SEO alanında yeni biriysen ve WordPress siteni arama için iyileştirmek istiyorsan bu alanda yolunu bulmak çok kolay olmayabilir. SEO alanında hiçbir şey bilmeden hareket etmek resmen bir kabus gibidir.
SEO konusunda yazılmış yüzlerce farklı yazı bulabilirsiniz. Site için optimizasyon ipuçları, site dışı optimizasyon ipuçları, temel bilgiler, e-posta pazarlamacılığı ipuçları gibi çok farklı alanlarda bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Bunların birkaçını denedikten sonra başarısız olmak ise sizi soğutur ve belki bir daha bu alana giriş yapmak dahi istemezsiniz.
Ancak artık endişe etmemelisiniz çünkü tek başınıza değilsiniz. SEO gerçekten zorlu bir iştir ve her zaman sorunla karşılaşacağınız problemli bir çalışmalar bütünüdür. Bir problemi çözebilmek için kesin işe yarar bir yöntem olduğundan söz edilemez. Buna rağmen bilinen pek çok problemle ilgili genel çözümler bulunmaktadır. Bu yazıda WordPress kullanırken karşınıza çıkabilecek en bilinen SEO problemleriyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Başlamadan önce ilk bilmeniz gereken kural her şeyin elinizdeki siteye göre farlılık gösterebileceğidir. Kendi sitenizi incelemeden ve detaylı bir biçimde ona bakmadan ne olup bittiğini çözümle fırsatına sahip olamazsınız. Bu nedenle kendiniz için en işe yarar çözümleri bulmak istiyorsanız aşağıdaki bilgiler ışığında kendi sitenizi incelemeyi düşünmelisiniz.
1. Doğru Temayı Bulmak
Kendinize bir soru sormalısınız. Bir site oluştururken kullanacağınız WordPress temasını nasıl seçersiniz? Genel olarak hedef kitlenize hitap eden en göz alıcı temayı seçmeye çalışırsınız. Tema seçiminde en yaygın yöntem bu şekildedir.
Yapılan bir diğer büyük hata ise insanların tema seçerken en sık kullanılan temayı tercih etmelidir. Onların düşüncesine göre başarıya ulaşabilmek için en kısa yol budur. İşte burada da büyük bir hata söz konusudur. En karmaşık temaların kod yapıları sitenizi yavaşlatacak nitelikte karmaşık ve kötü olabilmektedir. Bir sürenin yüklenme süresi her ne kadar ufak bir detay gibi görünse bile SEO kapsamında sitenizin arama motoru sıralamasını etkileyecek bir etkendir.
Bir tema seçerken mutlaka sitenizin doğasına uygun bir tema seçmeye özen göstermelisiniz. Minimal temalar karmaşık temalar kadar etkili olabilmektedirler. Kullanacağınız temanın sürekli güncel olduğundan emin olmalısınız. Güncel olmayan temalar siteniz için çok kullanışlı olmayacaklardır.
2. Eklenti Oyunları
WordPress eklentileri bir sitenin SEO değerleri açısından büyük nimetler arasında yer alırlar. Ancak insanlar genellikle siteye çok fazla eklenti yükledikleri için bu nimetlerden yeteri kadar faydalanamazlar. Site işleyişini gösterebilmek için çok ağır olur ve yüklenmesi uzun sürer. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve aynı zamanda site sıralamasını güçlendirmek için sitenizde sadece gerekli ve iyi eklentilerin yer aldığından emin olmalısınız.
Birçok eklenti sunucu kaynaklarını tüketme konusunda oldukça rahattır. Bu rahatlık kısa süre içerisinde sitenizin şişmesine veya kaynak tüketimi açısından obur olmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte birçok sunucu hizmeti sunan yer sitenizin ihtiyaç duyduğu kadar kaynağı kullanabilme konusunda size izin vermeyebilir. Bu durumda sunucu paketini yükseltmeyi veya sitenizi baştan aşağı yenilemeyi göze almanız gerekebilmektedir.
3. Site Haritası Problemi
En basit WordPress kurulumu size ihtiyaç duyduğun pek çok şeyi gerçekleştirme konusunda fırsat tanımayabilir. Bu nedenle SEO eklentileri ekleyerek sitenizi güçlendirmeye çalışabilirsiniz. Bu eklentilerin pek çoğunda site haritası özelliği bulunmaktadır. Siteniz üzerinde daha fazla kontrol sağlamak istiyorsan birden fazla site haritası oluşturmak için ekstra eklenti kullanmayı düşünebilirsiniz.
