitli sayfaları arasında benzer içeriğe sahip olanlar varsa bu sıralama kaybı yaşamanıza sebep olacaktır. İçerik çoğaltmaktan kaçının ve her sayfa için özgün içerikler hazırlayın. Bunun ciddi oranda faydasını göreceksiniz.

  • Canonical Etiketi;

Bazen benzer içeriğe sahip iki URL kaçınılmaz olabilmektedir. Bu noktada yinelenen içerik sorununu engellemek için sitenize canonical etiketi ekleyebilirsiniz. Bu etiketi eklemeniz Google arama motoruna aynı içeriğe ait iki sayfanın aslında bir olduğunu iletmenize yaramaktadır.

  • Görüntü Optimizasyonu;

Görüntülerinizin boyutlarını ve ALT etiketlerini optimize ederek arama motorlarına alakalı sinyaller gönderebilirsiniz. Arama motorlarının insan olmadığını unutmamak gerekir. Onların resimlerin ne anlama geldiğini anlayabilmeleri için ALT etiketlere ihtiyaçları bulunmaktadır.

  • İçerik Güncellemeleri;

Google yeni ve özgün içeriği seviyor bu gerçek ama güncellenen içeriği daha çok seviyor. Bunu sürekli olarak yapmanız gerekmiyor. Her 6 ayda bir defa içeriklerinizi güncellemeniz çok iyi bir strateji olacaktır.

  • Giden Bağlantılar;

Web sayfanızdan dışarıya bağlantılar vermeniz sitenize zarar vermez. Bir kere bu düşünceden uzaklaşın. Web sitenizden sürekli link çıkışı yapmanız sitenize zarar verir. Web sayfanızdan kaliteli ve güvenilir sitelere yapacağınız bağlantı çıkışları Google tarafından olumlu sinyaller almanıza sebep olacaktır. Giden bağlantıları ölçülü kullandığınız sürece sorun yok.

  • İç Bağlantılar;

Sitenizin sayfalarını aralarında birbirlerine bağlantılar vererek kuvvetlendirebilirsiniz. Burada strateji geliştirerek hem ziyaretçilerinize fayda sağlayacak yönlendirmeler yapabilir hem de sayfalarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Yani bir taşla iki kuş misali.

  • URL Yapısı;

“.com/” kısmından sonra kullanacağınız URL yapısı oldukça önemlidir. Bu URL yapısının sayfanızda kullandığınız konu başlığıyla uyumlu olması ciddi oranda fayda sağlar. Örnek vermek gerekirse bu yazımızda kullandığımız konu başlığı ve URL yapısını gösterebilirim;

Konu Başlığı: SEO’da Başarıya Ulaşmak İçin 22 Önemli Faktör

URL: www.lf.com.tr/seo-da-basariya-ulasmak-icin-23-onemli-faktor/

Site Faktörleri

Arama görünürlülüğünüzü etkileyen daha geniş faktörlerde bulunmaktadır. Bunlar;

  • Site Haritası;

Bir site haritası web sayfanızda yer alan tüm içerikleri arama motorlarıyla paylaşmanıza yardımcı olur. Bu yöntem sayfalarınızı Google’a bildirmenin en basit ve etkili yoldur.

  • Alan Adı Otoritesi;

Alan adınızın güvenilir olması çok önemlidir. Bunun için kaliteli referanslara yani backlink kaynaklarına sahip olmanız gerekir. Birde backlink kaynaklarının yanı sıra sitenizi düzenli içerikle beslerseniz güven derecesi konusunda ciddi bir yol kat etmiş olursunuz.

  • Sunucunun Konumu;

Belirli bir Ülke ya da konum sıralamalarınızı iyileştirmek için sunucunuzun konumu oldukça önemli.

  • Mobil Uyumlu Site;

Mobil kullanımı Tüm Dünyada artış göstermektedir. Bu Ülkemizde de paralel olarak ilerliyor. Bir mobil optimizasyona uğramış web sitesi arama sonuçlarında olumlu sonuçlar verecektir. Hatta son dönemlerde Google mobil arama sonuçlarında sitelerin sol tarafındaki “mobil uyumlu” yazısı dikkatinizi çekmiştir. Google mobil uyumlu web sayfalarına gerçekten önem veriyor.

  • Google Search Console Entegrasyonu;

Google webmaster araçlarına kayıt yapılan sitelerin daha hızlı indekslendiğini bilmeyenler yoktur sanırım. Bunun haricinde bu araç sitenizin daha iyi optimize edilmesi için inanılmaz veriler de sağlamaktadır.

Site Dışı Optimizasyon Faktörleri

Sayfalarınızın sıralamalarının iyileşmesi konusunda Google dış faktörleri de dikkate almaktadır. Burada dikkat etmeniz gerekenler;

  • Bağlantı Alakası;

Bağlantınızın bulunduğu sayfaların sizin sayfanızla alakalı olması oldukça önemli bir kriterdir. Bu kriteri kesinlikle dikkate almalısınız.

  • Bağlantı Türlerinin Çeşitliliği;

Siteniz için inşa ettiğiniz bağlantı kaynaklarının türleri çok önemli. Tek tip çok fazla bağlantı spam göstergesi olabilir ve sıralama konusunda web sitenize zarar verebilir.

  • Çapa Metin Bağlantıları;

Önceki dönemlerde inanılmaz oranda fayda sağlamaktaydı ama günümüzde artık çok tehlikeli. Bugün bir spam göstergesi olduğunu unutmayınız. Çapa metin kullanmadan bağlantı alınız. Bu konuyla alakalı daha fazla bilgi almak, kaliteli backlink kaynaklarına doğru stratejiyle ulaşmak mı istiyorsunuz? Bizler bu konuda profesyonel hizmetler sunmaktayız. Dilerseniz iletişim sayfamız aracılığıyla bizlere ulaşabilirsiniz. İletişim sayfamızda yer alan Skype adresimizi ekleyerek daha hızlı ulaşabileceğinizin bilgisini de vermek isterim.

Alan Adı Faktörleri

Son olarak alan adınızla alakalı faktörlerin sıralama konusunda nasıl bir faydası olduğunu ele almak istedim;

  • Domain Kayıt Uzunluğu;

Alan adınızın uzun bir süreyle kayıt olduğunu fark eden Google sizin güvenirliliğinizi artırır ve bunu arama sonuçlarına yansıtır.

  • Alan Adı Geçmişi;

Alacağınız alan adının geçmişini mutlaka dikkate alınız. Geçmiş dönemlerde ceza almış bir domain sıralama iyileşmesi konusunda sorun yaşayabilir.

  • Ülke TLD Uzantısı;

Belirli bir yerel pazar için SEO çalışması yapacaksınız o Ülkeye ait bir alan adı uzantısına sahip olmanız sitenizi avantajlı konuma getirir. Mutlaka o pazarda iyi dereceler elde edersiniz.

Beni takip etmeye devam edin. Bu yazıyı sosyal hesaplarınızda paylaşmanız daha çok kişiye duyurmanız beni mutlu edecektir.