İşte bu düşünce maalesef problemlidir. Birçok insan site haritasını Google Arama Konsolu aracına kaydetmeyi unutmaktadır. Bunu unuttukları için arama motorları site haritalarını tanımlama konusunda herhangi bir girişimde bulunmazlar. Sitenizde ne kadar iyileştirme ve düzenleme yaparsanız yapın site haritasını arama motorlarına göndermediğiniz zaman arama sonuçlarında herhangi bir görünürlük elde edinebilmeniz mümkün olmaz.
4. Link Doldurmanın Sakıncaları
Sitenize link eklemek SEO taktikleri arasında en önemli olanlardan birisidir çünkü bu linkler sitenizin sıralamasını yükseltmeniz konusunda size yardımcı olabilmektedir. Birçok tema linkler konusunda temel ayarlarla birlikte gelirler ancak bu alanda işlerin ters gidebileceği bazı durumlar bulunmaktadır.
İşlerin ters gitmesine neden olan çalışmalar link doldurma olarak bilinen yöntemlerdir. SEO çalışmaları söz konusu olduğunda gereğinden fazla yapılan her şey sakıncalıdır ve linkler de buna dahildir. Sitenize çok fazla link eklemek kullanıcıları rahatsız edebilir ve onların sitenize bir daha gelmemesine neden olabilir. Bu problemle karşı karşıya kalmamak istiyorsanız bir sayfada en fazla 20 link kullanma gibi bir kurala sadık kalmalısınız.
Aslında link doldurma yapmak artık anlamsızdır. Sitenizde sunduğunuz içeriklerin hedef kitlenize hitap etmesi en önemli durumlardan birisidir. Özgün ve uygun içerik sunmanız durumunda hedef kitlenizi memnun edebilirsiniz. Böylece sitenizde daha fazla vakit geçirebilirler ve sitenizin sıralamasının yükselmesine yardımcı olabilirler.
5. Schema Sıkıntısı
Schema biçimlendirmeleri Google’ın ve diğer arama motorlarının sitenizi anlamasını sağlayan en önemli kodlardan birisidir. İsminizi, adresinizi ve telefon numaranızı Google sonuçlarında göstermenin en kolay yolu Schema biçimlendirmeleri açısından doğru yöntemleri kullanmaktan geçmektedir. Böylece arama motorundaki varlığınızı yerel anlamda çok daha güçlü bir noktaya taşıyabilirsiniz. Bununla birlikte söz konusu biçimlendirmeler sayesinde Google sizin ne tür hizmetler sunduğunuzu daha kolay anlayabilmektedir.
Schema biçimlendirmeleri kuşkusuz bir biçimde arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltebilmektedir. Ancak biçimlendirmeler konusunda hata yapmak demek Google’ın kafasının karışması demektir. Bu problemi yaşamak istemiyorsanız öncelikle söz konusu biçimlendirme yönteminin nasıl çalıştığını anlamalısınız. Bu konuda size yardımcı olabilecek sayısız kaynak bulabilirsiniz. Başlangıç için doğrudan Schema sayfasına göz atabilirsiniz.
6. Görsellerde Alt Metini Küçümsemek
İnsanlar genellikle metin içeriğini iyileştirip geriye kalan detayları görmezden gelmektedirler. Bu aslında SEO çalışmaları açısından bir pot kırmak anlamına gelmektedir. Sitenize eklediğiniz görsellere uygun isimleri vermek ve uygun açıklamaları girmek gerekmektedir. Bu çalışmayı gerçekleştirmeniz durumunda sitenize ekstra işlevsellik, erişilebilirlik ve bulunabilirlik kazandırabilirsiniz.
Eğer sitenizde yer alan görsellerde bu detayları es geçtiyseniz şimdiden görselleri yeniden adlandırmaya başlamalı ve onlara uygun açıklamaları eklemelisiniz. Bunu yapabilmenin en kolay yollarından birisi ise WordPress eklenti deposunda yer alan SEO Friendly Images WordPress eklentisini kullanmaktır.
7. Kalıcı Bağlantı Sorunları
Kalıcı bağlantılar konusunda sağda solda çok ama çok fazla bilgi yer almasına rağmen birçok insan hala bu konuda hata yapmaya devam etmektedir. Kalıcı bağlantıları ayarlarken hata yapmanız durumunda siteniz çok büyük sıkıntılarla karşılaşabilmektedir.
Bu problemi yaşamak istemiyorsanız kesinlikle en basit kalıcı bağlantı yöntemini kullanmayı düşünmelisiniz. İdeal kalıcı bağlantı yapısı yazı ismi ve kategori gibi iki önemli unsuru içermelidir. Yani kalıcı bağlantılarınızı /%category%/%postname%/ ya da /%postname%/ olarak ayarlamak iyi bir fikirdir. Benim önerim ikinci örnekte yer alandır. Bunu yapmanız durumunda hem arama motorlarının hem de kullanıcıların sitenizi anlama konusunda işlerini kolaylaştırmış olursunuz.
8. H1 Etiketlerini Yok Saymak
Siteniz büyümeye başladıkça ciddi anlamda kopya içerik problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Başlangıçta bunlar sizi çok fazla etkilemeyecek olsa bile uzun vadede durum farklılık gösterebilmektedir.
Sitenizin popülerliği ve içerikleri artış gösterdikçe bazı sayfalarda aynı H1 etiketlerini kullandığınızı fark edebilirsiniz. Siz bunun bir problem olduğunuz düşünmeseniz bile arama motorları bu konuda hemen harekete geçerler ve sitenizi incelemeye başlarlar. Bu nedenle çok fazla vakit kaybetmeden mutlaka sitenizdeki içeriklerin özgünlüğünü kontrol etmelisiniz.
Buna ek olarak sayfalarınızda artık eskimiş olan anahtar kelime doldurma taktiğinden faydalanmayı düşünmemelisiniz. Meta etiketlerinde her sayfanın anahtar kelimesi özgün olmalıdır. Anahtar kelime doldurma geçmişte işe yarayan bir yöntem olsa bile Google artık sayfaları incelemede ve birbirinin kopyası olan unsurları tespit etmede çok daha akıllıdır.
9. Kopya İçerik Kullanma Suçu
Aslında kopya içerik kullanımını bir suç olarak nitelendirmek doğru olmasa bile bu büyük hatayı tanımlamanın en etkili yolu budur. Kopya içerik konusunda belki bilmeden adım atmış olabilirsiniz ancak bu yönteme başvurmak son derece sakıncalıdır. Üstelik burada yapılan en bilinen hata kategori ve etiket kullanımıyla ilgilidir.
Bir sitede gereğinden fazla kategori veya etiket kullanımı gerçekleştirilmiş durumdaysa Google hepsini gözden geçirip bazı sayfaların kopya içerik olduğuna kanaat getirebilmektedir. Burada en basit kuralı işler hale dönüştürmelisiniz. Bir yazının ikiden fazla kategoriye sahip olmamasını sağlamalısınız ve onları en uygun olan etiketlerde bir araya getirmeye çalışmalısınız.
Bununla birlikte bir yazıya hangi etiketi koyacağınızı bilmiyorsanız onu etiketlememek çok daha doğru olacaktır. Her yazının etiketlenmesi gerekmez. Bu kurala mutlaka dikkat etmelisiniz. Ancak işinizi garantiye almak istiyorsan All in One SEO veya Yoast SEO eklentilerinden faydalanarak bu problemi kökünden çözebilirsiniz. Bu eklentiler söz konusu sayfalara “No Follow” niteliği ekledikleri için kopya içerik problemiyle karşı karşıya kalmazsınız.
10. Dahili Linkleri ve Benzer Yazıları Unutmak
Bir yazıdan uygun olan diğer yazıya link vermek bir kullanıcının sitede geçirdiği sürenin artış göstermesini sağlamaktadır. Bu sitede geçirilen süre güçlü bir sıralama sinyali olduğundan arama motorundaki sıralamanızı yükseltebilmektedir. Ancak kötü kaliteye sahip içerikler eklemek ve onları birbiriyle alakasız yazılarla bağdaştırmak bu yöntemin ters tepmesine neden olabilmektedir.
Eğer bir sayfada çok fazla dahili link kullanmak istemiyorsanız daha akıllıca bir yol seçerek benzer yazılar eklentilerinden faydalanabilirsiniz. Sizin için bir yazıya benzer içeriği en uygun şekilde seçecek eklentileri kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Buna rağmen en doğru yöntem dahili linkler ve benzer yazıları bir arada dengeli bir biçimde kullanmaktır.
Şimdi bu yazıyı tekrar okuyun ve SEO yöntemleri açısından hangilerini doğru, hangilerini yanlış yaptığınızı gözden geçirin. Bunlara ek olarak mutlaka kullandığınız sunucuyu incelemelisiniz. Yavaş bir sunucu demek sitenizin yüklenme süresinin hızlıca artış göstermesi demektir. Yavaş yüklenen bir siteye hiçbir kullanıcı gelmek isteyemeyeceği için sunucunuzun iyi olduğundan emin olmalısınız.
Uyguladığınız tüm SEO çalışmalarının işe yarar olmasını istiyorsanız ziyaretçilerinizi kaliteli ve uygun içeriklerle karşılamalısınız. Onlara bu içerikleri doğru yöntemler ve doğru hızda ulaştırmak zorundasınız. Bir site ziyaretçisini memnun edebilmenin en etkileyici yolunun bu olduğunu unutmamalısınız.